Uprchlická vlna mezi hysterií a skutečností

8. 01. 2016 14:52:10
Kdyby uprchlická vlna neexistovala, musel by si jí prezident Zeman vymyslet. Skutečnost, že se cizinci naší zemi velkým obloukem vyhýbají, není žádným tajemstvím. To ovšem nebrání hlavě státu, aby obyvatelstvo nepřestala strašit.

Straší je přistěhovalci, kteří tady vůbec nejsou a ani nemají nejmenší zájem k nám přijít.

Zdá se jakoby prezident onen stav ignoroval a do éteru vypustil onu záhadnou větu: „Tahle země je naše a tahle země není a nemůže být pro všechny.“ Neřekl tím zhola vůbec nic (jde o výrok bez obsahu), ale v každém případě tím zalichotil pravicovým extrémistům.

Předseda radikální DSSS, Tomáš Vandas, ho za výrok všude chválí. Miloš Zeman se oficiálně vydává sice za levičáka (bývalý člen KSČ a ČSSD), ale jeho xenofobní výroky a postoje ho spíš staví do řad fašistické sebranky.

Zapomeňme nyní na hysterii kolem tzv. „uprchlické vlny“ a podívejme se reálně na skutečnost s přistěhovalectvím do zemí Evropské unie:

Trpíme chronickým nedostatkem pracovních sil a to hlavně v řemeslné výrobě, službách, stavebnictví a zdravotnictví. Zmíněný deficit nelze vyrovnat vlastními silami uvnitř EU. Jsme závislý na masovém přílivu pracovních sil ze zemí mimo EU. Nejvíce je v tomto směru postiženo právě Německo, Rakousko a Švédsko.

Jenom v samotné SRN existuje v současné době okolo 569.000 volných pracovních míst, které nelze obsadit z místních zdrojů. V Rakousku je to 62.400 a ve Švédsku 60.800 neobsaditelných volných pracovních míst. Situace je takřka neřešitelná a tendence má stoupající charakter.

Nejde pouze o momentální deficit. Ona problematika má plíživý charakter a táhne se již skoro deset let. Vznikají tím ztráty v řádu stovek miliard euro. Pakliže by trend nebyl vyřešen, co možná nejdříve, nemá generace narozená po roce 2000 žádnou šanci na starobní důchody... Není v produktivní sféře nikdo, kdo by na ně vydělával. Nemyslím si, že by to Zeman nevěděl a proto považují jeho xenofobní výroky a postoje za produkty nefalšované demagogie, resp. pokrytectví.

Zpočátku kancléřka Merkelová „uprchlickou vlnu“ ze středního a blízkého východu uvítala. Vyzvala utečence, aby se vydali do SRN, neboť tušila obrovský příliv bezpodmínečně nutných pracovních sil. Zde však jde o ekonomický zádrhel. Hned se k němu vrátím...

Šéfovou německé vlády znám osobně a v minulosti jsme spolu několikrát diskutovali – sice na jiná témata, ale to není teď tak podstatné. Umí dokonce jednu českou větu: „Přineste mi pivo!“ Naučila se jí v době, když jezdila, coby studentka z NDR, do Prahy ke „Flekům“ na půlliter černého Vážím si její schopnosti rychle, reálně, konsekventně myslet a racionálně reagovat na ekonomické změny. Ve vztahu na „uprchlickou vlnu“ se však, podle mého názoru, Angela mýlí. Ekonomickým zádrhelem je sama podstata věci.

Kancléřka vychází z vlny tzv. „Gastarbeiterů“ (hostujících pracovních sil) v SRN začátkem a v polovině 60. let, kdy „otec německého hospodářského zázraku“ Ludwig Erhard, přilákal do SRN okolo 1,2 milionů pracovních sil ze zahraničí. Jednalo se hlavně o Turecko, Jižní Koreu, Španělsko, Jugoslávii a Itálii. Tito imigranti přicházeli od prvopočátku do SRN s úmyslem pracovat a tím spoluvytvářet „německý hospodářský zázrak“. Šlo tedy o hospodářskou a nikoli o politicko-náboženskou imigraci.

Dnešní imigrační vlna ze středního a blízkého východu nepřichází do Evropy s úmyslem pracovat, nýbrž prchá před hrůzami občanské války a bestialitami Islámského státu. Tito uprchlíci nejsou motivováni pomoci „evropskému hospodářskému zázraku“, nýbrž chtějí přežít na účet daňových poplatníků EU. Jejich „pracovní síla“ není pro nás kapitálem k blahobytu. Importovaná „kultura“ nás neobohacuje ani duševně, ani společensky. Na rozdíl od původních „Gastarbeiterů“ jsou tedy neobvykle silnou sociální zátěží německého právního systému.

