Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ti, kdo by snad ještě měli snahu brát tvorbu a i osobu Alberta Nepomuka vážně, nechť si přečtou tohle:

http://berwidbuquoy.blog.idnes.cz/c/189044/Prvnimi-ve-vesmiru-Americane-Shepard-a-Grissom.html

Včetně velice bohaté diskuse.

A pro ty, kterým se nezdá, že to tu pořád opakuji. Je to upoutávka na nejvrcholnější autorovo dílo a na to jak se chová k oponentům v diskusi.

3 1
možnosti
Foto

Pane Novotný, opakuji rovněž: Mám vážné obavy o vaše duševní zdraví![>-]EU

0 0
možnosti

Pane autore, zase tady mlžíte. Manželství Fr. Ferdinanda a Žofie Chotkové bylo morganatické právě kvůli jejich rodové nerovnosti. T.j. Žofie by nikdy nebyla císařovna a rozhodně jí nebyla v čase své smrti.Takže již titul zavádí. Tudíž , nikdo nic nemohl začít vyjednávat na její přání. Nemyslíte, že kdyby F.F. a vládnoucí rodina měli v úmyslu deklarovat svou příchylnost k Čechám a Čechům, tak byl daleko lepší výber nevěst z vyšších rodin než bezvýznamná hraběnka? Ostatně, vládnoucí rody v těch dobách pořád hleděli spíše na rodovou rovnost než na nacioální přilnavost.

1 0
možnosti

Tam je tolik nelogičností, že to prostě přesahuje všechny meze. Například ta, že během návštěvy německého císaře (přičemž ty návštěvy byly dvě) Žofie zakázala lidem z okolí opouštět své domy a mávat mu.

Na základě čeho by to Žofie mohla zakázat? Tehdy už panstvo dávno nebylo pánem nad životy nevolníků, protože nevolnictví bylo zrušeno již v roce 1781.

Každý zákaz nebo každý příkaz musí mít oporu v příslušných zákonech. Na základě čeho by Žofie mohla nařídit svým v podstatě sousedům (sice mnohem níže postaveným než ona, ale po právní stránce sousedům), že tehdy a tehdy je přísně zakázáno vycházet z obydlí na veřejné prostranství?

To by musela vyhlásit něco jako stanné právo!

0 0
možnosti

Tady je o vztahu německého císaře na straně jedné a Františka Ferdinanda a Žofie na straně druhé psáno něco úplně jiného:

http://spolekpratelkonopiste.cz/?page_id=2627

Císař prokazoval Žofii pocty, které měly náležet rovnorodé choti následníka trůnu. Proto byl z tohoto hlediska naopak oběma manželskými partnery oblíbený.

2 0
možnosti
Foto

Pane Beneš,

důležitá jsou archivně dokumentační fakta a nikoli to, co někdo někde nasmolil. Hned na začátku mého features na to zcela jsně upozorňuji.

Když Vám něco říkám, tak si z toho berte příklad a nesnažte se proti tomu zabedňovat něčím, co nemá žádnou faktickou premisu. Jinak nezmoudříte nikdy!

0 0
možnosti

Cituji z vašeho článku:

Na přání „císařovny“, začal šéf rakouské výzvědné služby vyjednávat přes Švýcarsko s Anglii a přes Polsko s carským Ruskem.

....................

Reaguji na to:

Ono Polsko tehdy jako stát existovalo?

Četl jste někdy něco o trojím dělení Polska?

3 0
možnosti

;-D Na to se nedá seriózně reagovat. Snad jen další historickou defenestrací : Buquoye do hnoje ( pro jistotu dodávám, že nevím, kde se zámek dotyčného nešlechetného šlechtice nachází, takže jde pouze o literární figuru ).

Silně nábožensky založená Chotková, šťastná novomanželka a matka, se k...í s nějakým Hrdličkou 8-o

5 0
možnosti

Navíc kdyby se to přeci jenom stalo, tak jsou jenom dvě možnosti:

1) Provalilo by se to, no ale to by si ve Vídni nenechali jen tak ujít takovouhle možnost pěkně rozmáznout neoblíbenou Žofii. Byl by to takový skandál, že by i po více než stovce let to bylo všeobecně známé. Avšak já osobně jsem o tom nikdy neslyšel.

2) Neprovalilo by se to, oběma milencům by se to podařilo utajit, ale potom si to oba vzali jako tajemství do hrobu a odkud to pan Buquoy může vědět?

1 0
možnosti
Foto

Pokud měl císař pán pokrytý mouchami takový vztah k "císařovně", tak ovšem nechápu a nikdy jsem nechápal, proč hnal s takovým potěšením národy do války.

Respektive, pochopil jsem, až jsem si přečetl takovou drobnou zprávu v tehdejším tisku snad z r. 1913, že v r. 1917 končí Rakousko-Uhersko tak jako tak, protože končila platnost tehdejších smluv mezi těmito částmi říše.

0 0
možnosti
Foto

Pane Řezník,

žádné smluvy mezi "jednotlivými částmi říše" tohoto druhu neexistovaly.

I. světová válka (prohraná) znamenala pro Rakousko-Uhersko zánik a Ferdinand von Österreich d'Este to zcela transparentně předvídal a varoval před tím. Viz můj článek!

0 0
možnosti
  • Počet článků 349
  • Celková karma 18,66
  • Průměrná čtenost 2454x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.