Německý císař coby nejoblíbenější „Čech“

4. 12. 2022 23:05:13
V dějinách lidstva dochází někdy k roztomilým omylům. Ale proč ne, když to slouží míru a konstruktivní spolupráci? Češi a Němci, společným úsilím v míru, dokázali velkolepá díla. Proč ne i v budoucnu?

Jednoho krásného dne se na prohlídku mého barokního zámku v Táboře-Měšicích dostavila skupina studentů z Mnichovské univerzity. Jejich vedoucí na mne vytáhl českou stokorunovou bankovku řka: „Pane kolego, mohl byste mi vysvětlit, podle jaké logiky je na české stokoruně německý císař?

Moje odpověď ho poněkud zarazila: „Pane profesore, nejenže je na české stokoruně podobizna německého císaře, ale při lidovém plebiscitu zvítězil německý císař jako nejpopulárnější Čech v dějinách našeho národa...

Bavorák se musel podržet renezanční stěny zámku, aby neupadl: „Pane kolego, vždyť on česky vůbec neuměl...“ Dovolil jsem si ho přerušit: „Pane profesore, buďme upřímní, onen německý císař neuměl ani německy. Celý život mluvil pouze francouzsky a latinsky!

Vraťme se však na půdu historických skutečností.

Německý císař Karel IV. byl českým, italským (lombardským) a burgundským (arelatským) králem. Všichni tyto národové ho nazývaly latinsky „Pater patriae“ (Otec vlasti). Takže byl „Otcem vlasti“ Němců, Čechů, Italů a Francouzů... To, že ovládal 5 jazyků je nepodloženou legendou. Je možné, že nějakou větu mimo latiny nebo francouzštiny ze sebe vypravil, ale o nějaké jazykové znalosti nemůže být řeči!

Přesto je jednoznačně doložitelné: Pro českou zem učinil nejvíc a nejraději se zdržoval v Praze. Dnešním vokabulárem by se dalo říci – Karel IV. byl zakladatelem plodné a kreativní česko-německé spolupráce! Proto byl i jemu, vedením České atlantické komise (ČAKO), v tomto roce odhalen v zámeckém parku Memorál česko-německého přátelství. Památník je nápadem poručíka ČAKO, Mag. Bärbel Berwidové-Buquoyové (1. tajemnice Obvodního soudu, Berlín-Wedding v.v.), která se aktivně zasazuje o německo-české přátelství, ačkoli její znalosti českého jazyka jsou patrně podobné těm Karla IV.

To, co učinil německý císař pro českou zem, je nenahraditelným světovým historicko-kulturním bohatstvím:

Založení Karlovy Univerzity v Praze (1348), první univerzity tzv. Římsko-německé říše (Römisch-deutsches Reiches). Vzorem pro její uspořádání byly univerzity v Paříži, Bologni a Neapoli. Vyučovacím jazykem byla latina...

Postavení pražského hradu a kamenného Karlova mostu. Začátek stavby chrámu Sv. Víta. Postavení hradu Karlštejn. Založení Nového města pražského a dalších kulturně historických staveb...

Někdy se zapomíná i na to, že byl vynikajícím ekonomem. Aby zmírnil masovou nezaměstnanost v Praze, nechal v letech 1360 – 1362 postavit na Petříně tzv. „Hladovou zeď “ (Hungermauer). Bylo to opatření proti nastávajícímu hladomoru. Lze historicky prokázat, že to bylo v době středověku první sociálně pracovní opatření proti masové nezaměstnanosti v Evropě. Podobná opatření se začala ve světě praktikovat až ve 20. letech minulého století.

Doba Karla IV. je názorným příkladem velice plodné spolupráce mezi Čechy a Němci. Naším etickým úkolem je tedy eliminovat předsudky, které zde zasila komunistická totalita na základě 2. světové války a hanebného Protektorátu Čechy a Morava a tím navázat na tuto historickou spolupráci našeho krále a německého císaře Karla IV. Našemu snažení nám žehnej Bůh!

Autor: Jan Berwid-Buquoy | neděle 4.12.2022 23:05 | karma článku: 20.04 | přečteno: 601x

Další články blogera

Jan Berwid-Buquoy

Kriminální iluze socialismu

Když bohatí zchudnou, chudí umřou hlady! Poučuje nás prastaré anglické heslo: „When the rich get poor, the poor starve ​to death.” Komunisté nerozumí hospodářství. Kdyby mu rozuměli, nebyli by komunisté!

29.2.2024 v 23:56 | Karma článku: 18.21 | Přečteno: 415 | Diskuse

Jan Berwid-Buquoy

Anatomie atentátníka

Atentáty existují od nepaměti a v západní hemisféře jsou takřka na denním pořádku. To, co se však přihodilo 21.12. 2023 na Filosofické fakultě KU, na Náměstí Jana Palacha, to nemá v dějinách českého národa obdoby:

25.1.2024 v 17:47 | Karma článku: 10.44 | Přečteno: 355 | Diskuse

Jan Berwid-Buquoy

Historické kotrmelce diktátora Putina

Poradci ruského prezidenta, Vladimíra Putina, jsou Ivan 4 „Hrozný“,Petr1 “Veliký“ a Kateřina 1 „Veliká“. Navíc ještě začal rehabilitovat a oprašovat Stalina... Putin na každém kroku zapomíná, že žije v 21. století.

1.1.2024 v 13:39 | Karma článku: 21.49 | Přečteno: 455 | Diskuse

Jan Berwid-Buquoy

Kdo vraždí ženy?

Kriminalita má sice mnoho tváří, ale nad některými druhy kriminality zůstává lidský mozek beznadějně stát. Lidská moudrost má silně ohraničené meze působnosti, ale lidská blbost je naprosto bez hranic...

12.12.2023 v 0:14 | Karma článku: 17.04 | Přečteno: 518 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.89 | Přečteno: 628 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.60 | Přečteno: 2186 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 299 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.35 | Přečteno: 216 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 280 | Diskuse
Počet článků 349 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2441

Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...