Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Když už jste u té češtiny, tak "František Ferdinand von Österreich d'Este" nebyl "následovníkem", ale následníkem trůnu. A s tím jménem Františka Ferdinanda jste to také nevylepšil. Jestliže na začátku uvedete české jméno "František", tak následující "von Österreich" vypadá dost ztřeštěně.

František Ferdinand si vzal za ženu Žofii Chotkovou proti vůli Františka Josefa I., který ho donutil podepsat dokument, že děti vzešlé z tohoto svazku nemají žádný nárok na rakousko-uherský trůn. Na svatbu se z habsburské rodiny nedostavil nikdo. Žofie svého manžela dokonce nesměla oficiálně doprovázet a při oficiálních příležitostech byla častokrát ponížena tím, že byla fakticky vykázána do neoficiálních prostor – takhle se Češi prostřednictvím Žofie Chotkové "drali k moci".

Jejich šťastné manželství ukončila ruka atentátníka, ovšem ten atentát byl jen důsledkem kolosálním politické i lidské neschopnosti Františka Josefa I. Habsburkové byli tak posedlí myšlenkou uchovat si moc věčným mezipanovnickým křížením, že nakonec přišli úplně o všechno.

1 0
možnosti
Foto

Pane Svoboda,

poněkud jste si to zjednodušil na základě školní učebnice.

Politicko mocenské intriky jsou daleko fundamentálnější než školní učebnice.

Je třeba bádat v archívech a to je velice obtížná dřina. Mnozí historici si to zjednodušují tím, že jeden opisuje od druhého.

Dále je nutné vyptávat se svědků.

Ottu von Habsburga a jeho dceru Walburgu jsem poznal v SRN a Západním Berlíně osobně velice dobře. S Walburgou jsem dokonce i chodil tancovat. Mám tedy informace, které v žádné učebnici nenajdete! [>-]EU

0 0
možnosti
MN

Pan Kopecký (užívá pseudonym Buquoy) zase mate (lže?) Třeba v tom, že česky uměl jen Jiří z Poděbrad. A co Karel IV, a další? Čechy se staly Srdcem Říše? Jakou říši má pan Kopecký na mysli? Tu jeho zbožňovanou Třetí? V podmínkách R-U se užívalo označení Mocnářství nebo Habsburská monarchie, či Habsburský Dům....

František Josef I. nebyl korunovaný český král.

Pan Jaroš níže již uvedl, že Žofie Chotková se nemohla stát rakouskou císařovnou. Dokonce její děti byly předem vyloučeny z nástupnických práv.

Češi chtěli R-U ovládnout?! ;-D Ach tolik ambicí, že by měli "otcové vlasti"?! NEšlo pouze o uznání postavení Českých zemí ve stejné rovině, jako dosáhli vůči Rakušanům Uhři?!

Ještě zbývá, pane Kopecký, abyste jako historický fakt prezentoval scénu z filmu Jára Cimrman ležící, spící, kde děti následníka trůnu pozpěvují "Hej Slované....";-D

3 0
možnosti
AK

Ty vecne dohady jestli Frantisek Josef I. byl korunovany nebo ne. Byl to i cesky kral a cisar nasi rise.

Kdyby chteli Cesi (v Cechach)narovnani, tak by to udelali. Na misto toho tu risi opravdu rozbili v utopicke myslence Ceskoslovenka, ktera byla predurcena k zaniku. Jako vysledek dnes mate u nas pokracovani romantickeho nacionalismu v duchu Masaryka a dalsich progresivnich socialistu, kterym muzeme dnes dekovat za momentalni krive nastaveny druhorady stat v EU.

0 0
možnosti
RJ

R78a24d98e85k 69J39a60r53o11š

20. 7. 2016 18:51

Žofie hraběnka Chotková se v žádném případě nemohla stát rakouskou císařovnou. Račte se trošku vzdělat než začnete cokoliv publikovat. Děláte staré rodové šlechtě (mezi kterou v podstatě ani nepatříte) jen ostudu...

3 1
možnosti
Foto

Pane Jaroš,

měl byste se od docenta vyučujícího na světových institutech v němčině a angličtině politologii, nechat poučit a ne se pokoušet o nejapné urážky.

Ve skutečnosti urážíte učence a tím se degradujete na ignoranta.

Zdali se Chotková mohla stát císařovnou nebo ne záleželo na právních statutech (prakticky ústavní právo) jednotlivých zemí říše.

Tak např. Maďarsko a České země, Chorvatsko a Rumunsko žádný "morganatický sňatek" neuznávali.

Pakliže Vídeň oddělovala Františka Ferdinanda von Österreich d'Este od Žofie Chotkové "morganatickým sňatkem", uznávaly jí již citované země za nastupující "císařovnu" a její děti se tím pádem mohli stát králové, či královny zmíněných národů. I když sejim zakazovalo rakouské nástupnictví císaře!

Zde je citát ministra vnitra Uherska, Józefa Kristóffy, prostřednictvím poslance a advokáta ústavního práva Ugrona vůči vídeňskému dvoru:

"Sňatek, v který arcikníže vejde, bude právě tak zákonný, jako každý jiný, a dle uherského práva dostane manželka titul i hodnost svého manžela." [>-]EU

0 0
možnosti
VN

Ti, kdo by snad ještě měli snahu brát tvorbu a i osobu Alberta Nepomuka vážně, nechť si přečtou tohle:

http://berwidbuquoy.blog.idnes.cz/c/189044/Prvnimi-ve-vesmiru-Americane-Shepard-a-Grissom.html

Včetně velice bohaté diskuse.

2 1
možnosti
Foto

Pane Novotný,

mám pochybnosti o vašem duševní zdraví! [>-]EU

0 0
možnosti
SB

Se zpožděním jsem si přečetl váš poslední článek op Karlu IV. a cituji z něj:

"Jeho matka byla polskou královnou, češtinu neovládala a mluvila takřka výhradně francouzsky a to i se svým synem - alespoň čas od času, když ho letmo viděla."

Jeho matka byla potomkem tradičního českého panovnického rodu Přemyslovců. Jmenovala se Eliška, do dějin vešla jako Eliška Přemyslovna. Narodila se v Praze.

Na Vašem tvrzení, že byla polská královna, je jenom nepatrné zrnko pravdy: Když se její manžel Jan Lucemburský stal českým králem, tituloval e "král český a polský", aniž by však v Polsku měl skutečnou moc. Bylo to pouze svévolné nazývání sebe sama polským králem. Z tohoto hlediska měla být polskou královnou, ale opravdu jen z pohledu Jana Lucemburského, který se tak nazýval.

Eliška Přemyslovna se narodila v Praze, jakožto dcera českého krále Václava II. Přemyslovští králové dávali přednost němčině před češtinou, ale česky uměli. Totéž bych předpokládal i u ELišky Přemyslovny, přestože nemohu říci, že bych v této věci si byl jistý. Němčina však na přemysloveksém dvoře dominovala, a tudíž Eliška Přemyslovna německy rozhodně uměla.

4 0
možnosti
LK

Klasické a opakující se lži autora. Jako např v tomto článku - cit. ....nýbrž navíc dvě třetiny Vídeňského parlamentu tvořili poslanci z Čech....

"Vídeňský parlament" (Österreichischen Abgeordnetenhaus) měl 484 členů, z toho z obvodů Böhmen bylo 130 a Mähren (böhmisch) 30. ;-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 349
  • Celková karma 18,66
  • Průměrná čtenost 2454x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.