Prezidentské volby vyhrál Babiš a nikoli Zeman

15. 02. 2018 10:06:17
Ti, co volili Jiřího Drahoše jsou v šoku. Ti, co volili Miloše Zemana jsou překvapeni. S jeho vítězstvím nepočítali. Čistě statisticky to po prvním kole vypadalo na to, že Drahoš je neporazitelný.

Pakliže se k němu připojí celé protizemanovské křídlo, které propadlo v prvním kole voleb, není nic, co by mohlo Drahoše ohrozit. A přece se to nepodařilo. Jak je to možné, že Zeman opět prošel? Uspěl sice s odřenýma ušima, ale uspěl!

Při mé poslední přednášce u záložníků Bundeswehru v Berlíně mi posluchači položili dotaz: „Opět byl zvolen Zeman. Jak nám vysvětlíte, že každý druhý Čech je vůl?“ Ono v SRN také není všechno zlato, co se třpytí a tak jsem odpověděl srovnáním: „Kdysi jsem pánové vyučoval, v německy hovořících zemích, tzv. ' Psychlogii úspěchu '. Rozlišoval jsem mezi pesimisty a optimisty, přičemž jsem si vypomáhal srovnávací metodou Dale Carnegieho - 'is the glass half full or half empty? ' (je sklenice z poloviny plná nebo z poloviny prázdná?). Pesimista tvrdí, že je z poloviny prázdná. Optimista naopak tvrdí, že je z poloviny plná. Pánové já jsem optimista a proto optimisticky tvrdím - každý druhý Čech je rozumný člověk.“

Miloš Zeman má ve skutečnosti maximální podporu 10% českých občanů, což se zřetelně ukázalo při volbách v zahraničí na zastupitelských úřadech České republiky. Ovšem je možné, racionálními intrikami, přesto dosáhnout nadpoloviční většiny volebních hlasů. Takže Zemana volili voliči, kteří by mu za normálních okoloností nedali žádný hlas, ale protože v něm viděli ochránce Andreje Babiše dopadlo vše naopak..

Volby tedy vyhrál nesmírně populární Babiš (přes veškeré pomluvy na jeho adresu ze strany nezodpovědných parlamentářů, které naopak jeho popularitu ještě navíc pouze navršily) a nikoli mystifikátor a polohulvát Zeman.

Bylo by velkou chybou vydávat Zemana za hlupáka. Jde o osobnost, dalo by se říci – geniální svůdce, šikovný prodavač strachu a liška všemi mastmi mazaná! Velice dobře si uvědomil, že jeho znovu zvolení není bez podpory (a tím i nesmírné popularity) Babiše, tak jako hnutí ANO vůbec myslitelné.

Zaměřil se tedy naprosto bez výhrad na tento výkonný motor naší současné společnosti. Vsadil na zcela jasného favorita a doslova matematicky mu to vyšlo, neboť volby vyhrál Babiš a Zeman si toto vítězství pouze bezostyšně přivlastnil. Jeho spojenectví s Babišem není žádnou „láskou na první pohled“, nýbrž naprosto egoistickou kalkulací vychytralého a mazaného lišáka! Nyní by mohl Zeman s klidným svědomím prohlásit:

Oblafnul jsem národ, ale vše je v mezích zákona. Nikdo na mne nemůže. Mohu nadávat novinářům, kdy a kde si vzpomenu. Koketovat s Ruskem a Čínou mohu třeba 24 hodin denně. Srovnávat s 'kundou' mohu na co si vzpomenu – Babiš vyhrál volby a já si tento výsledek přivlastním sám sobě. Mám na to plné právo. Nakonec jsem bývalým komunistou, proč bych neměl Babišovy úspěchy 'zestátnit' resp. 'znárodnit' ve svůj vlastní prospěch? Sobotka byl hlupák a neuměl na Babišových uspěších parazitovat. Svojí notorickou omezeností poslal ČSSD ke dnu a tím vlastně dopomohl Babišovi k vítězství, ačkoli to neměl v žádném případě v úmyslu. Já sám sebe ke dnu nepošlu – nejsem Sobotka. A nakonec - takoví papíroví novinářští tlachalové, jako je např. Jan Berwid-Buquoy, mně mohou tak akorát vlézt na záda...

