Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

80. Výročí Mnichovské dohody aneb selhání západních demokrací

(Otázky klade redaktor „Parlamentních listů“ Oldřich SZABAN, odpovídá Dr.Dr. Jan BERWID-BUQUOY, předseda Sekce Osvěty a zpravodajství České atlantické komise, NATO).

1. Připomínáme si 80. výročí Mnichovské dohody. Zradili nás v ní spojenci, jak se traduje v české historii?

Otázkou je zdali, to byli spojenci v klasickém slova smyslu. Nejpozději od března 1919 jsme se stali francouzským protektorátem. ČSR v letech 1918 - 1938 nikdy suveréním státem nebyla. Na Mnichovskou konferenci jsme pozvánku neobdrželi, neboť jsme nebyli považováni za suverení stát.  O všem se rozhodovalo v Paříži. Zrada to však byla. ČSR je vynálezem francouzských vládních kruhů v letech 1917 - 1918. Když ovšem měla Paříž toto své sousto v letech 1938 a 1939 bránit, zoufale selhala. To je neomluvitelné!

2. Občas zaznívají výtky, že jsme se nebránili. Bylo to ale v té situaci vůbec možné?

My jsme se bez rozkazu francouzského generálního štábu v Paříži nejen bránit nemohli, ale dokonce ani nesměli. Patrně se Francouzi rozhodli pro Mnichovskou smlouvu, neboť věděli, že bez masivní válečné podpory ze strany Velké Británie nemohou válku s nacistickým Německem vyhrát. Angličané však do války vstoupit za žádných okolností nechtěli. Kdyby Francie a ČSR vyhlásily 1938 Hitlerovi válku. Francie by maximálně za měsíc kapitulovala. ČSR by se bránila cca. 4. dni. Prahu a Brno by nacistická Luftwaffe srovnala se zemí a český národ by byl vyhlazen. Mnichovská dohoda byla tedy tím nejpřijatelnějším řešením

3. Píšete, že první Československá republika byla francouzský protektorát. Jak se to projevovalo? Mělo to vliv i na její konec?

To mělo vliv na její začátek i na její konec. Francouzi měli od března 1919 do 1938 v Praze svojí Vojenskou misi a v Milovicích tzv. "Deuxieme bureau", což byla rozsáhlá vojenská a zpravodajská síť, která měla 24 hodin denně pod kontrolou celou střední Evropu. Vrchní velitelé vojenských sil ČSR byli zásadně vysocí francouzští důstojníci. Byli jsme tunelováni, kde se dalo, Ročně jsme platili Paříži milionové reparace. Jednou jako "pokutu", že jsme po boku Habsburků bojovali proti Francii a hned na to povinnou "odměnu za osvobození", ačkoli se do konce 1. světové války na našem území neobjevil ani jeden francouzský voják. A tak bychom mohli pokračovat i nadále...    

4. Němci žijící v Československu v roce 1938 hojně podporovali připojení území, kde žili, k říši. Proč nebyli k Československu loajální? 

Vůči ČSR nebyli neloajální jenom Němci, nýbrž též Slováci, Maďaři, Poláci a Rusíni. Francouzi chtěli mít nově vytvořený stát, státem jednotným. "La Tchécoslovaqie", on však byl státem národnostním. Již v roce 1919 předložili Masaryk a Beneš francouzské vládě návrh tzv."Teorii československého Švýcarska". Všechny etnické celky měly mít své kantony, podobně jako ve Švýcarsku. Název "Československo" by se zrušil a byl by nahrazen pojmem "Středoevropská federace svobodných národů". Pařížská vláda návrh striktně zakázala, tvrzením, že by takováto reforma silně posílila německý vliv na území ČSR, což bylo pro Francii absolutně nepřípustné. Federalizace byla rovněž zakázána Polákům, Růmunum a Jugoslávcům. 

5. Podle vašeho označení protektorátu francouzském přišel protektorát německý a po něm jsme byli pod vlivem Sovětského svazu, tedy v duchu vašeho označení další protektorát. Jak byste je vzájemně porovnal?

