Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^

Dík za potřebné shrnutí!

:-)

0 0
možnosti
JR

J85a80n 53R75á58ž

18. 8. 2018 14:49

Jako politická agitka v duchu předlistopadové propagandy dobrý, ale jako pokus u nějakou seriózní analýzu, velmi ubohé.

Tentokráte jste mne velice zklamalRv

0 1
možnosti
LC

Můj názor na pád bývalého režimu je trochu jiný. Chartisté ... dobrá, šťourali, provokovali, studenti ... téměř nulový vliv. Podle mě, byl pravou příčinou ekonomický kolaps systému. Proto také došlo k převratu ve všech zemích RVHP/VS v podstatě najednou. Ekonomický systém, který je méně výkonný než systém předchozí, jej nemůže natrvalo nahradit.

4 1
možnosti
JT

J91i65r25i 59T18i62c78h49y

17. 8. 2018 16:39

Dost naivni a ponekud scestne.

4 2
možnosti
Foto

Rudi Dutschk se politicky jako veřejně známý aktivista studentského hnutí vyprofiloval již před Pražským jarem.

0 1
možnosti
SB

Pane autore, já vás nechápu.

Na jednu stranu jste využil zákona o restitucích a nechal jste si vrátit majetek bůhví po kom (nyní se jmenujete jinak, než jste se jmenoval dříve, takže se v tom nevyznám a ani mě to nezajímá), ba dokonce v některých dřívějších diskusích pod svými vlastními články jste psal o svém vlastním panství, což je totální nesmysl, protože v celé republice není ani jedno panství, které by někomu patřilo. Mohou vám patřit jednotlivé pozemky, jednotlivé nemovitosti, ale to není žádné panství - nebo vy snad udržujete třeba silnice mezi vašimi dvěma poli? Majitelé panství totiž za cesty, které vedly přes jejich panství ručili, protože cesty měly celostátní význam a majitel panství nebyl jen břichopas, který z toho panství žil, nýbrž i správce, který měl povinnost své panství spravovat v zájmu státu a krále. Vy však ze svého podnikání platíte daně do státní pokladny a z těch daní pak stát udržuje ty silnice, ale vy je prostě neudržujete, protože žádné panství nemáte.

Považujete se za majitele panství (je to nesmysl, jsou to vaše nenaplněné velkopanské sny, ale prostě to tak občas napíšete), ale na druhou stranu tady horujete pro Dubčeka, který by vám zcela určitě žádný majetek v restitucích nevrátil, protože se nikdy nerozloučil se svým bolševismem.

3 2
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
4 1
možnosti
VV

S vasim rozborem se da vcelku souhlasit. Ale ti vecne vcerejsi budou velmi virtualne oponovat.

2 2
možnosti
SB

Mně připadá, že včerejší je naopak Váš názor.

Vy ještě asi žijete v době, kdy jsme si o roce 1968 dělali iluze, že to byl nějaký pokus o lidskou tvář režimu, který žádnou lidskou tvář nepřipouštěl.

Tuto iluzi jsme si dělali hodně dlouho. Prakticky po celou dobu Husákovy normalizace a ještě i nějaký ten čas po roce 1989. Teprve kolem let 1992, 1993 1994 nebo 1995 nám začalo masově docházet, že to byl jen a jen boj dvou frakcí jedné a téže politické strany o koryta.

Autor ve svém článku se k idealizaci roku 1968 vrací a Vy mu dáváte za pravdu.

Takže včerejší jste Vy. Zastáváte názory, které většina lidí už před více než dvaceti roky pustila k vodě.

6 2
možnosti
SB

Ani v nejmenším nesouhlasím s tím, že sovětský systém padl kvůli nějakým myšlenkám z Prahy roku 1968 nebo kvůli světovému mínění, které se údajně postavilo proti SSSR v roce 1968.

Pro svět jsme byli nezajímavý flíček na mapě. Sice se na naši stranu svými slovními prohlášeními postavili a svými sympatiemi nás poctili, ale to bylo všechno. Svět šel dál a pád socialismu bez lidské tváře byl důsledkem totálního hospodářského kolapsu Sovětského svazu.

A Charta 77 na to už neměla vůbec žádný vliv.

Tím neříkám, že si některých lidí z řad chartistů nevážím, ale vliv na to neměla. Stejně tak si Poláci myslí, že pád bolševického režimu je zásluha tehdejšího polského papeže, ale ani to není pravda. Hospodářský kolaps SSSR nezapříčinila ani ta Charta 77, ani ten Jan Pavel II.

5 1
možnosti
MM

Když s vámi souhlasí i pan Kacíř, tak na tom něco bude.;-D

2 1
možnosti
Foto

"Amen", chtělo by se říci po posledním odstavci. :-(

2 1
možnosti
JR

J57a66n 43R14á84ž

18. 8. 2018 14:53

Pravdu díte. Ten poslední odstavec dílo "zkázy" dokonal!

1 0
možnosti
  • Počet článků 349
  • Celková karma 14,72
  • Průměrná čtenost 2454x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.