Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zemřela Věra Berwidová-Buquoyová, prapotomek husitského vojevůdce

Legendární husitský vojevůdce Ondřej Prokop, zvaný "Holý" se stával často obětí historických mystifikací (František Palacký) a jeho skutečné působení je zatemněno mezinárodními bájemi, vycházejícími především z dobových omylů. V německých kronikách a análech je veden jako Andreas Prokopus, genannt der "Kahle". Tato skutečnost patrně vedla i Palackého k tomu (viz "Co je to, když se řekne: Kecáš jako Palacký!", Reflex.cz, 29.01. 2011), vydávat Ondřeje Prokopa za "Němce". Palacký vycházel při sepisování "Dějin národu českého" z kronik nalézajících se v knihovnách vysoké šlechty na území Čech a Rakouska. Kroniky jsou ovšem prameny velice subjektivní a tím nadmíru nespolehlivé.

Věra Berwidová-Buquoyová z Ellgutu ( *01.01. 1926 v Liberci - +12.01. 2011 v Berlíně )

Moje matka se narodila 01.01. 1926 v Liberci jako Věra Bervidová. Byla ovšem 13.01. 1926 pokřtěna na jména Věra Marie Bervida von Buquoy, číslo křestního listu: Nr. Exh. 399/ testam. (r. 1909). Jednalo se tím o testament Ferdinanda hraběte Buquoye z roku 1909. V tomto dokumentu hrabě Buquoy hovoří o tom, že můj dědeček Adolf Bervida, je jeho levobočkem. V křestním listě je uveden coby Adolf Bervida von Buquoy.

Československá republika (ČSR) uvádění šlechtických přídomků ke jménům zapovídala a tak v naléhavých případech zasahovala Francouzská vojenská mise, resp. její tzv. II. oddělení v Milovicích. Ta povolovala výjímky, pakliže se jednalo o zájmy pařížských vládních kruhů. ČSR byla v letech 1918 - 1938  francouzským protektorátem a tak Francouzská vojenská mise v Praze mohla eliminovat jakýkoli zákon a nebo nařízení orgánů ČSR, když to považovala pro pařížské protektory za nutné.

Křestní list mé matky z 13.01. 1926 byl veden u francouzské zpravodajské služby II. oddělení v Milovicích pod evidenčním číslem: T1-P-224/2. Číslovka "224" znamená, že do uvedeného datumu 13.01. 1926 bylo na území ČSR tzv. "II. oddělením" (= konečná číslovka "2") vyhotoveno celkem 224 křestních listů se šlechtickými přídomky. Jak se dostal novorozenec Věra Bervida von Buquoy do rejstříku zájmů francouzské zpravodajské služby? Odpověď je jednoznačná: Její strýc (bratr jejího otce) Ing. Jan Bervida, byl tou dobou prostředníkem mezi Francouzskou vojenskou misí v Praze a vládou ČSR. V letech 1929 - 1938 se stal ministrem čs. civilního letectví. Po předložení křestního listu, začala malá Věra chodit do první třídy v Paříži v Conventu sester Uršulinek a získala řádové jméno "Fleurentine" (Květa).

Údajně dopomohla Ing. Bervidovi ke kariéře pozdější "první dáma republiky", paní Hana Benešová. Seznámila se s ním ve vládním baru "Boccaccio" Grandhotelu Steiner (dnes Grandhotel Bohemia). Vládní bar "Boccaccio" byl nočním podnikem, zřízeným Francouzskou vojenskou misí v Praze. Přístup tam měli pouze vybraní hosté z vládních kruhů, vysocí důstojníci, diplomaté, čelní podnikatelé ČSR, herečky a letušky ČSA, tak jako Air France.

Paní Hana tam byla častým hostem, ačkoli Edvard Beneš se v "Boccacciu" prokazatelně nikdy ani neukázal. "První dáma republiky" měla mého prastrýce bezesporu velice ráda. Obdivovala jeho chování a nadprůměrnou inteligenci. Jednalo se o atraktivního, vzrostlého džentlmena. A tak se stal Ing. Jan Bervida v letech 1927 - 1938 jejím milencem.

