Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Putin nechce destabilizovat Evropu

Nejsem zastáncem Putina, ale nelze z této osobnosti dělat ďábla. Skutečnost, že kremelští „kozáci“ uvítali kandidaturu Donalda Trumpa na úřad presidenta USA, zcela jasně ukazuje: Ruským „atamanům“ jde právě naopak o stabilitu...  

A sice o stabilitu tohoto světa a tím i Evropy. Žádají si do Bílého domu silnou osobnost a tou Trump bezpochyby je. Zde je můj rozhovor pro „Parlamentní listy“ ze dne 21.12. 2015:

Někteří označují rok 2015, který je téměř za námi, dokonce za nejsložitější rok od sametové revoluce. Masová nelegální migrace, občanská válka na Ukrajině, řecká krize, teroristické útoky a hrozba jejich pokračování… Byl podle vás rok 2015 něčím přelomový?

Po ukončení studené války a pádu komunismu se zdálo, jakoby zbývající problémy bylo lze vyřešit obratem ruky. Opak byl pravdou. Svět se zkomplikoval ještě více, než byl předtím. Navíc se ukázala nekompetence vedoucích politiků tohoto světa nejen problémy řešit, nýbrž jím i předcházet. Ano, rok 2015 je nejsložitějším časovým obdobím od doby „sametové revoluce“, ale mohlo by se stát, že rok 2016 bude ještě složitější.

 

Tématem číslo jedna se stala migrační krize. Do Evropy se dostávají stovky tisíc lidí. Když se s odstupem podíváme na průběh krize v roce 2015, co lze považovat za úspěch v jednání Evropské unie v tomto kontextu a v čem naopak evropské elity selhaly?

Sýrie je velice chudá země. Místo, abychom přijatelnou hospodářskou reformou vyřešili v této oblasti hlad, začali jsme onu zem strategicky bombardovat. Nejen tedy, že neřešíme akutní problém chudoby, ještě navíc jsme ty ubožáky připravili o střechu nad hlavou. Větší idiotství si už ani nedovedu představit. Co mají ti lidé dělat, když nemají co jíst a kde bydlet? Odcházejí ne po statisících, jak jste se zmínil, nýbrž po milionech. Evropská unie žádný plán na vyřešení této katastrofy nemá.

 

V souvislosti s migrační krizí se i česká politická scéna začala polarizovat. Je česká debata o tomto jistě závažném problému realistická, nebo příliš hysterická. A proč tomu tak je?

Češi jsou jeden z mála národů v Evropě, který myslí až příliš realisticky. Je to způsobeno nevhodnou geografickou polohou. Jsme tzv. „na ráně“a tím sousedy velkých, často agresivních, mocností. Strach z Islámu je přirozenou reakcí, ale nesmi se to přehánět. Prezident Zeman národ iracionálně straší a vyvolává nežádoucí masové emoce. Nepotřebujeme žádné hysterické protesty, nýbrž konkrétní reálné politicko-ekonomické řešení vzniklé krize.

 

I v celoevropském kontextu jakoby se část Evropanů odklonila od dosavadních elitních politiků a představitelů EU a přiklonila se k euroskeptickým a antiuprchlickým silám. Nejnovějším příkladem je úspěch Národní fronty v prvním kole francouzských regionálních voleb. Co říkáte na tento vývoj? Nemáte z něj strach? Bude podle vás tento trend pokračovat?

Takřka denně jsem vyzýván, abych kandidoval na úřad prezidenta republiky. Samy „Parlamentní listy“ se o tom rovněž rozepsaly. Národ má pochybnosti a hledá osobnost. Jde o jakési zoufalé volání na poušti, podle hesla „tonoucí se i stébla chytá“. Není to způsobeno pouze Zemanovým permanentním selháváním a neschopností sjednocovat národ. Tento trend má mezinárodní charakter. To se zrcadlí i v tom, že moji němečtí a rakouští přátelé mě rovněž nutí ke kandidatuře. Odpovídám všem unisono: Budu kandidovat rád, když mně při tom Andrej Babiš finančně podpoří! Jinak bych chtěl zdůraznit fakt, že současnou krizi nevyřeší jeden člověk, i kdyby měl vlastnosti krále Šalamouna. Musíme postupovat kolektivně, ruku v ruce.

