Kdo měl zájem na vraždě české „císařovny“ Žofie?

5. 09. 2016 10:57:47
Je nutné přepsat dějiny ! Atentát v Sarajevu dne 28.06. 1914, nepatřil následníku trůnu Františkovi von Österreich d'Este, nýbrž jeho manželce Žofii.

Tato velice pokrokově myslící šlechtična byla trnem v oku vídeňské kamarile, hemzající se kolem císaře Františka Josefa I. Podle názoru rakouské výzvědné služby „Evidenzbüro“ musela Žofie, hraběnka Chotková (kněžna z Hohenbergu) zmizet ze scény. Měla příliš velký vliv na svého muže, budoucího císaře Habsburské říše.

Následník trůnu, ještě za svého života, připravuje radikální reformu Habsburské říše. Chce zrušit tzv. „dualismus“ - Rakousko-Uhersko a nahradit jej tzv. trializmem – Rakousko-Uhersko-Česko. Jeho manželka, „císařovna“ Žofie není úplně spokojena a nutí následovníka, aby seřazení bylo provedeno podle abecedy Böhmen-Österreich-Ungarn (Česko-Rakousko-Uhersko). Podle Žofie kněžny z Hohenbergu (rozené hraběnky Chotkové), její představa prý více odpovídá rovnoprávnosti třech hlavních národů Habsburské říše.

„Cože? Češi na prvním místě, coby vedoucí národ říše!?“, chytal se za hlavu vrchní velitel vídeňské výzvědné služby „Evidenzbüro“ plukovník August Urbański baron von Ostrymiecz (1909 - 1914). „Ta bába nemá v hlavě všech pět pohromadě!“, ukončil svou úvahu a hned vše, ještě „za tepla“, donesl císaři Františkovi Josefovi I.

Ten zděšení šéfa tajné služby nesdílel. Dokud bude na trůně sedět on, nic se nezmění. Chotková ať si prý mele, co chce. Její manželství s nasledníkem trůnu je morganatické a tím jejich děti nemají nárok stát se rakouskými císaři. Panovníkova představa ovšem, byla až nápadně naivní. Vrchní velitel „Evidenzbüro“, baron von Ostrymiecz, se jal vysvětlovat:

„Vaše císařská Výsosti, kněžna má na následníka trůnu obrovský vliv. Okolo ní se motá česká šlechta Schwarzenbergové, Lobkowiczové, Buquoyové, Czernínové a další. To, co jí nabulíkují, ona zpracovává a jako hotový koncept předává následníkovi trůnu. Ten vše obratem ruky uvádí do praxe, aniž by Vás, Vaše výsosti, konzultoval. Již teď nařídila, aby se říšské papírové peníze tiskly vedle úřední němčiny s češtinou, hned na druhém místě. Následník to bez odmlouvání potvrdil. Prosím Vás, kam to spějeme? Ta tetka musí zmizet!“

Panovník chvíli tupě civěl na šéfa tajné služby a pak se otázal: „Proč by měla mizet?“

Ten se z hluboka nadechl a pokračoval: „Vaše císařská Výsosti, ano – máte pravdu. Sňatek je morganatický, ale jakmile Ferdinand usedne na trůn Vaše nařízení zruší. Již teď uznávají Maďaři a Češi kněžnu Žofii za svoji cisařovnu, neboť maďarské a české zemské právo žádný morganatický sňatek neuznává. Tím se mohou stát Ferdinandovi potomci, poté co usedl na trůn, takřka okamžitě českými a uherskými krály...“ Baron von Ostrymiecz ještě chvíly strašil panovníka manželkou Fedinanda d'Este a nakonec jaksi rezignoval. Na rozdíl od něho totiž, viděl císař hlavní nebezpečí v následníkovi trůnu a nikoli v kněžně Žofii.

