Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
D

Démosthenes

27. 10. 2010 2:10
Řekne se: No nevím.

To je totiž jediné korektní hodnocení toho, co se kdy stalo.

Vskutku se můžeme hádat o tom, že "národ" český by pod zimním králem léto nepřežil. Můžeme se dohadovat, že nám bylo houby zle, když nás utiskoval Habsburk. Dokonce si můžeme otevřeně říci, že za mírového sovětského útisku to bylo podstatně horší.

Ale důležité je pouze to, co z toho vyvodíme pro dnešek. Že je hloupost se hádat kvůli národnosti? Nepochybně. Doufám, že aspoň některým dojde, že je také hloupost se hádat kvůli tomu, jak kdo projevuje svou úctu k Bohu a jestli vůbec.

Nebojte na změně výuky se pracuje. To by v tom byl čert, abych nedokázal vysvětlit, proč jsme se díky TGM, MRŠ a EB trhli z R-U, když nám vládla jeho císařská a královská výsost blahoslavený Carl von Habsburg und Lothringen. ;-)

0 0
možnosti
JN

Jules navždy

14. 7. 2010 15:19
"Skomolenina" je zkomolenina, správně je zkomolenina

0 0
možnosti
W

wotomtoje

14. 7. 2010 15:07
Historii jsem nestudoval ...

Ale této verzi věřím daleko více, než tomu, co se předhazuje v učebnicích! R^

0 0
možnosti
V

Vratislav

8. 2. 2010 20:03
Nekutečné pindy

poblázněného grafomana.:-/

0 0
možnosti
ZK

SID09

27. 10. 2010 20:28
Re: Nekutečné pindy

Bohužel, výklad tohoto grafomana je blíž pravdě, než naše učebnice dějepisu, které byly tvořeny tými dobře placených demagogů a překrucovačů historie. !!!!;-)

0 0
možnosti
KJ

Karel Jemelka

24. 1. 2010 0:08
Pane Autore,

děkuji za článek a dávám karmu. Myslím, že českému národu se úpělo daleko líp, pod Habsburky, než by se jim úpělo pod protestanty. V případě vítězství protistrany by  dávno český národ doúpěl. Možné že by v tom případě český národ neúpěl pod komunisty a současnými levičáky, jen z prostého důvodu, že by se onoho úpění nedočkal. Inu vše je relativní. pod komunisty bychom asi úpěli nikoli jako češi, ale jako němci. Myslím, že úpění pod komunisty bychom se stejně nevyhnuli. Takhle jsme díky Habsburkům plně rozvinuli svůj zkreslený pohled na dějiny, takže se zabýváme vlastním nacionalismem a šovinismem.  K vůli zkresleným dějinám dnes nejsme schopni rozlišit, komu vlastně poděkovat.  Tedy, díky za to že jste.:-)

0 0
možnosti
JB

Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy

25. 1. 2010 18:58
Re: Pane Autore,

Ahoj Karle,

   děkuji Vám za slova uznání. Jako denaturalizovaní Němci bychom museli ke Stalingradu a nebo nad Londýn. Z těchto míst většinou nebylo návratu. Jinak nechat se potopit na křižníku nebo v ponorce uprostřed Atlantického oceánu je libůstka, kterou by si rovněž každý Čech nerad nechal ujít.

   Vše nejlepší v roce 2010 Vám přeje  Váš J. B-B !  ;-)[>-]EU

0 0
možnosti
K

kaktusak

21. 1. 2010 23:46
Nemáte pravdu

V českých zemích byl panovník volen, musel se zavázat k určitému "programu" a ten pak plnit. Ve skutečnosti tedy zradili Habsburkové, když neplnili, k čemu se zavázali. Českým stavům pak šlo o vytvoření stavovské monarchie s ústavou, což byla docela moderní koncepce. Fridrich Falcký by proto měl omezené pravomoci a češtinu by vymýtit nemohl, ani kdyby chtěl. České země nebyly součástí žádného tzv. Německa, žádné "Německo" neexistovalo, ale Svaté říše římské, což byl volný svazek suverénních států. Násilná rekatolizace po roce 1620 nastala, byl zrušen Rudolfův Majestát, taky na svou dobu moderní zákon.

0 0
možnosti
JB

Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy

22. 1. 2010 13:24
Re: Nemáte pravdu

   Nevím o čem hovoříte.

  Heslo zní "Rozděl a panuj. " Zradit panovníka je hrdelním trestem.

  Kdo zradí císaře hrdlem propadá. Kdyby šlo o nějakou intelektuální disputaci, jak píšete, byl by císařský generál Charles hrabě Buquoy s 20.000 žoldáky ve zbrani na Bílé Hoře naprosto zbytečný.