Podobně tomu bylo s mojí prababičkou Annou Bervidovou (rodným jménem - Prokopová, zvaná "Holá"). S Ferdinandem hrabětem Buquoyem jí seznámil majitel Jistebnického panství (Jižní Čechy) Otmar baron Nádherný z Borutína. Nevím zdali se do ní zamiloval Ferdinand hned nebo až za chvíli. On sám byl poněkud tmavšího vzezření, ale moje prababička Anna Prokopová, zvaná "Holá", byla nádherná modrooká blondýna (viz k tomu Christiane Berwidová-Buquoyová: "Tábor-Měšice. Obec, barokní zámek, legenda o zazděné služce Anně a další záhady Táborska", Č. Budějovice 2005). Postava mé prababičky ho určitě vzrušovala, ale myslím si, největším zážitkem pro něho bylo, že má poměr s potomkem legendárního husitského vůdce Ondřeje Prokopa, zvaného "Holý". Ferdinand byl bigotní katolík a teď se mu naskytla možnost ukájet své vášně s "husitskou selkou". Přesto nešlo v žádném případě o povrchní známost. A tak Anna dostává pohlednici z pražské jubilejní výstavy 1908 od jistého Matěje Bervidy:

"Vážená paní Aničko, poslední potomku velkého husitského vůdce Prokopa zvaného 'Holý' a 'Veliký', mnoho pozdravů z Prahy. Rovněž mnoho krásných pozdravů od Vašeho milovaného hraběte Ferdinanda von Buquoy Vám a jeho synovi Adolfovi.   Váš Matěj Bervida"

Jak z popisu jednoznačně vyplývá, můj dědeček je levobočkem Ferdinanda hraběte Buquoye a proto je na křestním listě mé matky - Nr. Exh. 399/testam. (1909) - uváděn jako Adolf Bervida von Buquoy. Co se ovšem týče Prokopů zvaných "Holý" ze Stoklasné Lhoty u Tábora, vyvstali u některých historiků pochybnosti. Tak např. PhDr. Martin Pippich uvádí: "Prokopové ze Stoklasné Lhoty se začali psát s přídomkem 'Holý' až v 18. století. I když to zdůvodňovali obavami z represálií Habsburků a proto z rozšířením svého jména o 'Holý' přicházejí až v době osvícenectví, nic to nemění na faktu, že 'Holý' se tam před rokem 1703 nenachází ("Po stopách předků a potomků husitského vojevůdce Ondřeje Prokopa, zvaného 'Veliký'. Válečný zločinec nebo pokrokový kazatel?", RFE, Vídeň 1968).

Prokopové zvaní "Holý", přesto patřili již tradičně k vyšším příčkám tamnější společnosti. Významný český genealog, Josef Bada o tom píše: "V roce 1810 získal panství Měšice u Tábora, včetně Stoklasné Lhoty, Jan Hanygar z Eberka. Ten po smrti Jana Prokopa, zvaného 'Holý' ze Stoklasné Lhoty č. 8, jmenoval roku 1811, rychtářem jeho syna Františka Prokopa, zvaného 'Holý' ze Stoklasné Lhoty." (Wikipedie, Otevřená encyklopedie, heslo: Stoklasná Lhota).

Původní dvůr Prokopů z Hýlova byl Hejlov (Hýlov) u Tábora. Tato rodina odvozovala svůj původ od Ondřeje Prokopa zvaného "Holý" ( v latině: Andreas Procopius Rasus Bohemus). Po povýšení do  vladyckého stavu zemanů se v 15. století začala jejich hlavní větev psát Hýlovcové z Polkovic. Po vypálení dvorce v Hýlově, Prokopové z Hejlovce zakupují statek ve Stoklasné Lhotě u Tábora a usazují se tam. Od 18. století se píší s přívlastkem "Holý".

Lidmila Votápková z Ritterswaldu, sídlem na barokním zámku v Měšicích u Tábora, jmenuje roku 1774 Jana Prokopa, zvaného "Holý", po sňatku s její dcerou Johannou Votápkovou z Ritterswaldu, rychtářem ve Stoklasné Lhotě. Rod Prokopů, zvaných "Holý" ze Stoklasné Lhoty vymírá v roce 1942 po přeslici Annou Prokopovou, zvanou "Holou", která se provdala 22.01. 1899 na statku baronů Nádherných z Borutína za Jana Bervidu z Radkova. Byla to babička mé matky a moje prababička. Věra Marie Fleurentine BERWIDOVÁ-BUQUOYOVÁ zemřela 12.01. 2011 v Berlíně a její ostatky (urna) se nacházejí v zámeckém kostele "Sv. Jana Nepomuckého" na barokním zámku v Táboře-Měšicích.

