Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tak pozor, první kdo vynalezl skleněnou baňku s vláknem rozjasňující temnou místnost byl JdC a jmenovala se po svém objeviteli, tedy "Járovka", je zřejmé, že název byl později Američany zkomolen. Převratné zařízení ovšem nevydávalo světlo, nýbrž pohlcovalo tmu, tma je pak dráty odváděna do elektrárny, kde je na složitých zařízeních ničena. Doufám, že je to jasné.;-)

3 0
možnosti

Nebýt žárovky, tak ne že bychom se dívali na televizi při svíčce, ale spíše bychom asi nevěděli, co to televize je.:-)

0 0
možnosti
Foto

Ona i klasická televize (CRT) je v jistém smyslu vylepšená žárovka. ;-)

1 0
možnosti

Žiarovku vynašiel v roku 1879, o 23 rokov neskôr Edison v roku 1902 vynašiel elektromobil.

Žiaroviek sme sa v EU zbavili pred 9 rokmi v roku 2012, takže elektromobilov by sme sa mali zbaviť v roku 2035.

1 0
možnosti

Vykládala manželka ruského kosmonauta, který strávil na několik měsíců na stanic Mir, že po návratu to s ním bylo nějakou dobu hrozné, protože si zvykl stavět nádobí vedle sebe do vzduchu.

2 0
možnosti

My, co poctivě sledujeme denní tisk již víme, že žárovku ve skutečnosti vymyslel černoch L.H.Latimer.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/joe-biden-usa-zarovka-thomas-edison-lewis-howard-latimer.A200907_092845_zahranicni_wass

Pak ovšem celá ta historka s manželkou v posteli získává poněkud jiný rozměr.. Respektive nabízí se otázka proč vlastně Thomas Alva manželce tvrdil, že právě vynalezl žárovku .. nebo s kým ta paní vlastně skončila pod tou peřinou?8-o;-D

0 0
možnosti

Jak vlastně věděla, co to je žárovka? :-/

1 0
možnosti

Velmi dobre se k tomu vyjadril Jan Werich.

0 0
možnosti
Foto

Kardinální omyl. Žárovku vynalezl Jára Cimrman a po něm zdědila i jméno Járovka. Ovšem v domnění, že jde o cizí vynález, se to jméno začalo vyslovovat špatně.

3 0
možnosti

Dvořáku, bohužel jste zase úplně mimo. Ale to už je u vás a ve všech případech které tu blábolíte zcela tradiční.

Cožpak jste neviděl ten známý český film, kde byly uvedeny autentické záběry z úřadu Patentů a vynálezů na nichž Jára Cimrman přinesl několik vynálezů?

Jistě všichni Járu Cimrmana uznáváme jako největšího Čecha, ovšem v oblasti vynálezů měl tu smůlu, že bohužel se všemi vynálezy vždy přišel na příslušný úřad až jako druhý.

0 0
možnosti
  • Počet článků 349
  • Celková karma 18,66
  • Průměrná čtenost 2454x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.