Německá kancléřka se mýlí představou, že do SRN přichází nová vlna „Gastarbeiterů“. Přichází tam nová vlna islámistů, sledující nikoli německé, nýbrž vlastní nábožensko-politické cíle. Není mi dost dobře jasné, jak kancléřka hodlá přetavit tuto ideologickou imigraci na produktivní pracovní sílu. To, co se o těchto uprchlících dočítáme je horor. Nemají ani potřebnou motivaci, ani kvalifikaci, aby obsadili oněch 569.000 volných míst na pracovním trhu SRN.

Česká republika má celkem 110 000 volných pracovních míst. Tedy podstatně více než má Rakousko a Švédsko, kam směřuje hlavní proud „uprchlické vlny“. Imigrační kvóta navržená od EU v počtu 1591 běženců pro ČR je tím pádem až směšně nízká. Prezident Zeman tedy varuje před ničím.

Jeho xenofobní výzvy jsou jakousi fatou morganou připomínající nacistickou „tisíciletou říši“ (perverzní režim se zhroutil za 12 let) nebo „Se Sovětským svazem na věčné časy“ (přičemž „věčné časy“ živořily pouhých 45 let). Již zmíněné zrůdnosti trvaly alespoň nějaké kratičké dějinné období, ale Zemanovy varovné výroky se týkají něčeho, co vůbec není.

Prezident si vymyslel jakési pseudonebezpečí a varuje národ před neexistujícím strašákem. Mnoho českých prosťáčků (např. předseda DSSS, Tomáš Vandas) tomu dokonce uvěřilo a začali se opravdu bát.

Jakmile se česká podnikatelská sféra dozvěděla o 1591 uprchlících, mnozí zaměstnavatelé se obratem hlasili, že jsou ochotny tuto hrstku imigrantů ihned přijmout. Nejvíce se jich domáhal jakýsi zástupce řidičů nákladních aut, tvrdice o okamžité rekvalifikaci a mzdě cca. 30.000,- Kč měsíčně. Česky prý se naučí tzv. „za pochodu“. V ČR schází celkem 5.000 řidičů nákladních aut a z tuzemských zdrojů je nelze získat. V Německu jich schází dokonce 61.000.

Problém začíná již tím, že těch 1591, prostřednictvím EU odsouhlasených uprchlíků, do ČR vůbec nechce a pakliže jsou tím pádem vyhoštěni ze SRN, Rakouska nebo Švédska, než aby přešli k nám, vracejí se raději nazpět do svých vlastí.

To není zrovna nejlepší vizitkou pro Zemanovu „naší zemi, která není a nemůže být pro všechny“, když ji ignorují i žebráci z Afriky!

Z tohoto důvodu bych navrhoval naší hlavě státu, místo nejapných, duchaprázdných myšlenek o neviditelné „uprchlické vlně“ v ČR, udělat si řidičský průkaz pro nákladní automobil a jezdit s kamionem po Evropě. Prospěl by tím národu daleko více, než občany této země strašit a nechat se za to vychvalovat fašistickou sebrankou.

Autor: Jan Berwid-Buquoy | pátek 8.1.2016 14:52 | karma článku: 25.94 | přečteno: 1233x

Další články blogera

Jan Berwid-Buquoy

Kriminální iluze socialismu

Když bohatí zchudnou, chudí umřou hlady! Poučuje nás prastaré anglické heslo: „When the rich get poor, the poor starve ​to death.” Komunisté nerozumí hospodářství. Kdyby mu rozuměli, nebyli by komunisté!

29.2.2024 v 23:56 | Karma článku: 18.21 | Přečteno: 415 | Diskuse

Jan Berwid-Buquoy

Anatomie atentátníka

Atentáty existují od nepaměti a v západní hemisféře jsou takřka na denním pořádku. To, co se však přihodilo 21.12. 2023 na Filosofické fakultě KU, na Náměstí Jana Palacha, to nemá v dějinách českého národa obdoby:

25.1.2024 v 17:47 | Karma článku: 10.44 | Přečteno: 355 | Diskuse

Jan Berwid-Buquoy

Historické kotrmelce diktátora Putina

Poradci ruského prezidenta, Vladimíra Putina, jsou Ivan 4 „Hrozný“,Petr1 “Veliký“ a Kateřina 1 „Veliká“. Navíc ještě začal rehabilitovat a oprašovat Stalina... Putin na každém kroku zapomíná, že žije v 21. století.

1.1.2024 v 13:39 | Karma článku: 21.49 | Přečteno: 455 | Diskuse

Jan Berwid-Buquoy

Kdo vraždí ženy?

Kriminalita má sice mnoho tváří, ale nad některými druhy kriminality zůstává lidský mozek beznadějně stát. Lidská moudrost má silně ohraničené meze působnosti, ale lidská blbost je naprosto bez hranic...

12.12.2023 v 0:14 | Karma článku: 17.04 | Přečteno: 518 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 238 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.05 | Přečteno: 216 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.04 | Přečteno: 623 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 349 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2441

Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...