Moudrosti „hulváta“ Donalda Trumpa

12. 12. 2016 17:52:58
Nastupující prezident USA je autorem 24 knih a mnohé z nich jsou bestsellery. Většina lidí zná Donalda Trumpa z prošlé volební kampaně jen jako jakéhosi populistického hulváta.

Tím vzniká zkreslený obraz o člověku, používajícího poněkud hrubých výrazů, připomínajících Zemanovy výroky.

Na rozdíl od Zemana, nový prezident USA není ani alkoholikem, ani řetězovým kuřákem. Naopak, ve svých publikacích před těmito neřestmi varuje (jeho bratr byl alkoholik a upil se k smrti), neboť prý jsou buď překážkou hospodářského úspěchu a nebo vedou k jeho zhroucení. Dále varuje před tím, delegovat alkoholiky na rozhodující místa ve společnosti. Jsou to prý slaboši, kteří si nevědí rady sami se sebou a mají tu drzost udělovat rady celému národu.

Všiměte si, že Trump používal hrubých výpadů pouze v momentech, kdy se bránil proti falešným nařčením, které na něho uvalovala Hillary Clintonová takřka na běžícím pásu. Volič brzy poznal, že se jedná o pomluvu a závist. Tato, již tradiční taktika evropského volebního klání, jí však v USA učinila nevolitelnou.

Zvolení Trumpa (se kterým on ostatně vůbec nepočítal), se na základě veřejných průzkumů zdálo dost nepravděpodobné. Jakmile však Hillary začala „prát špinavé prádlo“ sama se odepsala a připravila se o jasné vítězství. Její prohra spočívá z 80% na jejích vlastních chybách.

Americký volič žádá řešení naléhavých problémů a nikoli kritiku Trumpových údajných „sexuálních prohřešků“. To, coby v Evropě možná zabralo, je v USA směšné!

Zde jsou některé citáty z Trumpových knih, zcela jasně dokazující jeho politickou a společenskou kompetenci:

Domnívám se, že chcete-li uspět nebo se dostat do postavení, kde můžete začít přemýšlet o budoucnosti, musíte se doopravdy soustředit na přítomnost. Mou zásadou je učit se z minulosti, soustředit se na přítomnost a snít o budoucnosti. Nebezpečí přílišného snění spočívá v tom, že je tolik věcí, které nemůžete ovlivnit – války , hladomory, může se stát cokoli. V současnosti můžete alespoň brát v potaz to, co se právě děje, můžete to do jisté míry kontrolovat. Ale budoucnost? Budoucnost se velice těžko předpovídá. Zůstávám tedy v současnosti a soustředím se na právě probíhající události. Naštěstí uzavírám každý obchod proto, že mě to těší. Nedělám to pro peníze – ty prostě jakoby přtékaly samy. Lidé tomu nevěří – smějí se, když to říkám, protože si myslí, že o nic jiného než o peníze mi nejde. Není tomu tak.“

Autor tomuto druhu mentality říká „zanícení“. Zanícenost je prý základem života a rozhodující podmínkou úspěchu.

Tihle politikové – z nichž mnozí nikdy v životě nepůsobili ve světě velkého obchodu nebo dokonce vůbec nepřišli do styku s podnikatelskou sférou – si nevidí dál než na špičku nosu. Svědčí o tom dominový efekt: do roku 1993 zbankrotovalo 62 procent všech leteckých společností. Bylo rozestavěno méně domů než roku 1946. Od dob velké hospodářské krize nebylo nikdy zaměstnáno tak málo stavebních dělníků. Trust Corporation byla nucena prodávat svůj majetek za pouhou dvacetinu původní ceny.“

Odvěký problém politiků na vrcholku moci, je ten, že jsou to zaměstnanci státu a nikoli podnikatelé. Podle toho také tento svět plný hrůz, válek, revolucí a krizí všeho druhu vypadá.

USA se tomuto sbezničujícímu propadu z velké části často vyhnuly, neboť v jejich čele stály takové hospodářské kapacity jako Kennedyové, Rockefellerové, Fordové a dneska Trumpové.

