Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Persekuce důstojníků a vojáků po 21.08. 1968, v době temna - 50. výročí

Autorem přednášky na barokním zámku v Táboře-Měšicích je plukovník v.v. Ing. Zbyněk Čeřovský, sám oběť tzv. "normalizace" po 21. srpnu 1968.

 

Každý následek má i svoji příčinu. Tou byla okupace Československa v srpnu 1968. Zde jsme u kořene věci. Neustále slýcháme, že jsme si ani nevystřelili a poslední pan ministr obrany navíc tvrdil, že takto postižených bylo více. Kdyby to řekl někdo jiný, tak bych se ani nedivil. Když to ale vyřkne normalizační komediant a k tomu ještě za „zásluhy nositel modré knížky (lidé, kteří byli vyjmuti z evidence a osvobozeni z výkonu základní vojenské služby - pozn. aut.), pak se není čemu divit.

Každý, kdo něco o armádě ví, že je založena na tzv. nedílné vojenské pravomoci. Vše, co se koná nebo má vykonat, je podřízeno rozkazům, které vydávají nadřízení velitelé, kdy rozkaz je armádě totéž co v civilním životě zákon. Ještě bych dodal, že činnost okupačních jednotek nebyla zaměřena na divadla, kavárny, hotely nebo školy, ale na vojenská zařízení, posádky, letiště a velitelství. Sluší se dodat, že nejvyšší vojenské velení í o přípravě a okupaci vědělo a že tak vlastně došlo k obrovské vlastizradě, za níž je jediné řešení - poprava zastřelením. Ale nestalo se nic. Ba naopak - ti, co se proti okupaci postavili, si to pěkně odnesli a ti druzí se po jejich osudech, řekl bych i zádech, vyšplhali na vysoká a dobře placená místa. Dodávám, že u některých jednotek byl zásah proti velení tak razantní, že jim neměl kdo velet a tak byly rozpuštěny.

Proč to všechno vlastně píšu? Protože uplynulo skoro 50 let od těchto událostí a nikdo z nás se nedočkal žádného zadostiučinění, omluvy nebo řádné rehabilitace. Ale není to tak docela pravda. Bývalí důstojníci Hlavní politické správy dosáhli svého. Každý z nich si odnesl domů 450.000,- Kč! Nyní bychom se mohli zeptat proč? Všichni byli poctiví zastánci politiky KSC a jako jeden muž souhlasili s okupací. Peníze neobdrželi proto, že by se nějak zasloužili o cokoliv, ale za to, že prostě tento neblaze proslulý spolek armádě byl v roce 1990 zrušen. Aby toho nebylo dost, někteří se tak zvaně „rekvalifikovali“ a sloužili jako noví odborníci armádě dále.

Nyní bych se měl krátce a stručně zmínit o přípravě a provedení okupace. Bylo o ní rozhodnuto již v dubnu. Všechny ta další politická jednání byla jen kamufláž, lhaní a ohlupování našich politiků, kteří zase lhali nám a vyprávěli nám své báchorky, kterým jsme měli uvěřit. Když se podíváme na mapu, na rozložení sil a počty vojáků a techniky, neměli jsme žádnou šanci na úspěšný odpor. Navíc byla armáda rozkazy nejvyššího velení doslova a do písmene paralyzována. Operace byl nazvána DUNAJ a velel ji ze svého VS v Polsku náměstek ministra obrany SSSR Grečka generálplukovník Pavlovský. Okupace byl provedena z 10 prostorů třemi armádními skupinami - z Polska, NDR a Maďarska s vojsky Bulharské lidové republiky. Celkem bylo první den operace nasazeno 200.000 vojáků, 5.000 tanků, 250 letounů AN-12, AN-4 a 200 MiG-19, MiG-21 a Jak-28. Cílem operace bylo přikrýt VS armád, letectva, letiště a spojovací uzly a tak prakticky znemožnit jakýkoliv odpor proto okupačním vojskům. Co s vše událo, je obecně známo a nebudu o tom hovořit.

Od roku 1990 se vystřídalo včetně paní Šlechtové ve funkci ministra obrany 17 osob. Nevíme, jak dlouho vydrží v této funkci ona, ale v průměru tam byl každý 1.7 roku. Co mohli lidé, kteří neměli o armádě ani potuchy (vyjma nomenklaturního generála Vacka, jmenovaného Havlem) udělat, je zřejmé. Mnozí byli i nositeli modrých knížek, za některých došlo také k absurdním situacím a rozhodnutím, že se o tom psalo po celém světě.