Císař viděl ve Ferdinandovi a jeho rodině hlavně své nejbližší příbuzenstvo, na rozdíl od vedení výzvědné služby, která myslela zásadně pragmaticky a jednalo se jí o udržení moci v současném statusu quo Habsburské říše. Pro tento úmysl se jí podařilo získat i vedení armády v čele s velitelem generálního štábu Franzem Conradem hrabětem von Hötzendorfem. Ozbrojené složky říše si byli vědomy toho, že jakmile usedne Ferdinand na trůn, Žofie postupem času dosadí na rozhodující místa ve Vídni, Praze a Budapešti své lidi. To bude znamenat vyhazov všech neschopných byrokratických pochlebovačů a přestárlého služebnictva. Kdo by se nebál o koryto?

„Evidenzbüro“ si kladlo za úkol takovému vývoji stůj, co stůj zabránit. Jediná možnost, která se zde nabízela bylo násilné odstranění „císařovny“ Žofie – tedy atentát.

Kalkulace výzvědného aparátu byla velice jednoduchá: Stane-li se následník vdovcem, musí se znovu oženit a to s takovou nevěstou, jenž je mu z hlediska společenského postavení rovna. Dotyčná dáma nesmí být, pokud možno, Češkou, aby se poměry opět nezkomplikovaly. Jedině tak je možné všechno zachovat při starém a tím postupovat krok za krokem ke zhroucení Habsburské říše i když nechtěně...

Záhy se objevil pamflet následujícího obsahu:

Je ničemné, že tato osoba, Žofie Hohenbergová, která vzdor své skandální pověsti (mezi lidem není nazývána jinak než 'česká kurevská bestie') je stále ještě připouštěna ke slavnostem, církevním svátkům, křtinám atd. Není už snad dost skandálů, které způsobila? Tato česká nemotora, která stále znovu ruší klid všech zemí, musí pojít rukou vraha..Pryč s estovským psem a českým sviňským hovnem! N.B.“

Kdo se skrývá pod zkratkou „N.B.“ se doposud nepodařilo odhalit.

Spiklenci začali čekat na vhodnou příležitost. Ta se jako první naskytla při cestě manželského páru do Bosny a Hercegoviny ve dnech 23.06. - 30.06. 1914. Rakouský státní válečný archiv (Östereichisches Staatsarchiv-Kriegsarchiv) ve Vídni vlastní plán návštěvy, kde jsou na minutu rozplánovány všechny kroky, které měl manželský pár absolvovat. Nic z toho se však nedařilo a cesta byla doprovázena souhrou jakýchsi podezřelých „náhod“:

U salonního vagonu č. 22, vyrobeného firmou Ringhoffer, byly zjištěny podivné závady. Nebyl schopen bezpečného provozu a hrozilo mu vykolejení.

Náhradní vagon sice dorazil až do Chlumce, ale tam náhle vzplál takovou silou, že málem císařský pár uhořel.

Z Vídně se manželé vydali opět v náhradním salonním vagonu poskytnutém ředitelstvím Rakouské jížní dráhy, avšak ve vagonu nesvítilo světlo. Arci vévoda odmítl nastoupit. Tvrdil, že kdyby se stali obětí atentátu, pachatel může v naprosté tmě uniknout, aniž by byl poznán.

Při příjezdu do Sarajeva, první čeho si manželský pár všiml, byla nepřítomnost rakouské armády. Manévry u Trnova, jižně od Sarajeva, k nimž následník trůnu přijel, skončili předchozího dne. Přesto široko daleko v celém městě nebylo vidět žádného důstojníka, žádného vojáka a uvítací špalír chyběl uplně. Mimo policisty, který se tu a tam ukázal, nebylo možno spatřit žádnou uniformu. Jednou větou: Naprosto ideální podmínky pro případné atentátníky.

Příležitost na sebe nedala dlouho čekat. Jakýsi, muž jménem Čabrinovič, hodil po přijíždějícím konvoji pumu, ale spletl si vůz a tak předmět explodoval pod automobilem hraběte Boose-Waldeka a hraběnky Lanjusové. Oba byli sice raněni a krváceli, ale konvoj mohl pokračovat dál.