Soudní spory se v USA absolutně vymkly veškeré kontrole. Politici by se měli stydět za to, že dovolují, aby tato směšná situace přetrvávala. Soudnictví je dnes na celá léta dopředu zahlceno spoustou zbytečných případů. Často se začnete zajímat o něco, co považujete za naprosto jednoduchý a normální obchod s běžnými právními úkony, nakonec vám však za právní služby naúčtují částku, která by vyrazila dech i koni. V posledních několika letech mi častokrát za různé právní služby účtovali sumy, které byly doslova zlodějské. Právníci se často zabývali naprosto zbytečnými činnostmi a ještě je záměrně natahovali, aby si mohli vyúčtovat víc.“

Uvedená praxe není pouze problémem USA, nýbrž každého justičního státu, který se vydává za „stát právní“. Ve své nové knize – Jan Berwid-Buquoy: „Zformovaná společnost – Tajemství blahobytu pro každého, blahobyt pro celý svět“ (momentálně v tisku. Bližší informace, vydavatelství MFJ, plukovník Dr. Miroslav Fehér) se problematikou „justičního státu“ zabývám:

Pakliže musíte za právo a spravedlnost platit, stávají se tyto hodnoty zbožím a jako morální základ našeho života přestávají existovat. Soudnictvi a veškeré úkony kolem něho, musí být bezpodmínečně naprosto „bezplatné“. Teprve tehdy lze hovořit o právním státě. Jakmile vyžaduje justice peněžitou protihodnotu za právo a spravedlnost jsou tyto morálního hodnoty automaticky zkorumpované a tím znehodnocené. Je to asi tak, jako by vám někdo věnoval tisícikorunu a tato byla roztrhaná na malé kousky. Ano, tisícikoruna to je, ale nedá se s ní platit...

Jeho poměr k ženám popisuje autor ve své knize „The Art of the Comeback“ (Umění návratu) následovně:

Bylo neuvěřitelné slyšet o mých intimních stycích s ženami, o nichž jsem v životě neslyšel. Za moje přítelkyně se prohlašovaly i ženy samotné – v některých případech ženy velice slavné. Nejspíš se chtěly přiživit na mé popularitě. Volaly mi a volali mi i jejich agenti. Bylo to nechutné divadélko a dělalo se mi z toho nanic!“

Dále hovoří o manželství s velice kritickým odstupem:

Každého, kdo podniká v nějakém složitém oboru a ožení se bez manželské smlouvy, by měli zavřít do blázince...Má-li být muž úspěšný, musí mít doma někoho, kdo je mu oporou, jako byla moje matka oporou mému otci. Musí-li muž snášet společnost ženy, která mu není oporou, ale naopak si v jednom kuse stěžuje, že netráví dost času doma a nevěnuje jí dost pozornosti, nemůže se dopracovat žádného velkého úspěchu, není-li schopen pouto, které ho k ní váže, jednou pro vždy přetrhnout.“

Donald Trump určitě ví o čem mluví. Byl všeho všudy třikrát ženat a má celkem pět dětí. Jeho bývalé manželky mu samozřejmě žádnou oporu neskýtaly. Byly především a výhradně zaměřeny na jeho bohatství a aby v rozvodovém řízení získaly pro sebe odškodnění, pokud možno v řádu několika desítek milionů dolarů. Nakonec se jim cíl opravdu podařilo dosáhnout. Soudy to skutečně odkleply!

Autor: Jan Berwid-Buquoy | pondělí 12.12.2016 17:52 | karma článku: 33.45 | přečteno: 1935x

Další články blogera

Jan Berwid-Buquoy

Kriminální iluze socialismu

Když bohatí zchudnou, chudí umřou hlady! Poučuje nás prastaré anglické heslo: „When the rich get poor, the poor starve ​to death.” Komunisté nerozumí hospodářství. Kdyby mu rozuměli, nebyli by komunisté!

29.2.2024 v 23:56 | Karma článku: 18.21 | Přečteno: 415 | Diskuse

Jan Berwid-Buquoy

Anatomie atentátníka

Atentáty existují od nepaměti a v západní hemisféře jsou takřka na denním pořádku. To, co se však přihodilo 21.12. 2023 na Filosofické fakultě KU, na Náměstí Jana Palacha, to nemá v dějinách českého národa obdoby:

25.1.2024 v 17:47 | Karma článku: 10.44 | Přečteno: 355 | Diskuse

Jan Berwid-Buquoy

Historické kotrmelce diktátora Putina

Poradci ruského prezidenta, Vladimíra Putina, jsou Ivan 4 „Hrozný“,Petr1 “Veliký“ a Kateřina 1 „Veliká“. Navíc ještě začal rehabilitovat a oprašovat Stalina... Putin na každém kroku zapomíná, že žije v 21. století.

1.1.2024 v 13:39 | Karma článku: 21.49 | Přečteno: 455 | Diskuse

Jan Berwid-Buquoy

Kdo vraždí ženy?

Kriminalita má sice mnoho tváří, ale nad některými druhy kriminality zůstává lidský mozek beznadějně stát. Lidská moudrost má silně ohraničené meze působnosti, ale lidská blbost je naprosto bez hranic...

12.12.2023 v 0:14 | Karma článku: 17.04 | Přečteno: 518 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 5.92 | Přečteno: 90 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 304 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 231 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.41 | Přečteno: 643 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 349 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2441

Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...