Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

jj. kdyby se to v r. 1968 povedlo, tak to tu dnes mohlo vypadat třeba jako v Číně, kde se jim to v podstatě povedlo tomu socialismu tu lidskou tvář nasadit.

To bych asi moc nechtěl.

1 0
možnosti

Kapitalismus s lidskou tváří se buduje v Česku i v celé dnešní EU takovými novodobými Dubčeky. Tehdy to byl socialismus s lidskou tváří. Řekl bych, že jak tenkrát, tak i dnes se jedná o "změkčovadla".Tenkrát ten Dubček šel, ale správným směrem. Nechápu co ještě západ (původně) kapitalismus vymyslí. Už má jen krůček k ruským oligarchům od kterých se tak vehementně dnes distancují.;-D

0 2
možnosti
Foto

Pointa mi nějak uniká. Je to solidně popsané, ale ani omylem se nejednalo o nějaký převrat, natož revoluci. Jen o mírné zlidštění nesmyslného socialistického režimu, této zbytečné odbočky z přirozeného vývoje lidstva. Ukončení toho bludu nastalo opravdu až sametovou revolucí v roce 1989, "díky Bohu" (jsem ateista)! Ať si o té změně systému myslí kdo chce, co chce.

2 0
možnosti

Je stejně neuvěřitelné, kdy režim koná pro lid - Ten se domáhá lidské tváře, tak se tedy pozvou tanky ! Pak jakékoliv ideje skončily, režim si přestal na cokoliv hrát a podal si inzerát - Kdo se přidá ? Těch následných 21 let, jako hřebíky do rakve socialismu a totality. Co rok = jeden vypad. L.I. Brežněv je - pra duchovním otcem r. 1989 ... To, že vše bylo bez krve - to, že komunisté odevzdali moc politickou a vzali si tu ekonomickou, je další pozoruhodnost ... My, se naivně radovali, že ano ,,, :-)

1 1
možnosti

Děláte si příliš velké iluze o roce 1968.

Byla to jen přetahovaná mezi dvěma politickými uskupeními téže strany o moc ve státě.

A aniž bych sebeméně obhajoval sovětský vojenský zásah z 21. srpna 1968, tak ten byl sice hrubým porušením mezinárodního práva, ale bohužel zcela zapadl do rámce logiky, jak už velmoci jednají nějakých šest tisíc let, co velmoci existují. Byla velká naivita předpokládat, že to dopadne jinak.

Tím to nijak neomlouvám. Když je něco protizákonného, je to protizákonné i v případě, že je to logické. Když někdo bude mít u sebe sto tisíc v hotovosti a usne totálně opilý na lavičce, tak se nemůže divit, že se probudí a aktovka s penězi bude pryč. Některý z náhodných kolemjdoucích mu ji ukradne. Opilý spící člověk nepřestává být vlastníkem své aktovky a okrást takového člověka je stejná krádež jako okrást kohokoli jiného - jak z hlediska morálky - zloděj si zaslouží opovržení, tak i z hlediska trestního práva - zloděj by měl být odsouzen za mříže). Ale přesto je to logické. Lidé kradli vždycky. Ale stejně tak neospravedlnitelný, ale logický byl i postup Sovětského svazu v roce 1968.

Čin Sovětského svazu byl brutální agresí, byl aktem nemorálním a protiprávním, ale byl aktem zcela logickým (opakuji, že slovo "logickým" hodnotí pouze normalitu, ale není omluvou) a od nás bylo velice naivní předpokládat, že nějaká velmoc nechá svobodu svému satelitu, navíc s takhle strategickou polohou.

Ale bylo to jen a jen vyřizování si zájmů o koryta a nic jiného.

Až by předstírané reformy skutečně nabraly pohyb, vedení "reformní" KSČ by je samo zastavilo a možná by samo skutečně požádalo Moskvu o pomoc.

Iluze o Dubčekovi a o lidech kolem něho si národ dělal po celou dobu Husákovy normalizace, ale byly to iluze naivní a nerealistické.

Sebekriticky přiznám, že jsem ty naivní iluze měl i já. Ale už je nemám.

5 1
možnosti
Foto

Míjíte se s dějinami, o revolucích jako lokomotivách dějin lze mluvit toliko s přechodem od jednoho společenského řádu k jinému, tedy třeba od feudalismu ke kapitalismu. Během r. 1968 se nezměnilo vůbec nic, ani ústava. Výsledkem měl být socialismus s lidskou tváří.

1 2
možnosti
  • Počet článků 349
  • Celková karma 18,66
  • Průměrná čtenost 2454x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.