Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

J12a51n 93K58a91r89a94s65e97k

12. 7. 2023 21:24

dost koukam, jak mohl takovy zoufalec jako Marx vubec udelat tenkrat maturitu, natoz doktorat z filosofie.

Ale asi byl ten tehdejsi vzdelavaci system zrovna tak zoufaly jako dneska u nas.

S kapitalismem na vecne casy - ale ani o vterinu dele!

0 0
možnosti
PK

U Jugoslávie, zejména pobřeží, byl i vliv práce místních na Západě. Josef Broz Tito je tam na rozdíl od nás pouštěl, řešil nezaměstnanost, a za přivezené marky a na tenkrát levných pozemcích se to stavělo.

0 0
možnosti
Foto

Krádeží bych nazval obohacení jednoho na úkor druhého. Jenomže při zestátnění atd. se nikdo neobohatil. Došlo jen ke zglajchšaltování, které ze všech bez rozdílu udělalo stejně chudé, dokonce bez jakékoli naděje na zbohatnutí. Možná jsme nemuseli být "turečtější jak Turek", ale stačí se kouknout na dnešní politiku a je jasné, že tohle chování máme asi v genech.

1 0
možnosti
Foto

Děkuji všem za konstruktivní připomínky!

Vždy vítám, když se nad problematikou přemýšlí bez ohledu na to zdali se mnou čtenář souhlasí nebo ne. Diskuse je opravdu předmětná: We shall over come!

0 0
možnosti
Foto

Děkuji všem za konstruktivní připomínky!

Vždy vítám, když se nad problematikou přemýšlí bez ohledu na to zdali se mnou čtenář souhlasí nebo ne. Diskuse je opravdu předmětná: We shall over come!

0 0
možnosti

O naprostém zoufalství komunistických ekonomů svědčí i fakt, že v rámci RVHP diverzifikovali výrobu tak, aby se v jednotlivých "nedablovala", čímž úplně zlikvidovali konkurenční boj, hnací motor každé ekonomiky. Ruku v ruce s tím šel i zanedbaný technický pokrok, protože odbyt byl i bez toho zajištěn. To málo, co se dařilo vyvézt mimo RVHP už to nezachránilo.

P.S. Technická poznámka - znáte vyjmenovaná slova po "ch"?

Dochtor, trachtor, necht.

6 1
možnosti
Foto

Slovo kapitalismus se do evropských jazyků dostalo prostřednictvím francouského utopistického filosofa Sainta Simona v 19 století. Marx si je vybral k označené institucionalizovaného soukromého vlastnictví výrobních prostředků a tržního hospodářství. Kapitalismus použil z důvodu, aby jej mohl postavit proti otrokářství, feudalismu. Podle Marxe kapitalismus odumře anebo bude svržen násilnou revolucí a bude nahrazen socialismem, který přejde v komunismus. Kapitalismus existuje od samotného začátku lidských dějin. Není to nic jiného než trh. Směna zaboží. Je založen na samotném jádru lidské přirozenosti. Lidé se vždy chovají podle pravidel trhu, kapitalistické racionality. Výhodně koupit, výhodně prodat. Výhodně vyrábět, zvyšovat produktivitu práce a být lepší, levnější než konkurence.

4 0
možnosti
Foto

P24e31t59r 44F40r80i96e59d84a

11. 7. 2023 17:20

Zdravím Vás.

Mám pochybnost o aktuálnosti úvah.

Marxismus vznikl v 19. století, jako reakce na poměry. Definujme si dnes proletariát, nebo jeho diktaturu. Dnes jsou ve společnosti jiné rozpory. Strašidla mají jiná jména. Na ty rozpory pozor, aby se nestaly těžko řešitelnými.

Na to bych si ťuknul.

PF

2 0
možnosti
VP

Kapitalismus alias tržní hospodářství je věčné, protože je to přirozený princip, je to soutěž, vychází z přirozených lidských vlastností (touhy po úspěchu, lidské kreativity). V komunistickém režimu, který nedovedl zajistit nikdy dostatek zboží, zajišťoval černý trh služby, jinak bych nepostavil chalupu a mnozí ani domky. Komunistický režim je konstrukt lidského nedokonalého rozumu, ekonomické plánování je nesmysl, je to přidělovací systém mající smysl pouze za války. Tato dichotomie ukazuje jasně jak důležité je zachovat přirozené principy.

4 0
možnosti
JV

Ekonomické plánování není nesmysl. Bez něj se neobejde ani kapitalismus. Plánují firmy, plánují státy. Nevím, kde žijete ale jestli jste zodpovědný, plánujete i vy...

0 1
možnosti
JL

Podstatný rozdíl je, mít kapitál v bance nebo mít Marxův kapitál v knihovničce. Někteří ex komunisté to rychle pochopili.

13 0
možnosti
PZ

Marx je krásný příklad úspěšnosti myšlenek komunismu, celoživotně bez peněz, vydržovaný z renty, kterou mu dopřával Engels, který byl potomek průmyslníků, rodiče měli textilku.....

9 0
možnosti
JZ

Karel Marx se dokonce nechal živit i vlastní matkou. Ta ,mu jednou, když po ni chtěl zase peníze, vzkázala: "Víš Karle, ty bys měl místo psaní Kapitálu raději nějaký ten kapitál vytvořit."

6 0
možnosti
  • Počet článků 349
  • Celková karma 18,66
  • Průměrná čtenost 2454x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.