Musím se přiznat, já jsem sám se sebou u volební urny tvrdě zápasil. V mém nitru vyvstál jakýsi druh schizofrenie: Jsem sice pro Babiše, ale současně proti Zemanovi. Co teď ? Nakonec jsem se rozhodl pro Jiřího Drahoše a dal jsem mu svůj hlas. To vše s neblahým tušením, že jsem hlasoval sice proti Zemanovi, ale zdali jsem tím neuškodil Babišovi, což bych, na druhé straně, velice nerad učinil.

Domnívám se, že s tímto dilematem se dostavila k volebním urnám většina voličů. Zeman se stal opět prezidentem, protože mu prezidentské volby vyhrál Babiš. Není tedy pravdou, že každý druhý Čech je „vůl“, jak se domnívají naši zahraniční sousedé neznalí naších poměrů.

Domnívám se dokonce, že klasičtí politikové českého parlamentalismu zatáhli onu pomyslnou káru tak hluboko do bahna, že kdyby se nyní konaly předčasné volby, získalo by patrně ANO, coby politické hnutí, poprvé od roku 1918, tedy zrodu československého státu, absolutní většinu hlasů.

A pakliže to půjde takto dál, jednoho dne vše skončí tak, jako za komunistů – ANO vyhraje volby poměrem 98,9% hlasů a ostatní politické strany nebudou ani v parlamentní opozici, neboť tam pro ně nebude žádné místo.

Pomluva je bumerang vracející se mohutným úderem ke svému odesílateli. Pitomost je obrovskou sebezničující silou. Bohuslav Sobotka není jediným, kdo vypustil do oběhu tyto démony zkázy na volebním nebi České republiky...

Autor: Jan Berwid-Buquoy | čtvrtek 15.2.2018 10:06 | karma článku: 24.97 | přečteno: 1528x

Další články blogera

Jan Berwid-Buquoy

Kriminální iluze socialismu

Když bohatí zchudnou, chudí umřou hlady! Poučuje nás prastaré anglické heslo: „When the rich get poor, the poor starve ​to death.” Komunisté nerozumí hospodářství. Kdyby mu rozuměli, nebyli by komunisté!

29.2.2024 v 23:56 | Karma článku: 18.21 | Přečteno: 415 | Diskuse

Jan Berwid-Buquoy

Anatomie atentátníka

Atentáty existují od nepaměti a v západní hemisféře jsou takřka na denním pořádku. To, co se však přihodilo 21.12. 2023 na Filosofické fakultě KU, na Náměstí Jana Palacha, to nemá v dějinách českého národa obdoby:

25.1.2024 v 17:47 | Karma článku: 10.44 | Přečteno: 355 | Diskuse

Jan Berwid-Buquoy

Historické kotrmelce diktátora Putina

Poradci ruského prezidenta, Vladimíra Putina, jsou Ivan 4 „Hrozný“,Petr1 “Veliký“ a Kateřina 1 „Veliká“. Navíc ještě začal rehabilitovat a oprašovat Stalina... Putin na každém kroku zapomíná, že žije v 21. století.

1.1.2024 v 13:39 | Karma článku: 21.49 | Přečteno: 455 | Diskuse

Jan Berwid-Buquoy

Kdo vraždí ženy?

Kriminalita má sice mnoho tváří, ale nad některými druhy kriminality zůstává lidský mozek beznadějně stát. Lidská moudrost má silně ohraničené meze působnosti, ale lidská blbost je naprosto bez hranic...

12.12.2023 v 0:14 | Karma článku: 17.04 | Přečteno: 518 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 233 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.05 | Přečteno: 215 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.04 | Přečteno: 622 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 349 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2441

Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...