Za této situace jsme dosud neměli možnost dosáhnout svého cíle - odškodnění. Není to záležitost jednoduchá. Poté, co jsme nepodepsali souhlas s okupací jsme byli postupně zbavováni funkcí, dáváni do tak zvaných „kádrových dispozic“, s polovičním platem a poté propouštěni z armády jako nevyhovující, bez jakýchkoliv nároků na cokoliv. Jestli se dnes proti našim požadavkům staví kdokoliv z nich záporně, tak nechce nebo nechápe danou situaci.

Člověk v sedmdesátých letech s takovým kádrovým profilem nemel šanci a také nemohl nalézt dobře placené zaměstnání. Dnes, po všech těch peripetiích, snaze a jednání o odškodnění za své protisovětské postoje jsme tam, kde jsme byli. Jen s tím rozdílem, že nám je dnes více jak osmdesát let,  že nás již tisíce opustily, zůstaly po nic mizerně placené vdovy, že stovky z nás jsou nemocní a protože z vůle strany a lidu pracovali na mizerně placených místech, mají také nízké penze. Jsou nemocní a odkázaní jen sami na sebe bez ohledu na lepší vyhlídky. O to vše s naší organizací, nazvanou Vojenský spolek rehabilitovaných AČR s malou vyhlídkou nadějí bojujeme, Zůstalo nás snad ani ne 1.500. Není týden, aby někdo z nás nezemřel. Naši zákonodárci nekonají, chodí do zaměstnání kdy se jim chce, nebo nechce, přitom berou plat vyšší než 100.000 a každý rok si ho zvyšují (letos zase o 7.000 Kč).

Pro nás je rok 2018 poslední nadějí. Již mnohokráte jsme dostali sliby, nebo zamítavé stanovisko. Jak se říká, naděje umírá poslední. Také nikdo z nás nebyl za své jednání vyznamenán, nebo povýšen. Žádný ministr obrany s námi nejednal stejně jako prezident publiky.

Kdybychom nebyli hloupí a podepsali souhlas, tak jsme mohli přežít padesát let v pohodě a v klidu, ušetřeni všech těch hrůz a následků, které postihly nejen nás, ale i celé naše rodiny.

To jsou fakta, se kterými se asi musíme smířit a se kterými asi všichni ke spokojenosti mocných, zemřeme.

Plk. let.v.v. Ing. Zbyněk ČEŘOVSKÝ 25.březen 2018

Autor: Jan Berwid-Buquoy | úterý 12.6.2018 2:08 | karma článku: 21,15 | přečteno: 646x
  • Další články autora

Jan Berwid-Buquoy

Kriminální iluze socialismu

Když bohatí zchudnou, chudí umřou hlady! Poučuje nás prastaré anglické heslo: „When the rich get poor, the poor starve ?to death.” Komunisté nerozumí hospodářství. Kdyby mu rozuměli, nebyli by komunisté!

29.2.2024 v 23:56 | Karma: 18,66 | Přečteno: 434x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Anatomie atentátníka

Atentáty existují od nepaměti a v západní hemisféře jsou takřka na denním pořádku. To, co se však přihodilo 21.12. 2023 na Filosofické fakultě KU, na Náměstí Jana Palacha, to nemá v dějinách českého národa obdoby:

25.1.2024 v 17:47 | Karma: 10,78 | Přečteno: 368x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Historické kotrmelce diktátora Putina

Poradci ruského prezidenta, Vladimíra Putina, jsou Ivan 4 „Hrozný“,Petr1 “Veliký“ a Kateřina 1 „Veliká“. Navíc ještě začal rehabilitovat a oprašovat Stalina... Putin na každém kroku zapomíná, že žije v 21. století.

1.1.2024 v 13:39 | Karma: 21,67 | Přečteno: 466x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Kdo vraždí ženy?

Kriminalita má sice mnoho tváří, ale nad některými druhy kriminality zůstává lidský mozek beznadějně stát. Lidská moudrost má silně ohraničené meze působnosti, ale lidská blbost je naprosto bez hranic...

12.12.2023 v 0:14 | Karma: 17,50 | Přečteno: 521x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Nešťastná země zvaná Rusko

Rusko je, bylo a patrně zůstane chudobincem Evropy. S obrovským úspěchem se vyhýbá evropské civilizaci a ve své vnitřní perverzitě to povařuje za vítězství. Vzdálíte-li se od ruských metropolí a zabloudíte na venkov

27.11.2023 v 18:47 | Karma: 28,28 | Přečteno: 753x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 349
  • Celková karma 18,66
  • Průměrná čtenost 2454x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.