Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tak trochu tam zapominate na Moravu. O ni ani zminka, ze byla postupne likvidovana az do dnesniho neexistujiciho stavu. Ale hlavne, ze maji Cesi svuj stat, hymnu o zemi ceske a nezapomenme na to odporne znici "Cesko".  Holt vse netrva vecne, mozna budou jednou psat o tom co v byvalych ceskych zemich nadelal cesky nacionalismus!

0 0
možnosti

Tá slovenská hymna nemá nič spoločné s Francúzskom.

 

V roku 1848  Ľ. Štúr vypovedal v mene Slovenskej národnej rady poslušnosť uhorskej vláde a jej úradom, a vyhlásil samostatnosť (autonómiu) Slovenska v rámci Uhorska, hymna slovenských povstalcov sa stala Nad Tatrou sa blýska.

Vtedy slovenčina bola trochu iná ako dnes.

Prešporskí Slováci budaucj Lewočané

Po nad Tatrou blýská hromi ďiwo bigau

Zastawme jch bratia

Weť sa oni stratia

Slowaci ožgau.

0 0
možnosti
Foto

Tak takhle kritická vůči předmnichovské republice nebyla ani komunistická historiografie v žádné etapě svého vývoje. A ani snad druhorepubliková publicistika.

A přece představovala první republika zlepšení postavení Čechoslováků ve svém vlastním domově. Stali se panujícím národem. A také to bylo bráno jako odčinění Bílé Hory.  A je k diskuzi, zda kulturní a jazykové odlišnosti Slováků a Čechů byly tehdy natolik výrazné, aby nešlo hovořit o jednom národě.

0 0
možnosti
Foto

O26t67t38o 92Č42e69r13n70ý

29. 10. 2015 19:27

Co to je odčinění Bílé Hory? Jiráskova čítanka?

2 0
možnosti

Zřejmě by se tento svátek měl přejmenovat na oslavu naší státnosti. Vaše "logická" vysvětlení, proč to je blbost zastírá skutečnost, že většina Čechů a Moravanů se s tímto státem ztotožnila jako s "jejich státem" (Slováci 28.10. neslaví). To je podstatné a všechno ostatní je jen rétorické cvičení.

0 0
možnosti

Vy chcete tvrdit , že dnes jsme konečně samostatný suverení stát ? To je pěkná blbost. Dnes jsme protektoráte  Německa  a dalších zapadních států. Naše slovo vůbec nic neznamená , stále jenom lezeme někomu do p.....le , ale nejsou to už rusové. Žádná extra svoboda.[>-]

0 1
možnosti
Foto

Byla nám vtloukána do hlavy téze, že národní státy jsou překonané.

0 0
možnosti

Zajímavý pohled, hlavně na 1.republiku.Nejsem odbornníkem,nemohu proto hodnotit.

0 0
možnosti

Alberte Nepomuku, proč pořád opakujete nesmysly?

"Zde je citát Tomáše Bati z rozhovoru s ministrem civilního letectví ČSR, Ing. Janem Bervidou: "

Tento člověk přece nikdy žádným ministrem nebyl. Snad jen ve vaší, poněkud bujné a neuspořádané fantazii.

1 0
možnosti

Rozpad R-U a vznik nástupnických států a tedy i ČSR zavinila hlavně tvrdohlavost Habsburků a rakouské šlechty a neschopnost rakušáků a maďarů přistoupit na vyrovnání s ostatními národy. Karel I na to byl ochotný přistoupit,až už mu teklo do bot...Ve výsledku rozpad R-U a Versailské smlouvy zapříčinily 2.světovou válku a následně i železnou oponu v Evropě...

2 1
možnosti

A rovněž věčné předsudky o méněcennosti slovanských národů.

1 0
možnosti
Foto

R^ a karma. Ale počkejte, jak to za toho Havla schytáte.....:-) Bolševická lůza získala přístup na internet a tak si to užívá.......:-)

1 0
možnosti

Nikdy jsem nebyl bolševikem a Havla jsem si velice vážil, když jsem poslouchal ještě za totáče Svobodnou Evropu.

Avšak během jeho prezidentování jsem na něj výrazně změnil názor.

Současná podoba EU, kterou Havel tolik podporoval, mi dává za pravdu.

Myšlenky, které Havel prosazoval jako jedinou pravdu, jsou do kopru. Údajně ušlechtilá a prosperující Evropa obnovuje hraniční ploty, chce nám sem kýblovat lidi, které my tady nechceme a kteří navíc ani u nás nechtějí být, z evropských hodnot je stále více ustupováno pod tlakem přistěhovalců.

Za nic z toho Havel nemůže a vše by se stalo i bez něho. Ale on lhal národu, když říkal něco úplně jiného.

3 0
možnosti
  • Počet článků 349
  • Celková karma 18,66
  • Průměrná čtenost 2454x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.