Jak se změnilo v uplynulém roce postavení Ruska ve světě a jak situaci ovlivnily nedávné události jako konflikt s Tureckem nebo bombardování cílů v Sýrii na radikály z Islámského státu? Zaznívají i názory, že jejich angažmá v Sýrii jen válku prodlouží, či že se tím jen zvýší migrace. A to že je cílem Putina, destabilizovat tímto Evropu. Co vy na to?

Cílem Putina určitě není destabilizovat Evropu, neboť právě Rusko ze stabilní Evropy profituje. Na druhé straně je však patrné, že Rusko prosazuje své světové zájmy, jako to činí jakákoli velmoc tohoto světa, včetně USA a komunistické Číny. Zdůrazňuji ještě jednou: Sýrie potřebuje hospodářsko-politické reformy a nikoli válku. Bohužel se v této sféře vůbec nic neděje. Neznám člověka, ani hospodářský dobytek, které by bylo možno nasytit granáty a nášlapnými minami. Mír je vždycky prvním předpokladem k řešení svízelné situace.

Jak moc ovlivní globální vývoj výsledky, ale i průběh a předvolební kampaň prezidentských voleb ve Spojených státech amerických? Vyhraje normální“ kandidát, nebo třeba radikál Donald Trump?

Já bych Donalda Trumpa jako „nenormálního“ kandidáta neoznačoval. Trump je dítětem své doby. Již první signály z Moskvy jasně ukazují zájem kremelských „kozáků“ na jeho vítězství v příštích prezidentských volbách v USA. Ruští „atamanové“ chtějí vidět na politické špičce tohoto světa výraznou osobnost, na kterou se mohou spolehnout. Vážím si samozřejmě úsilí a práce Baracka Obami, ale bohužel postrádá reálný koncept na řešení současné globální krize.

 

Jaká je vaše prognóza budoucího vývoje Evropy v roce 2016? Poradíme si s migrační krizí?

Nic jiného nám ani nezbývá. Jsme doslova odsouzeni k úspěchu. Pakliže se nám nepodaří stabilizovat blízký a střední východ, tak tato oblast destabilizuje nás. My prostě nemáme na vybranou. Jiná cesta, než vyřešení migrační krize ekonomicko-politickým programem, neexistuje!

 

Kdo se stal z vašeho pohledu nejvýraznější figurou české politické scény a proč? Do jaké míry splnil očekávání, anebo naopak zklamal prezident Miloš Zeman, Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka, Miroslav Kalousek?

To, co potřebujeme je nový T.G. Masaryk a Václav Havel. Klaus ani Zeman nemohou takové osobnosti v žádném případě nahradit, neboť jsou jasnými příklady maloměšťanské průměrnosti. Je jistě otázkou, kdybych já se stal prezidentem, zdali bych na ony dva prezidenty „osvoboditele“ morálně i společensky dosáhl. V každém případě mohu každého občana této země ubezpečit, že propisovací tužky nekradu a opilec také nejsem. U Bohuslava Sobotky jsem žádnou chybu neobjevil. Co se týká Andreje Babiše, tak jako křesťanský demokrat, musím říci: Tak vynikajícího národohospodáře nám seslal sám všemohoucí Bůh. Ovšem Miroslava Kalouska bych rovněž nepodceňoval. Byl vynikajícím ministrem financí – i když, Babiš je lepší.

 

Jak pohlížíte na rýsující spojenectví dvou silných hráčů české politiky Miloše Zemana a Andreje Babiše? Co přinese? Je nějakým nebezpečím pro českou demokracii?

Tito dva lidé k sobě vůbec nepatří. Miloš Zeman je produktem politických intrik uvnitř české sociální demokracie. Stačí si přečíst jeho knihu „Jak jsem se mýlil v politice“, kde se se svými neduhy vůbec netají a přiznává, že pije všechno, co je cítil lihem. Svými „tvrdými lokty“ a doslova geniálními podrazy se vyšplhal až na špici své mateřské strany. Andrej Babiš je pravým opakem. Je miliardářem, jenž se probojoval kompetentní prací a až nadlidskou pílí. Založil úspěšné politické hnutí. Znám ho osobně a v Průhonicích jsme dlouze diskutovali – oceňoval mojí publikační činnost. Babiše bych definoval jako něco mezi Tomášem Baťou a bývalým viceprezidentem USA, Nelsonem Rockefellerem. Takový druh lidí není nebezpečím pro demokracii, nýbrž naopak, dokonce jejím předpokladem!