Arcivévoda Ferdinand komentoval událost černým humorem: „Dufejme, že bude pachatel přísně potrestán, ale jen na několik roků. Potom bude amnestie a nakonec ještě obdrží Řád Františka Josefa!“ Následník trůnu chtěl touto sarkastickou poznámkou upozornit na to, že za celou akcí stojí rakouská výzvědná služba se souhlasem panovníka.

Vůz s Ferdinandem a jeho chotí náhle odbočil z plánované trasy a zajel do jakési vedlejší ulice. Zde se k němu přiřítil neznámý muž, jménem Gavrilo Princip a výstřelem z pistole z bezprostřední blízkosti 1,5 metrů, kněžnu Žofii zabil.

Atentátník chtěl na ní vystřelit ještě jednou , ale následník trůnu jí zakryl svým tělem se slovy: „Žofi, Žofi, neumírej mi! Zůstaň žít pro moje děti!“ Druhá vypálená kulka, která měla původně patřit rovněž „císařovně“, zasáhla tedy omylem, ale přesto smrtelně - i jeho.

To určitě neměla vídeňská „Evidenzbüro“ v úmyslu a tak je třeba posuzovat úmrtí následníka trůnu Ferdinanda von Österreich d'Este, jako neplánovanou nehodu. Trnem v oku rakouské tajné služby byla kněžna Žofie a nikoli její manžel.

Vrchní velitel tajné služby jeho císařského Veličenstva, Urbański baron von Ostrymiecz, byl po atentátu, dne 01.08. 1914, povýšen na generála a nenápadně odklizen do ústraní. Nástupcem zosnovatele vraždy se stal plukovník Oskar baron von Hramilovič. Jeho prvořadým úkolem bylo, pokud možno zahladit všechny stopy, vedoucí do vídeňské „Evidenzbüro“.

To vše se stalo čtyři roky před naprostým zhroucením a zánikem Habsburské říše.

„Císařovna“ Žofie, kněžna z Hohenbergu, rozená hraběnka Chotková a její manžel chtěli, uskutečňováním nutných reforem, před tímto tragickým osudem říši zachránit. Pro budoucí stabilitu Evropy by se jednalo o mimořádně záslužný čin.

Autor: Jan Berwid-Buquoy | pondělí 5.9.2016 10:57 | karma článku: 24.53 | přečteno: 1447x

Další články blogera

Jan Berwid-Buquoy

Kriminální iluze socialismu

Když bohatí zchudnou, chudí umřou hlady! Poučuje nás prastaré anglické heslo: „When the rich get poor, the poor starve ​to death.” Komunisté nerozumí hospodářství. Kdyby mu rozuměli, nebyli by komunisté!

29.2.2024 v 23:56 | Karma článku: 18.21 | Přečteno: 415 | Diskuse

Jan Berwid-Buquoy

Anatomie atentátníka

Atentáty existují od nepaměti a v západní hemisféře jsou takřka na denním pořádku. To, co se však přihodilo 21.12. 2023 na Filosofické fakultě KU, na Náměstí Jana Palacha, to nemá v dějinách českého národa obdoby:

25.1.2024 v 17:47 | Karma článku: 10.44 | Přečteno: 355 | Diskuse

Jan Berwid-Buquoy

Historické kotrmelce diktátora Putina

Poradci ruského prezidenta, Vladimíra Putina, jsou Ivan 4 „Hrozný“,Petr1 “Veliký“ a Kateřina 1 „Veliká“. Navíc ještě začal rehabilitovat a oprašovat Stalina... Putin na každém kroku zapomíná, že žije v 21. století.

1.1.2024 v 13:39 | Karma článku: 21.49 | Přečteno: 455 | Diskuse

Jan Berwid-Buquoy

Kdo vraždí ženy?

Kriminalita má sice mnoho tváří, ale nad některými druhy kriminality zůstává lidský mozek beznadějně stát. Lidská moudrost má silně ohraničené meze působnosti, ale lidská blbost je naprosto bez hranic...

12.12.2023 v 0:14 | Karma článku: 17.04 | Přečteno: 518 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 11.99 | Přečteno: 156 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.81 | Přečteno: 561 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 349 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2441

Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...