Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Potesil jste me pane Buquoi a to tim, ze stech "poctivych" 10000 nalezcu nebyl ani jeden Moravan a ani jeden Slonzak. Jen Cesi< Slovaci, Ruini a Madari.

1 0
možnosti
JL

Oprava: Cesi, Slovaci, Rusini a Madari.

0 0
možnosti
VV

Vase ryba za odmenu mi pripomela padesata leta, kdy vsechna v inzerci nabizena auta mela najeto kolem 45 000 km.

0 0
možnosti
PK

V 80.letech už byly i okrajové "nevonící" činnosti, které byly minimálně napůl soukromé, a kde se nechalo hodně legálně vydělat. Např. ti co chodili po vsi a volali "Kůže ..., kůže ..." Nebo čištění škarp u silnic. Socialistická Okresní správa silnic neměla kapacity, nestačila ...

1 0
možnosti
Foto

Příspěvky jsou opravdu trefné a konstruktivní.

Ještě bych chtěl k tomu dodat, že dobrým finančním pramenem za totality bylo i taxikaření.

Můj dobrý kamarád Roman Novotný provozoval taxi služby a pokud si vzpomínám, převážně nakupoval jenom v Tuzexu za trdé devizové prostředky... [>-]EU

1 0
možnosti
PK

Znal jsem chlapíka který dostával ze zahraničí valuty a měnil, resp. měnila mu je banka, za bony. Naoko se nechal zaměstnat. Velkohubě to odůvodňoval - chlapi, v Tuzexu chleba neprodávaj' ... :-)

0 0
možnosti
JV

Za bolsevika byli prodavaci elita naroda. Co byl uz nejaky doktor, ci profesor.

Proto zakrnel cely vyvoj a inovace. Smelinari vedli stat. (Mozna se jeste do deted moc nezmenilo)

1 0
možnosti
Foto

Takový zelinář Chovanec to dotáhl až na ministra.

2 0
možnosti
ZD

Skvělé a čtivé připomenutí. Socík nutil lidi rozvinout tvořivost - nežijeme z ní náhodou dodnes? Černé peníze se točily a především ve sportu. Z těch dob mám příběh jak byli zúčastnění domluveni na případné obhajobě před soudruhy. Už sám název napovídá, že sou-druzí !

Sportovec (hokejista, fotbalista) dostal od klubu darem obraz. Nic nenormálního či napadnutelného. A za týden (prý) u jeho bytu zazvonili dva páni s tím, že mu jako sběratelé zrovna tohoto pokrokového umělce nabízejí za ten obraz 20 000.- KČS. A spokojeni byli všichni, dvacka byla "obílena" a neznámi sběratelé určitě také. A takto uměl ten obraz kolovat vícekrát.

2 0
možnosti
MB

Na VŠ "Rozumný soudruh" - přednášel Politickou ekonomii. Vše bylo Vědecké ! O přestávce se běžně kouřilo - Podal tedy dotaz. "Moc toho nefunguje, např. Služby. Proč by to nemohlo být soukromě provozováno ? V určité podobě to přece mají, i v NDR, PLR a MLR" ... ?!

Zamyšleně pobafal, řka - "V ČSSR ? To by šlo - Nešlo" ! Vlastnictví Výrobních prostředků - služby, to není zcela ideově čisté ! Pozbylo by to Leninských znaků! To byl jeden z prvních impulsů, kdy jsem započal vážněji přemýšlet - Proboha, co je to vlastně za systém ... ?

Naivně jsem se domníval, že ideje jsou zde proto, aby sloužily lidem . Tady se dokonce represivně chce, aby lidé sloužili idejím ! To, že něco nefunguje, je přímým potvrzením toho, že se jde cestou správnou ? Zbytek známe - Totální deformace trhu a hlavně lidského myšlení ...

Byl zničen skutečný Hospodář - Nahrazen Všelidovým vlastníkem ! Absolutní rozkvět šedé ekonomiky, služeb ! Od vedoucích zeleniny, masny, přes řemeslníky všeho druhu. Např. rodičům dělali ÚT, sušili všelidové desky na následnou stavbu chajdy ap. Za modřínové desky banány, za banány hovězí ! Nebylo nic a bylo vše ! V.I. Lenin spokojen - Bylo ti ideově čisté ... !

Já to probíral s otcem. Pravil - "Doba neuvěřitelná ! Ve fabrikách "Opatření k původnímu Opatření - tedy s dalším Opatřením". Synu, byla to sranda ! Nic nefungovalo, nebylo - I děti, jsem si musel vyrábět sám ! ... :-)

3 0
možnosti
Foto

A jak jste chtěl zakrýt vyvlastnění českých Němců? Než touto kamufláží a rozředěním?

1 0
možnosti
PK

Řekl bych že za socializmu hodně zbohatlo Slovensko. Důvodem nebyly "ryby". Podotýkám, že nemám nic proti Slovákům a Slovenkám, taková byla doba. Zato pohraničí, tenkrát se oficiálně nemohlo říkat Sudety, upadalo.

4 0
možnosti
Foto

Musíte ten milion rozpočítat na jednotlivé roky jeho života. A i tehdy to stačilo pouze na 10 slušných rodinných vil, spíše vilek.

0 2
možnosti
  • Počet článků 349
  • Celková karma 18,66
  • Průměrná čtenost 2454x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.