Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Těch variací na poválečné uspořádání byla řada. Spíše by bylo záhodno říci, které byly relevantní a které jen součástí úvah. Jedna, kterou prosazovala VB byla konfederace s Polskem, ale k tomu ani nemohlo dojít pro odpor Beneše a konečně, po smrti Sikorského, i Poláků. Byla by třeba uvést, že Mnichovskou dohodu zneplatnil sám Hitler, když vojensky a politicky zabral Čechy a Moravu. Tento zbytek ČSR měly smluvně garantovat právě VB a Francie, ale tak dlouho s tím otálely, až nemusely. Tady bych viděl i potvrzení toho, že jsme měli právo považovat a chtít Mnichovskou dohodou za neplatnou tudíž i s územním předmnichovským uspořádáním. I z toho hlediska bych viděl příklon Beneše k SSSR za zbytečně přehnaný.

1 0
možnosti
AK

Tento stat je vice mene strujcem sveho osudu uz skoro 100 let. To, jak to u nas vypada muzete posoudut sami.

0 0
možnosti
MC

Dnes se soudruzi roztahují napříč Evropou a velmoci Evropy tvoří socialistického kočkopsa včetně vaší podpory. Tak čeho se více bát Ruska vzdáleného 3000km, nebo socialistického inženýringu EU? Co myslíte doktore?

2 0
možnosti
Foto

Budte si muset vybrat- buď budete kritizovat vraždy, nebo banány. Kritizujete-li obojí, vyznívá to směšně.

1 3
možnosti
Foto

Nemám nic proti novým tvůrčím činům v oboru národním dějin, ale bylo by možné bez 25.února 1948 podpořit vojensky Stát Izrael za zády Velké Británie?

0 0
možnosti
Foto

V roce 1947 přes protesty Židů prodala ČSR zbraně Egyptu. Izraelcům se podařilo náklad ukrást. Za vojenskou pomoc Izrael platil našemu stát v dolarech a ne malé částky,

0 0
možnosti
Foto

Dne 24. 04. 1945 sovětský generál Antonov oznámil Eisenhowerovi, že Československo je operačním územím sovětské armády. Eisenhower odpoví, že americké jednotky budou postupovat směrem K. Vary a bude-li třeba, budou pokračovat v útocích až k linii, která je ohraničena Vltavou a Labem. Sovětské velení žádá generála Eisenhowera, aby spojenecké síly nenechal proniknout na linii České Budějovice, Plzeň, K. Vary. Dne 06. května se Eisenhower rozhodne vyhovět sovětskému velení a zastavuje americké jednotky na linii České Budějovice, Plzeň, K. Vary. Dne 05. 05. 1945 začíná v Praze povstání. Americký generál Omar Bradley se obrací na maršála Koněva, zda by nebylo možné provést osvobození Československa společně. Koněv, zná Stalina a ví, co vy následovalo, kdyby tento návrh přijal, a odmítne jej. Následně se generálové obrátí na československou vládu v Košicích s žádostí, zda by souhlasila, aby armáda USA postoupila na linii Vltava Labe. Naše vláda tuto depeši neobdrží, protože jí stopí Rusové. Naše vláda je ubytována v Košicích bez telefonického a telegrafického spojení a za ní odpoví Zorin a sdělí, že česká vláda si to nepřeje. Armáda USA pošle delegaci do ČNR, zda si ČNR rada přeje, aby armáda USA pomohla v povstání v Praze. Jak v radiu uvedl Smrkovský v roce 1968 a na opakovaném záznamu v květnu 2016, byl návrh odmítnut, protože podle Smrkovského bylo politické neúnosné, aby Prahu osvobodila armáda USA.

7 0
možnosti
Foto

Na Jaltě se pouze a jenom dohodly nové hranice Polska a jinak nic. Žádné sféry vlivu. To je stále dokola opakovaná pitomost. USA o žádné samostatnosti Slovenska nemluvili. Nechtěli uznal Benešovu vládu z důvodu, že chtěli, aby po druhé světové válce vznikl větší celek, něco na způsob Podunajské federace. Později od toho ustoupili a uznali naší vládu v Londýně. Kdo chtěl samostatné Slovensko byli komunisté a chtěli aby bylo součástí SSSR. Byl to zejména Husák, který zaslal spolu s komunisty dopis s touto žádostí Stalinovi. Stalin to odmítl, protože už před druhou světovou válkou měl slib od Beneše, že mu naše země odstoupí Podkarpatskou Ukrajinu. To mu stačilo.

10 2
možnosti
Foto

Co věta, to nepřesnost. Např. Kdy se snad setkal Stalin s Benešem před WWII, když jsme neměli diplomatické styky?

0 0
možnosti
  • Počet článků 349
  • Celková karma 14,61
  • Průměrná čtenost 2454x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.