Francouzský protektorát nám umožnil pokračování parlamentního státu, který jsme vybudovali již v době monarchie, což nám mentálně a hospodářsky vyhovovalo. V zahraničí jsme směli mít sice pouze vyslanectví (Chargé d'affaires), neboť ve formě velvyslanectví nás zastupovali Francouzi, ale to nás tolik nebolelo. Z hlediska francouzského vykořisťování jsme byli státem na vysoké hospodářské životní úrovni, takže běžný občan nic nepozoroval.  Nacistický "protektorát" byl ten nejhorší, co nás mohlo postihnout, protože neměl vůbec žádnou alternativu. Tento společenský řád  nebyl schopen nějakého kompromisu a jednalo se pouze o bestiální kriminálně teroristické vyhlazovací zřízení. S "protektorátem" (ochranou) to nemělo vůbec nic společného. Je nutné si přiznat, že komunistický totalitní režim byl, ve srovnání s fašistickým, daleko pokrokovější. Chyběla sice demokracie, ale, kdo se k totalitě nechoval nepřátelsky, mu více či méně, nic nehrozilo. Žádná genocyda neexistovala. Byla odstraněna nezaměstnanost a z platů se dalo poměrně slušně přežít. Potravinový lístkový system byl záhy po válce zrušen. Zdravotnictví sice na úrovni nebylo, ale zato bylo bezplatné. Komunistická totalita fanaticky trvala na míru a bála se války. Zde byla ochotná k dalekosáhlým kompromisům. Toho všeho nebyly fašistické režimy ani v náznacích schopny. ČSR a ČSSR požívaly více suverenity než v letech 1918 - 1938. Měli jsme vlastní velvyslanectví na celém světě. Vše se převážně rozhodovalo v Praze. Kreml zasahoval teprve tehdy, když se domníval, že jsou ohroženy jeho zájmy. Něco takového bylo v době Protektorátu Čechy a Morava 1939 - 1945, naprosto nemyslitelné.     

6. Jak jsme na tom v tomto směru dnes?

My jsme trpasličím státem, který vždy potřeboval k přežití nějakou zahraniční ochranu. Jakmile jsme po roce 1990 konečně vklouzli do americké zóny vlivu, vše se, takřka přes noc, vyřešilo samo. Stali jsme se součástí NATO (pakliže nás někdo napadne, musejí s námi jít všichni členové NATO do války). Navíc stojíme pod ochranou amerického "nukleárního deštníku" - líp už to ani nejde. Jsme nedílnou součástí EU (pakliže se neuživíme, musejí nás ostatní členové EU živit, takže o nic nejde). Profitujeme z vyzrálého amerického blahobytu ("kapitalismus s lidskou tváří") a máme tak obrovskou životní úroveň, jakou jsme od doby prvních Přemyslovců ještě nikdy neměli. Dokonce se mi zdá, že je to rok od roku čím dál tím lepší. Naši předkové, nejenže o něčem takovém nemohli ani snít, nýbrž by si to ani vůbec nedokázali představit...

Autor: Jan Berwid-Buquoy | čtvrtek 4.10.2018 14:27 | karma článku: 20,14 | přečteno: 678x
  • Další články autora

Jan Berwid-Buquoy

Kriminální iluze socialismu

Když bohatí zchudnou, chudí umřou hlady! Poučuje nás prastaré anglické heslo: „When the rich get poor, the poor starve ?to death.” Komunisté nerozumí hospodářství. Kdyby mu rozuměli, nebyli by komunisté!

29.2.2024 v 23:56 | Karma: 18,66 | Přečteno: 435x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Anatomie atentátníka

Atentáty existují od nepaměti a v západní hemisféře jsou takřka na denním pořádku. To, co se však přihodilo 21.12. 2023 na Filosofické fakultě KU, na Náměstí Jana Palacha, to nemá v dějinách českého národa obdoby:

25.1.2024 v 17:47 | Karma: 10,78 | Přečteno: 368x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Historické kotrmelce diktátora Putina

Poradci ruského prezidenta, Vladimíra Putina, jsou Ivan 4 „Hrozný“,Petr1 “Veliký“ a Kateřina 1 „Veliká“. Navíc ještě začal rehabilitovat a oprašovat Stalina... Putin na každém kroku zapomíná, že žije v 21. století.

1.1.2024 v 13:39 | Karma: 21,67 | Přečteno: 466x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Kdo vraždí ženy?

Kriminalita má sice mnoho tváří, ale nad některými druhy kriminality zůstává lidský mozek beznadějně stát. Lidská moudrost má silně ohraničené meze působnosti, ale lidská blbost je naprosto bez hranic...

12.12.2023 v 0:14 | Karma: 17,50 | Přečteno: 521x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Nešťastná země zvaná Rusko

Rusko je, bylo a patrně zůstane chudobincem Evropy. S obrovským úspěchem se vyhýbá evropské civilizaci a ve své vnitřní perverzitě to povařuje za vítězství. Vzdálíte-li se od ruských metropolí a zabloudíte na venkov

27.11.2023 v 18:47 | Karma: 28,28 | Přečteno: 753x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 349
  • Celková karma 18,66
  • Průměrná čtenost 2454x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.