Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZS

Karel česky i německy nepochybně uměl - jak jinak by se domlouval s českými i německými šlechtici, kteří na rozdíl od vzdělaného Karla, byli povětšinou negramotní a cizích jazyků neznalí? Tuto skutečnost potvrzují prakticky všechny dobové prameny. Navíc znáte přece českou povahu - opravdu si myslíte, že by šlechta podporovala na trůně cizáka? (jeho otec by mohl vyprávět)

Není také pravda, že by byl Karel především vládcem Sv. říše římské. České země byly jeho pevnou mocenskou i finanční základnou, bez níž by svou politiku provozovat nemohl, a on si to uvědomoval. Kutnohorské stříbrné doly z něj dělaly zdaleka nejbohatšího ze všech kurfiřtů, česká šlechta za ním povětšinou stála pevně, i když ho ostatní spojenci opustili. Něco takového si každý moudrý panovník musel hýčkat, a on při každé příležitosti se snažil prosadit výlučné postavení českých zemí v rámci Říše a českého krále mezi ostatními kurfiřty.

2 0
možnosti
Foto

Souhlas. Viz take muj prispevek nize o Zlate bule Karla VI.

0 0
možnosti
JS

Všichni doboví svědkové, kteří popisovali osobu krále Karla, opakují jednu skutečnost, kterou obdivovali - Karel měl výjimečné nadání pro jazyky. Deník si psal latinsky, a jak se z jeho vlastních dochovaných zápisků dozvídáme: "Z boží milosti jsme pak znali psáti i mluviti nejen česky, ale i francouzsky, italsky, německy a latinsky, a to tak, že jedním jazykem jako druhým jsme dovedli čísti, psáti a mluviti."

Češtinu sice na francouzském královském dvoře zapomněl, ale po návratu do Čech v roce 1333 se ji velice rychle opět naučil, a to tak dobře, že neměl ani žádný cizí přízvuk.

To jen malá ilustrace toho, jak se autor tohoto extrémně ztřeštěného článku ani minimálně nenamáhal si COKOLIV ověřit.

6 0
možnosti
Foto

Myslim si, ze autorovi jeho nazory vyvratit nemuzete. Tak jako neni mozno vyvest z omylu nekoho, kdo pevne veri na nejakou konspiracni teorii. Kazde vyvraceni mu jen potvrzuje konspiraci. To, co jste vyse napsal, autor muze odbyt tim, ze to jen potvrzuje, jak Karel o sobe v deniku lhal a jemu poddani o nem take lhali, aby ho lzive chvalili.

Mimochodem, vim ze nektere tzv. konspiracni teorie jsou pravdive. Tez pripoustim, ze nektere vyroky o Karlovi, ktere jste uvedl, jsou mozna trochu prikrasleny. Karel vsak v mladi a tez vyssim veku cesky jiste umel.

3 0
možnosti
Foto

Diky, zasmal jsem se. :-)

Dale to Vase radoby budouci excelence :-) radsi komentovat nebudu.

3 0
možnosti
Foto

Pane Chudáček,

zasmál jste se právem, neboť moje glosa je mírně satirická. Bonne courage, c'est la vie...[>-]EU

0 0
možnosti
Foto

No já Vám nevím, ale i v kronikách je psáno, že byl Karel IV jazykově mimořádně nadaný, že ovládal slovem i písmen latinsky, francouzsky, německy, italsky a když se vrátil do Čech, opět se naučil česky.

4 0
možnosti
Foto

Pane Burian,

kroniky nejsou žádným historicko-vědeckým důkazem. V kronikách rovněž stojí, jak spousta svědku viděla o půlnoci létat kolem kostelní věže na koštěti čarodějnice...

Karel IV. uměl určitě francouzsky a latinsky. Ten zbytek je v nejlepším případě doměnka...[>-]EU

0 0
možnosti
VN

Ti, kdo by snad ještě měli snahu brát tvorbu Alberta Nepomuka vážně, nechť si přečtou tohle:

http://berwidbuquoy.blog.idnes.cz/c/189044/Prvnimi-ve-vesmiru-Americane-Shepard-a-Grissom.html

Včetně velice bohaté diskuse.

0 0
možnosti
Foto

P38e28t70r 90K84r76á73l

1. 6. 2016 20:40

Já si u každého článku říkám, jestli tomu, co píše, fakt věří, nebo jestli si dělá legraci a následně se baví u diskuzí. Pořád jsem na to ještě nepřišel.

4 0
možnosti
Foto

Výborný text. Pobavil i poučil.R^

1 3
možnosti
PM

Další blud - co to panebože žvaníte o německém císaři? V té době ŽÁDNÝ NĚMECKÝ CÍSAŘ NEBYL!

Karel IV byl císařem Svaté říše římské!

Dnes fakt může psát blogy kde kdo...

7 0
možnosti
VV

Karl IV.

deutscher König 1346–1378, König von Böhmen ab 1347, Römischer Kaiser ab 1355, König von Burgund ab 1365;

1 0
možnosti
Foto

Na co si to tady hrajete?

5 0
možnosti
Foto

Jene, autor si asi na nic nehraje. On je proste svuj. Rika to, co si preje a co si mysli a moc nekouka na to, co je pravda a co si mysli ostatni.

3 0
možnosti
MP

Nevydávejte se za historika 8-o. Buď jste diletant nebo sedmilhář. Císař Karel IV. byl zároveň českým králem Karlem I. A češtinu ovládal perfektně 8-o 8-o

5 0
možnosti
VV

On pan Jan N.A. Berwid-Buquoy nekde tvrdi ze ne?

0 0
možnosti
JZ

Nějaká špatná kombinace léků?

7 1
možnosti
  • Počet článků 349
  • Celková karma 18,66
  • Průměrná čtenost 2454x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.