Autor: Jan Berwid-Buquoy | středa 2.2.2011 11:44 | karma článku: 21,56 | přečteno: 3643x
  • Další články autora

Jan Berwid-Buquoy

Kriminální iluze socialismu

Když bohatí zchudnou, chudí umřou hlady! Poučuje nás prastaré anglické heslo: „When the rich get poor, the poor starve ?to death.” Komunisté nerozumí hospodářství. Kdyby mu rozuměli, nebyli by komunisté!

29.2.2024 v 23:56 | Karma: 18,43 | Přečteno: 423x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Anatomie atentátníka

Atentáty existují od nepaměti a v západní hemisféře jsou takřka na denním pořádku. To, co se však přihodilo 21.12. 2023 na Filosofické fakultě KU, na Náměstí Jana Palacha, to nemá v dějinách českého národa obdoby:

25.1.2024 v 17:47 | Karma: 10,78 | Přečteno: 360x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Historické kotrmelce diktátora Putina

Poradci ruského prezidenta, Vladimíra Putina, jsou Ivan 4 „Hrozný“,Petr1 “Veliký“ a Kateřina 1 „Veliká“. Navíc ještě začal rehabilitovat a oprašovat Stalina... Putin na každém kroku zapomíná, že žije v 21. století.

1.1.2024 v 13:39 | Karma: 21,66 | Přečteno: 456x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Kdo vraždí ženy?

Kriminalita má sice mnoho tváří, ale nad některými druhy kriminality zůstává lidský mozek beznadějně stát. Lidská moudrost má silně ohraničené meze působnosti, ale lidská blbost je naprosto bez hranic...

12.12.2023 v 0:14 | Karma: 17,50 | Přečteno: 519x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Nešťastná země zvaná Rusko

Rusko je, bylo a patrně zůstane chudobincem Evropy. S obrovským úspěchem se vyhýbá evropské civilizaci a ve své vnitřní perverzitě to povařuje za vítězství. Vzdálíte-li se od ruských metropolí a zabloudíte na venkov

27.11.2023 v 18:47 | Karma: 28,28 | Přečteno: 750x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

I lhát se musí umět...

Momentální mistři světa ve lhaní jsou Hamás a Putin. Přičemž Putin není politik, nýbrž dobrodruh a Hamás nejsou bojovníci za osvobození Palestinců, nýbrž teroristi a vrahové.

7.11.2023 v 23:40 | Karma: 21,80 | Přečteno: 555x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Izrael aneb Selhávání zpravodajských služeb...

Napoleon prý kdysi prohlásil, že správná, včasná a důležitá zpráva může ve válce rozhodnout o vítězství nebo porážce. To, že ve Velké Británii vládne již 1200 let tentýž režim je v první řadě zásluhou vynikající práce

20.10.2023 v 22:03 | Karma: 31,08 | Přečteno: 1934x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Quo vadis aneb Svět po ukrajinské válce...

Existují tři Židé, kteří změnily od základů tento svět: Ježíš Kristus, Karel Marx a Vlodymyr Zelenskyj. Ukrajina musí válku proti Rusku vyhrát! Jiná alternativa do budoucna pro civilizovanou část této planety neexistuje...

27.9.2023 v 22:40 | Karma: 20,74 | Přečteno: 731x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Tajemství zániku „Pražského jara“ 1968

Onen 21. srpen 1968 se u nás zapsal jako datum, kdy nás „Sovětský svaz osvobodil od svobody“. O něco podobného se dnes Rusko pokouší s Ukrajinou, ale neprobíhá to tak snadno. Naopak, vypadá to na to, že Rusko válku prohraje.

27.8.2023 v 22:02 | Karma: 20,27 | Přečteno: 635x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Putinova historická schizofrenie

Několik dní před vpádenem ruských jednotek na Ukrajinu ruský prezident Putin prohkásil: „Za čtyři dni jsem v Kyjevě“. A skutečně se tak stalo. Ovšem tam utrpěl nečekanou porážku a počal se rychle ztahovat zpět k ruské hranici.

