Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Příkladem respektu k principu svobody je rozdělení Československa. Slovensko projevilo přání existovat samostatně a stalo se. Kdyby se tak chovali všude, bylo by na světě méně válek a zbytečně padlých.

3 0
možnosti
Foto

Pane Bicera, případ rozdělení Československa nemá se svobodou vůbec nic společného. Šlo o administrativní nařízení ze shora! Kdyby došlo k blebiscitu, dopadlo by to patrně takto: "Česko-Slovenská federace".

3 0
možnosti
Foto

Socialismus s lidskou tváří“. byla v podstatě hloupost a Dubček, jak se ví dnes, sám nevěděl, co si má pod tím představit. Neměl žádný reformní plán. Jenom žvanil a hřál se na výsluní popularity. Od března začal šlapat na brzdu, jak je zřejmé z jeho projevů. K zásahu tlačil Ulbricht, Gomulka a Kadár byl proti a pak armádní generalita kolem Brežněva. Ten se chtěl k tomu vyhnout nepotřeboval si znepřátelit USA. Proto se s Dubčekem setkával. Kadár jej navštívil a říkal mu, že má odvolat 4 členy vlády, jak chce Brežněv a vyhne se tomu nejkrajnějšímu řešení a může si dál dělat tu svoji reformu. Před invazí volal Dubčekovi a říkal mu Sašo udělej aspoň něco ať nedojde k nejkrajnějšímu řešení. To se do telefonu rozbrečel a řekl, že mu je všechno jedno. Obdobně se choval v Moskvě.

1 1
možnosti
Foto

Pane Kindl, stal jste se obětí jakýchsi pavlačových canců!

Je to opravdu smutné, takto klesnout...

1 0
možnosti
Foto

Šik, který považoval Stalina za největšího eknoma všech dob se pustili do reformy socialistického hospodářství. Celá refoma spočívala ve výměně socialismu za socialismus.

0 0
možnosti
Foto

Pane Kindl, nejdříve si přečtěte Šikovu "Třetí cestu" a potom teprve začněte věcně argumentovat. Jinak hrozí nebezpečí, že vypustíte do éteru další žvást...

1 0
možnosti
Foto

Zásah vojsk Varšavské smlouvy, včele se SSSR, znamenal pro mne - 11. letého kluka - notný a nutný krach iluzí. Jen jsem tehdy, logicky, nechápal souvislosti.

Vše potřebné jsem později "dostudoval" v mnoha směrech i ohledech. Paradoxně i během studií na filmové škole v Moskvě, kde jsem si v Knihovně zahraniční literatury v druhé polovině 70. let pohodlně listoval Reportérem, Literárními listy, Lidovými novinami... Dikobrazem. Zatímco u nás už zuřil normalizační boj proti Chartě 77.

A jednak děkuji za Vaši neochvějnou práci v potřebných letech Svobodné Evropy v Rakousku, jednak děkuji za krátké "spolustolovnictví" před několika málo týdny na letišti ve Vídni. Poznali jsme se neomylně.

0 0
možnosti
SB

Já osobně si myslím, že kdyby sovětské tanky nepřijely, tak by Pražské jaro zaniklo ve chvíli, kdy přirozený chod věcí by už vyžadoval takové kroky, které by nebyly slučitelné s vedoucí úlohou strany.

Vývoj je v neustálém pohybu. Reformní komunisté chtěli udělat pět nebo šest kroků a pak se zastavit. Ale ono to zastavení není možné. Jednou by to došlo k bodu, kde by končila jejich tolerance. Museli by se rozhodnout, zda budou pokračovat dále i za cenu, že už budou muset jít za ten bod, nebo zda se vrátí zpět i za cenu, že zlikvidují i ty reformy, které udělali.

A protože reformní komunisté byli z 10% reformní a z 90% koministé, vrátili by se zpět.

5 0
možnosti

Z dnešního pohledu je to tak. Ale je potřeba vzít v úvahu, že před vstupem spojeneckých vojsk nebyli Češi až tak zásadně proti socialismu. Kdyby se podařilo vybudovat zde něco podobného jako v Jugoslávii (kde navzdory uvolnění pořád vládli pevnou rukou komunisté) a uvolnily se možnosti drobného podnikání (což třeba v NDR existovalo), lidé by s tím možná byli spokojeni a nakonec by se (nedejbože) socialismus s lidskou tváří rozšířil do celého východního bloku. Ještě, že k tomu nedošlo, protože pak by se pád komunismu opozdil nejspíš o dvacet let.

2 1
možnosti

Odpověď na to, kdo na Ukrajině vyhraje hledáte pane hrabě zcela oprávněně v ekonomice.. Leč onen kapitalizmus USA před těmi 55 lety byl z mnoha důvpdů někde úplně jinde než dnes. Zcela výstižně to popsal Malcolm Kyeyne v britském New Statesman ve stati The West can no longer make war – Západ už nemůže vést válku.

https://www.newstatesman.com/comment/2023/08/west-not-prepared-world-war-three

Víte, pane hrabě, to je tak, když od Bushe mladšího mají USA v prezidentské funkci „brežňěvy“ a za sebou "brežněvovskou" "administrativu". Jistě si pane hrabě vzpomente jaký byl tehdy před 55 lety třeba přístup USA k migraci a jaký je dnes, jen proto, aby demokraté měli dostatek volebních hlasů. Např.

Ony existují i jiné dobové citace. Třeba ta Eisehowerova, když J.F.Kennedyho varoval před vojensko-průmyslovým komplexem. A Vy víte, jakou měl tento prezident USA vojenskou minulost a co potkalo JFK.

0 2
možnosti
MB

Do popředí se stále derou dva pojmy. Tak co? Usilovat o sociálně žitelnou, nebo socialistickou společnost? Duchovní odkaz praotců (Marxe, Engelse), si stále nese dva defekty. Popírání občanských svobod a neschopnost ekonomiky - Protě si vydělat i na nesporné, dobové vymoženosti. Mj., objev neexistujícího pojmu-Zadarmo ... .

Neslučitelné, nefunkční nikde na světě. Uchopením moci následuje diktát. Komunisté se vrhají na zbytek společnosti. Očekávají odpor, tedy arestují, vraždí a loupí. Po vyčerpání extenzivní cesty. přijde stagnace. Žádní intenzivita se nekoná. Následují nekonečné pokusy o nápravu, - Soubory opatření o opatření. Poslední ještě v r,. 1988 - L. Štrougal. Vše marné, zvítězil Bilakův slon - Ten sovětský, náš vzor. G. Husák již uondán, unaven

Pražské jaro je příběh s otevřeným koncem. Jeho pointu přejely pásy tanků. Možno si rozuzlení vykládat jakkoliv. Pravděpodobné? Stali bychom se zřízením, dosti podobné Rakousku. Slušná životní úroveň a svoboda. Silný sociální akcent. Žádná směšnost NE - reálného socialismu. Zřejmě nejlepší srovnání příbuzenských zemí. Společná historie, počet obyvatel. Navíc, obrovská výhoda ČR - Tehdejší klíčový průmysl doma !

Tak co? Usilovat o SOCIÁLNĚ žitelnou, nebo SOCIALISTICKOU společnost... ?

7 0
možnosti
ZV

Tak tohle jste sesumíroval skvěle a pravdivě. Karma

1 0
možnosti
  • Počet článků 349
  • Celková karma 18,66
  • Průměrná čtenost 2454x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.