Autor: Jan Berwid-Buquoy | pátek 25.12.2015 17:56 | karma článku: 22,61 | přečteno: 1696x
  • Další články autora

Jan Berwid-Buquoy

Kriminální iluze socialismu

Když bohatí zchudnou, chudí umřou hlady! Poučuje nás prastaré anglické heslo: „When the rich get poor, the poor starve ?to death.” Komunisté nerozumí hospodářství. Kdyby mu rozuměli, nebyli by komunisté!

29.2.2024 v 23:56 | Karma: 18,43 | Přečteno: 423x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Anatomie atentátníka

Atentáty existují od nepaměti a v západní hemisféře jsou takřka na denním pořádku. To, co se však přihodilo 21.12. 2023 na Filosofické fakultě KU, na Náměstí Jana Palacha, to nemá v dějinách českého národa obdoby:

25.1.2024 v 17:47 | Karma: 10,78 | Přečteno: 360x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Historické kotrmelce diktátora Putina

Poradci ruského prezidenta, Vladimíra Putina, jsou Ivan 4 „Hrozný“,Petr1 “Veliký“ a Kateřina 1 „Veliká“. Navíc ještě začal rehabilitovat a oprašovat Stalina... Putin na každém kroku zapomíná, že žije v 21. století.

1.1.2024 v 13:39 | Karma: 21,66 | Přečteno: 456x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Kdo vraždí ženy?

Kriminalita má sice mnoho tváří, ale nad některými druhy kriminality zůstává lidský mozek beznadějně stát. Lidská moudrost má silně ohraničené meze působnosti, ale lidská blbost je naprosto bez hranic...

12.12.2023 v 0:14 | Karma: 17,50 | Přečteno: 519x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Nešťastná země zvaná Rusko

Rusko je, bylo a patrně zůstane chudobincem Evropy. S obrovským úspěchem se vyhýbá evropské civilizaci a ve své vnitřní perverzitě to povařuje za vítězství. Vzdálíte-li se od ruských metropolí a zabloudíte na venkov

27.11.2023 v 18:47 | Karma: 28,28 | Přečteno: 750x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

I lhát se musí umět...

Momentální mistři světa ve lhaní jsou Hamás a Putin. Přičemž Putin není politik, nýbrž dobrodruh a Hamás nejsou bojovníci za osvobození Palestinců, nýbrž teroristi a vrahové.

7.11.2023 v 23:40 | Karma: 21,80 | Přečteno: 555x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Izrael aneb Selhávání zpravodajských služeb...

Napoleon prý kdysi prohlásil, že správná, včasná a důležitá zpráva může ve válce rozhodnout o vítězství nebo porážce. To, že ve Velké Británii vládne již 1200 let tentýž režim je v první řadě zásluhou vynikající práce

20.10.2023 v 22:03 | Karma: 31,08 | Přečteno: 1934x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Quo vadis aneb Svět po ukrajinské válce...

Existují tři Židé, kteří změnily od základů tento svět: Ježíš Kristus, Karel Marx a Vlodymyr Zelenskyj. Ukrajina musí válku proti Rusku vyhrát! Jiná alternativa do budoucna pro civilizovanou část této planety neexistuje...

27.9.2023 v 22:40 | Karma: 20,74 | Přečteno: 731x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Tajemství zániku „Pražského jara“ 1968

Onen 21. srpen 1968 se u nás zapsal jako datum, kdy nás „Sovětský svaz osvobodil od svobody“. O něco podobného se dnes Rusko pokouší s Ukrajinou, ale neprobíhá to tak snadno. Naopak, vypadá to na to, že Rusko válku prohraje.

27.8.2023 v 22:02 | Karma: 20,27 | Přečteno: 635x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Putinova historická schizofrenie

Několik dní před vpádenem ruských jednotek na Ukrajinu ruský prezident Putin prohkásil: „Za čtyři dni jsem v Kyjevě“. A skutečně se tak stalo. Ovšem tam utrpěl nečekanou porážku a počal se rychle ztahovat zpět k ruské hranici.

