Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MR

Něco vám zásadního z toho vypadlo, a to že je to jen naše perspektiva vytvořená v hlavě a formována dobou kde se vytvářely základy našeho vědomí, a v dospělosti se stabilizuje do celoživotní filtrování určité perspektivy a reality.

To je ona Achillova pata, člověka, a to že se zde pořád při životě a dokola opakují určité dějové stereotypy, jako je náboženství v určitých spektrech dogmatu, či civilizační predátoři, anebo plejáda ideologů v různých směrech.

Nevnímáte zde roviny, třeba tu kde platí generační a další zákony, kde naše bytí je součástí jedné generace, jež se nenarodila s hotovým vědomím, ale musela si jej od nuly vytvořit, a to podle určité posloupnosti, tak aby byla zajištěna generační a mezigenerační integrita a vytvořila se společnost, civilizace. Navíc toto vědomí formuje situace, stav doby, její hodnoty, řád, perspektiva a tu má každá generace jinak. Zde pak je v kolizi naše vnímání reality v pojmu společnosti, lidstva, kde jsou dvě reality jedna v naší hlavě a jedna v životním prostředí, kde se střídají generace za generacemi každá s trochu odlišným vědomím, pohledem, potřebami ... a navíc jejich aktivní okno, tedy možnost zde něco aktivně tvořit, je jen 5-10 let, pak už se k moci dere další a ta to chce a vidí zase jinak. Sám to poznáváte tak že postupně odchází váš svět a doba. Tady je ale nebezpečný fenomén, a to vychylování těžiště reality, hodnot společnosti, neboť není konfrontována s realitou, neboť každá generace a člověk je vlastně uzavřen do své kukly reality, má jen denní vědomí, nikoliv dějově časově kontinuální, tak jak vše zde jde měsíc za měsícem, rok za rokem. Zde je zcela jiný svět a reality. Denní vědomí proto, že končí spánkem a druhý den už víme prd a máme jiné priority a za týden už nic. Tím pádem jsme i snadno manipulovatelní, neboť těžko sledujeme časovou a dějovou niť daného děje, události, chování politika, medií ... .

0 0
možnosti
MR

To společně se zákonem tvorby a vývoje lidského a generačního vědomí pak vede k vytváření umělých realit, pokud nejsou konfrontovány vnější realitou.

Zde to byl odchode jednoho fenoménu s madam Merkel, jež otevřel hráz vnějšího tlaku na Evropu, což začalo Putinem. Tím pádem skončila jedna epocha, a to globálního světa, jež vzešel z epochy tzv. bipolárního světa a jaderného sebezničení dvou světových velmocí. Mezi tím ale vyrostly další geopolitické velmoci a svět se dělí na geopolitické regiony.

Pak tu je rovina rozpadu generačních rodin, feminizace společnosti, od 2. světové války kdy byla silně oslabena mužská populace, jež padla ve válce. Pak po roce 89., došlo k zrušení vojenské služby, určité sociální inicializace do dospělosti, navíc tak jako za dob mocnářství, 1. republiky, zde byly organizace typu Orel, Sokol, Skauti, jež formovaly a vedly mládež, tak po roce 89 ... . Pak přišla pozitivní diskriminace a kvorum žen v politických a manažerských funkcích, a poznáváme a učíme se, jak svět vede pravá hemisféra, tedy ženy. Nastal rozpad rodin v párech. Tím pádem se silně oslabil generační přenos hodnot, řádu, postojů, různých citů, třeba pro opačné pohlaví, či ke kolektivu a je zde tlak, aby to nahrazovalo školství ... . Následné pak jsou jevy jako multikulturalismus, revize minulosti, militantní ekologismus, snaha měnit jiné společnosti. Zde už máme ponaučení třeba z Arabského jara, to ale už se zapomnělo ... . Cesta z toho ven, je v naší hlavě, a to poznat, jak se formuje a vyvíjí naše vědomí, a to podle určitého scénáře – programu, jinak bychom nevytvořili civilizaci, a proč v dospělosti se stabilizuje do celoživotních typických fází a perspektiv a k tomu naučit se je číst z projevu, myšlení, pohledů dotyčného.

0 0
možnosti
Foto

J69a81n 65Š68i96k

25. 1. 2024 19:48

Policie vyšetřuje, znalci teprve pracují na posudcích, ale Vy už máte o příčinách jasno. A proč zmiňujete jméno vraha? Samo o sobě je odporné jeho jméno už psát. Ani policie při tiskových konferencích tak nečiní a dobře ví proč. Svým článkem jste zlo právě přikrmil.

0 2
možnosti
Foto

Pane Šik, proč by se neměla veřejnost dozvědět jméno vraha, resp. sebevraha?!

Vy jste si případ velice zjednodušil a patrně ho nechápete v celé sociální souvislosti. Atˇ se jedná o čin sebebrutálnější, jde o čin zoufalství člověka. Nějaké policejní vyšetřování je pouhou služební dedukcí kriminálního jednání a nemůže být sociálním řešením...

0 0
možnosti
SB

Jestli se domníváte, mže bez bývalých prezidentů Klause a Zemana by se česká společnost neřítiola do krize, tak jste hodně naivní.

2 0
možnosti
Foto

Vezmeme-li v úvahu myšlenky Václava Havla, tak se česká společnost do žádné krize neřítila...

0 0
možnosti
  • Počet článků 349
  • Celková karma 18,66
  • Průměrná čtenost 2454x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.