   Rovněž von Anhaltova protestantská armáda s 22.000 žoldáky by tam byla na nic, kdyby si chtěli vůdcové obou stran vyměňovat filosofické názory na řízení státu. :-/!!Rv  

0 0
možnosti
RP

Richard Pech

21. 1. 2010 20:29
Souhlas a uvedení na pravou míru..

"Ferdinandovi II. Habsburskému" není zkomolenina.

Ferdinand II. von Habsburg und Lothringen je hloupost. Habsbursko-Lotrinská dynastie totiž začíná až dětmi JCKV Marie Terezie a jejího manžela Františka I. Štěpána Lotrinského..

Jinak, s hodnocením výsledku bitvy na Bílé hoře souhlasím, díky Bohu za vítěztví císařských vojsk. O tom, že o tzv. době TEMNA nemůže být ani řeč se může každý přesvedčit průjezdem českého venkova, zejména Jižních Čech. Selské baroko je jasný příklad ztotožnění venkovského (a tedy česky hovořícího) obyvatelstva s kulturou a duchem doby.

Prostě a jednoduše, očerňování Habsburků je příklad 91 let nepřetržitě trvající republikánsko-fašisticko-komunistické propagandy. Všechny tyto režimy nemohly odpustit habsburskému trůnu, že vládnul lépe než oni a svým majestátem bránil rozkradení národního a kulturního dědictví, o morálce a etice nemluvě..

0 0
možnosti
JB

Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy

21. 1. 2010 22:44
Re: Souhlas a uvedení na pravou míru..

S tím "Lothringen" jsem se patrně asi zmýlil a vše nasvědčuje tomu, že nositelem jména "von Habsburg und Lothringen" byl až Josef II.

S obsahem Vašeho příspěvku souhlasím. Vidím, že máte dobrý přehled.R^[>-]EU

0 0
možnosti
KB

Kolokol

21. 1. 2010 18:44
Nenahrazujte jednu lež lží opačnou!!!!

Samozřejmě, že to celá 30-letá válka byla válkou náboženskou, ale nepodsouvejte lidem 17.století myšlení a politické cíle 20. století. Operovat ve vztahu k 17.století nacismem je naprosto nesmyslné

0 0
možnosti
PK

dolch

21. 1. 2010 22:50
Re: Nenahrazujte jednu lež lží opačnou!!!!

Uděláme si průměr a budeme tak nějak znát pravdu.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

21. 1. 2010 18:43
Jak mohl být Ferda z Falce

nacistický fanatik?  Když v té době jaksi neexistoval ani pojem národ?

Zapomínáte, že problém nebyl národnostní (ona není docela pravda ani to, že šlechta mluvila výhradně německy - ani dnešní potomci šlechty nemluví výhradně německy /či obecně: nečesky/; často ovšem užívají jazyk, kterým vládnou všichni přítomní; to ovšem není vlastní pouze šlechtě).  Takže problém nebyl národnostní, ale výsostně náboženský  (a jako každý spor, i ten v roce 1918, 1948, 1989, také ekonomický).  Navíc v té době nebyly definitivně vyjasněny spory o původních právech českých stavů (neboť všechny vladařské rody vznikly původně volbou šlechty, byť mnohdy vynucenou).

Zdá se, že ten Ferdásek měl obdobné názory, jako Karlík (ten první, co se nazýval čtvrtým): že rozvoj české kotliny je možný jen v kontextu Evropy. Těsném kontextu.

Mimochodem - proč vám vadí počeštěná jména, když vám tolik vadí, kam by Ferda dovedl český jazyk?

0 0
možnosti
JB

Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy

21. 1. 2010 23:08
Re: Jak mohl být Ferda z Falce

   Mě nevadí jména počeštěná, nýbrž jména skomolená a nebo dokonce smyšlená. Např. Moravia může být Morava nebo Mähren. To není nic tragického.

Bohemia může být napr. Böhmen nebo Boemaeum (latinsky), ale co je to "Čechy" ? To je přece úplně mimo.

Rovněž každý má své jméno. Když se někdo např jmenuje Kärten, tak na něho nemůžete volat "Korutanský ". Když se někdo jmenuje Andreas a Vy ho oslovíte Ondřeji, asi nebude vědět o koho se jedná... atd.  :-/[>-]EU 

0 0
možnosti
VH

Stará kára

21. 1. 2010 18:31
Nekomolte!!

Zkomolenina se píše se "zet"   (změna stavu).

0 0
možnosti
JB

Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy

21. 1. 2010 23:15
Re: Nekomolte!!

Díval jsem se do internetu. Někde se to psalo se "s", někde se "z". Nevyznám se v tom. Nejsem češtinář. ;-)!

0 0
možnosti
  • Počet článků 349
  • Celková karma 18,66
  • Průměrná čtenost 2454x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.