10.8.2023 v 20:02 | Karma: 33,28 | Přečteno: 2661x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Extrémní přehmaty komunismu.

Komunisté nerozumí hospodářství. Kdyby mu rozuměli, nebyli by komunisté. Karel Marx napsal 4 svazkovou publikaci zvanou „Kapitál“, ale žádný neměl. Komunismus od samého počátku znamená:

11.7.2023 v 11:39 | Karma: 24,54 | Přečteno: 732x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Při výslechu jsem nesměl zemřít...

Bydlel jsem tehdá v Západním Berlíně. Jezdit do ČSSR a pracovat pro nějakou západní zpravodajskou službu, znamenalo být jednou nohou v hrobě a druhou na šibenici. Byl jsem však pouze zatčen, 5 hodin vyslýchán a vypovězen z ČSSR...

17.6.2023 v 13:37 | Karma: 17,18 | Přečteno: 688x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

5 způsobů, jak vytvořit dokonalou omluvu...

Americký časopis TIME otiskl zajímavé myšlenky psychologie úspěchu tří docentek vysoké školy Oberlin College (US stát Ohio) pod názvem „5 ways to craft te perfect apology“. Jde v nich o umění vytvořit správnou omluvu.

27.5.2023 v 21:54 | Karma: 8,53 | Přečteno: 389x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Vojenská přehlídka 09.05. 2023 nejen v Moskvě... aneb Profily ruské ubohosti

Národ se může zesměšnit mnoha způsoby. Jeden z nich může být vojenská přehlídka, připomínající maškarní ples nebo „Potěmkinovy vesnice“. Co se tím sleduje není dost dobře průhledné...? Rusové jsou v tomto ohledu nepřekonatelní!

16.5.2023 v 11:07 | Karma: 24,48 | Přečteno: 561x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Jak se zbavit Putina?

Demokraticky zvoleného politika ve státě parlamentní demokracie můžete při příštích volbách odvolit. S diktátorem v diktatuře to nejde. Co teď? Jak se tyrana zbavit?

27.4.2023 v 21:02 | Karma: 32,33 | Přečteno: 3045x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Jak by vypadalo Babišovo prezidentství?

Nejsem sice jasnovidec, ale má-li člověk dostatek představivosti, může ledascos předvídat – viz Bible a Arche Noa. Kdo ví umí, kdo neví čumí...zní prastaré české přísloví. Nejhorší není nevědět, nýbrž nechtít vědět! Amen mon Dieu.

10.4.2023 v 21:05 | Karma: 21,22 | Přečteno: 952x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Miloš Zeman v roli multimilionáře...

Naše republika na prezidentech nešetří. Dostávají "královské" finanční odměny, bez ohledu na to, zdali si to zasloužili či nikoli. Jedná se o velmi lukrativní povolání, kde se neočekává žádný výkon.

17.3.2023 v 15:33 | Karma: 21,20 | Přečteno: 650x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Nový prezident – Nová naděje...

Nejtenčí knihy na světě, v oblasti satiry: „ Dějiny ruské demokracie“, „Dějiny německého humoru“ a „Lexikon hrdinských činů československé armády“...Každý národ na této planetě má své nedokonalosti.

21.2.2023 v 20:47 | Karma: 15,31 | Přečteno: 484x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Proč Babiš neslavně prohrál?

V současné době vsadit na politické rady prezidenta Zemana, znamená existenční sebevraždu. A to je právě to, čeho se Babiš dopustil. Národ si žádá nabídku budoucí perpektivy dalšího vývoje a nikoli politické harašení...

3.2.2023 v 22:10 | Karma: 27,09 | Přečteno: 861x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

V sevření Státní bezpečnosti totalitní ČSSR

Celý svůj život jsem zasvětil boji proti komunizmu a proti lidské blbosti! Ačkoli v prvním případě jsem se stal spoluvítězem „studené války“, v druhém případě jsem dodnes nedosáhl žádného hmatatelného úspěchu...

19.1.2023 v 15:31 | Karma: 12,07 | Přečteno: 276x | Diskuse
  • Počet článků 349
  • Celková karma 14,60
  • Průměrná čtenost 2454x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.