Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Stále je větší tedy záhadou, proč USA v r. 1967 kladně nereagovali na žádost Československa o vydání nacistického zločince Nestora Holejka. To přece ideologicky nesměrně ty komunisty posilovalo, když Čechoslováci zjišťovali, že USA někoho takového chrání.

Stejně tak je posilovalo neuznání hranic na Odře a Nise. Atd. Atp.

A od Roberta Kennedyho bylo milé, že se přiznal spolu s Brandtem, že NATO usilovalo o vojenské vítězství nad VS.

0 1
možnosti
Foto

Pane Řezník,

máte to trochu popletené.

USA zasadně nikoho nevydávaly do rukou zločinecké komunistické justice. Pakliže se delikvent něčím provinil, odsoudily ho sami.

Pakliže nebylo dostatek důkazů nebo byly pochybnosti (in dubio pro rero), byl dotyčný propuštěn na svobodu...

To je běžná praxe právního demokratického státu.[>-]EU

1 0
možnosti

Pane Buquoy pres.Johnson mel v roce 1968 jine starosti nez CSSR. V te dobe uz bylo ve Vietnamu skoro 500 000 US vojaku a moc se jim tam nevedlo. V ulicich US mest mohutne demonstrace proti vietnamske valce a blizily se pres. volby. vyhrocovanim vztahu s Ruskem by jeho sance vyrazne snizilo.

Johnson byl US prezidentem pote co po smrti J. Kennedyho prevzal co viceprezident urad a po vyhre ve volbach roku 1964 ziskal prezidentsky titul. Volby mel vyhrat Barry Goldwater. Ten by byl Breznevovi jinym souperem nez slaby L. Johnson.

1 0
možnosti
Foto

Jaromíre,

máte sice pravdu, ale pouze částečnou.

Johnson v politice "New Frontiers" nepokračoval. Už tehdá mohlo ve Východním bloku vzniknout hnutí podobné "Pražskému jaru" 1968, pakliže by se pokračovalo v Kennedyho politice "Nových hranic" . K tomu byl ochoten pouze Robert Kennedy a McCarthy. Ty ostatní nikoli...

Pakliže by pomocí Kosiginových hospodářských reforem (viz memoáry Michaila Gorbačova) vypukla už tehdá jakási obdoba "perestrojky", válka v Indočíně by během krátké doby skončila, neboť byla závislá na dodávkáy zbraní ze Sovětského svazu. Zájem na pokračování války v Indočině měly zbrojařské kruhy USA, neboť tento stav jim přinášel miliardové zisky. Kennedyho politika "New Frontiers" by onen byznis zmrazila...[>-]EU

2 0
možnosti
  • Počet článků 349
  • Celková karma 18,66
  • Průměrná čtenost 2454x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.