10.8.2023 v 20:02 | Karma: 33,28 | Přečteno: 2661x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Extrémní přehmaty komunismu.

Komunisté nerozumí hospodářství. Kdyby mu rozuměli, nebyli by komunisté. Karel Marx napsal 4 svazkovou publikaci zvanou „Kapitál“, ale žádný neměl. Komunismus od samého počátku znamená:

11.7.2023 v 11:39 | Karma: 24,54 | Přečteno: 732x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Při výslechu jsem nesměl zemřít...

Bydlel jsem tehdá v Západním Berlíně. Jezdit do ČSSR a pracovat pro nějakou západní zpravodajskou službu, znamenalo být jednou nohou v hrobě a druhou na šibenici. Byl jsem však pouze zatčen, 5 hodin vyslýchán a vypovězen z ČSSR...

17.6.2023 v 13:37 | Karma: 17,18 | Přečteno: 688x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

5 způsobů, jak vytvořit dokonalou omluvu...

Americký časopis TIME otiskl zajímavé myšlenky psychologie úspěchu tří docentek vysoké školy Oberlin College (US stát Ohio) pod názvem „5 ways to craft te perfect apology“. Jde v nich o umění vytvořit správnou omluvu.

27.5.2023 v 21:54 | Karma: 8,53 | Přečteno: 388x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Vojenská přehlídka 09.05. 2023 nejen v Moskvě... aneb Profily ruské ubohosti

Národ se může zesměšnit mnoha způsoby. Jeden z nich může být vojenská přehlídka, připomínající maškarní ples nebo „Potěmkinovy vesnice“. Co se tím sleduje není dost dobře průhledné...? Rusové jsou v tomto ohledu nepřekonatelní!

16.5.2023 v 11:07 | Karma: 24,48 | Přečteno: 561x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Jak se zbavit Putina?

Demokraticky zvoleného politika ve státě parlamentní demokracie můžete při příštích volbách odvolit. S diktátorem v diktatuře to nejde. Co teď? Jak se tyrana zbavit?

27.4.2023 v 21:02 | Karma: 32,33 | Přečteno: 3045x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Jak by vypadalo Babišovo prezidentství?

Nejsem sice jasnovidec, ale má-li člověk dostatek představivosti, může ledascos předvídat – viz Bible a Arche Noa. Kdo ví umí, kdo neví čumí...zní prastaré české přísloví. Nejhorší není nevědět, nýbrž nechtít vědět! Amen mon Dieu.

10.4.2023 v 21:05 | Karma: 21,22 | Přečteno: 952x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Miloš Zeman v roli multimilionáře...

Naše republika na prezidentech nešetří. Dostávají "královské" finanční odměny, bez ohledu na to, zdali si to zasloužili či nikoli. Jedná se o velmi lukrativní povolání, kde se neočekává žádný výkon.

17.3.2023 v 15:33 | Karma: 21,20 | Přečteno: 650x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Nový prezident – Nová naděje...

Nejtenčí knihy na světě, v oblasti satiry: „ Dějiny ruské demokracie“, „Dějiny německého humoru“ a „Lexikon hrdinských činů československé armády“...Každý národ na této planetě má své nedokonalosti.

21.2.2023 v 20:47 | Karma: 15,31 | Přečteno: 484x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Proč Babiš neslavně prohrál?

V současné době vsadit na politické rady prezidenta Zemana, znamená existenční sebevraždu. A to je právě to, čeho se Babiš dopustil. Národ si žádá nabídku budoucí perpektivy dalšího vývoje a nikoli politické harašení...

3.2.2023 v 22:10 | Karma: 27,09 | Přečteno: 861x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

V sevření Státní bezpečnosti totalitní ČSSR

Celý svůj život jsem zasvětil boji proti komunizmu a proti lidské blbosti! Ačkoli v prvním případě jsem se stal spoluvítězem „studené války“, v druhém případě jsem dodnes nedosáhl žádného hmatatelného úspěchu...

19.1.2023 v 15:31 | Karma: 12,07 | Přečteno: 276x | Diskuse
  • Počet článků 349
  • Celková karma 14,60
  • Průměrná čtenost 2454x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.