Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tajuplné odhalení: Hrabě Monte Christo nikdy neexistoval

Lze se setkat s večerními filmy, zkracujícími lidský život minimálně o 90 minut. Hrdinové v takových dílech nejsou postavy na stříbrném plátně, nýbrž diváci, trpělivě sedící v hledišti. To se ovšem nedá v žádném případě řící o americko-britsko-irské koprodukci "Hrabě Monte Christo" z roku 2002. Jde o vynikající výkony herců se strhujícím osvětovým obsahem. Film zařadil televizní vysílač Prima 26.12.2011 do svého programu. Podívejme se nyní na historicko-faktické pozadí celého případu...   

Švec Pierre Picaud, který pod krycím jménem "princ de Corlano" zavraždil své udavače. Alexander Dumas ho použil jako předobraz svého díla "hrabě Monte Christo". V této pevnosti však protagonisté (na rozdíl od románu) nikdy vězněni nebyli.

Román "Hrabě Monte Christo" (v originále: Le Comte de Monte-Cristo) psal francouzský spisovatel Alexander Dumas (1803 - 1870) v letech 1844 - 1846 na pokračování v pařížském časopise "Le Journal des Débats". Protože Dumas vyhotovil své dílo ve spolupráci s profesorem dějin Augustem Maquetem (1813 - 1868) vycházelo se z toho, že se jedná o románovou literaturu faktu. Z daného principu čerpali ještě ve 30. letech minulého století autoři jako jako H. Ashton-Wolfe: True Stories of Immortal Crimes (Pravdivé příběhy nesmrtelných zločinů), 1931 a Jean Charles Du Boys: The Countess of Monte Cristo (Hraběnka Monte Christo), 1934.

Bývalá pevnost na ostrově If (Château d'If) a později vězení, se nalézá asi 1.5 km od jihofrancouzského města Marseille. Dnes objekt funguje jako dobře prosperující turistická atrakce. Návštěvníci na pevnině nastoupí na parník, který je z Marseille během několika minut dopraví na ostrov. Průvodci ochotně vysvětlí a ukáží, kde a v které kobce byl internován hrabě Monte Christo (Edmont Dantés) a jeho kompaňon farář Fario. Dále vás odvedou přesně na místo shození do moře zašitého Dantése v pytli a kudy nešťastník doplaval k pobřeží. Opouštíte Château d'If plní dojmů a skvělého zážitku. Má to přesto jeden drobný zádrhel: Edmont Dantés alias hrabě Monte Christo nikdy nežil. Není historickou postavou. Výmyslem je i Dantésova a Fariova kobka v pevnosti, jež průvodci prezentují turistům. Protagonisté Dumasova díle zde nikdy nebyli vězněni.   

Ve skutečnosti se jedná o literární mystifikaci soudního případu vedeného v aktech pod nadpisem "Diamant pomsty" (Le diamant de la vengeance). Profesor August Maquet soudní spis objevil a předal ho k románovému zpracování Alexandru Dumasovi.  Obětí soudní kauzi se stal obuvnický tovaryš Pierre Francois Picaud. Měl se oženit s bohatou vdovou. Tři jeho "dobří přátelé" mu začali závidět a falešně ho udali, že provádí špionáž pro Velkou Británii. Švec byl několik dní před svou svatbou zatčen a uvězněn v pevnosti Fenestrel (nikoli tedy v Château d'If). Tam se mu podařilo prokopat se do cely milánského faráře Floriny (nikoli tedy Faria), jenž byl bratrem knížete Carla Torry. Ten ho učinil dědicem pokladu v hodnotě pěti milionů franků, ukrytých v horách.

 Po osmi letech věznění bez viny (1807 - 1814), byl Picaud propuštěn na svobodu. Pomsta bývalého ševce byla hrozná! Pod krycím jménem "princ de Corlano" (nikoli tedy hrabě Monte Christo) se odsouzenci podařil pozabíjet všechny své udavače - Loupiana, Solariho a Chaubarta, tak jako rozvrátit jejich rodiny. Pouze happy end, jak je popisován v díle Alexandra Dumase, se nekonal. Picaud se sám stal nakonec obětí vraždy. Pachatel hrůzného činu, jménem Allut, zemřel posléze ve vězení. To vše se ovšem od průvodců v pevnosti Château d'If na ostrově, kde byl údajně vězněn neexistující hrabě Monte Christo, ani slůvkem nedozvíte.      

 

Autor: Jan Berwid-Buquoy | středa 4.1.2012 12:42 | karma článku: 20,63 | přečteno: 3196x
  • Další články autora

Jan Berwid-Buquoy

Kriminální iluze socialismu

Když bohatí zchudnou, chudí umřou hlady! Poučuje nás prastaré anglické heslo: „When the rich get poor, the poor starve ?to death.” Komunisté nerozumí hospodářství. Kdyby mu rozuměli, nebyli by komunisté!

29.2.2024 v 23:56 | Karma: 18,66 | Přečteno: 436x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Anatomie atentátníka

Atentáty existují od nepaměti a v západní hemisféře jsou takřka na denním pořádku. To, co se však přihodilo 21.12. 2023 na Filosofické fakultě KU, na Náměstí Jana Palacha, to nemá v dějinách českého národa obdoby:

25.1.2024 v 17:47 | Karma: 11,12 | Přečteno: 371x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Historické kotrmelce diktátora Putina

Poradci ruského prezidenta, Vladimíra Putina, jsou Ivan 4 „Hrozný“,Petr1 “Veliký“ a Kateřina 1 „Veliká“. Navíc ještě začal rehabilitovat a oprašovat Stalina... Putin na každém kroku zapomíná, že žije v 21. století.

1.1.2024 v 13:39 | Karma: 21,67 | Přečteno: 468x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Kdo vraždí ženy?

Kriminalita má sice mnoho tváří, ale nad některými druhy kriminality zůstává lidský mozek beznadějně stát. Lidská moudrost má silně ohraničené meze působnosti, ale lidská blbost je naprosto bez hranic...

12.12.2023 v 0:14 | Karma: 17,28 | Přečteno: 524x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Nešťastná země zvaná Rusko

Rusko je, bylo a patrně zůstane chudobincem Evropy. S obrovským úspěchem se vyhýbá evropské civilizaci a ve své vnitřní perverzitě to povařuje za vítězství. Vzdálíte-li se od ruských metropolí a zabloudíte na venkov

27.11.2023 v 18:47 | Karma: 28,28 | Přečteno: 754x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Vláda odvolala velvyslance v Rusku, řekl Lipavský. Inaugurace Putina bude bez Česka

5. května 2024  12:59,  aktualizováno  13:21

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl v neděli v diskusním pořadu...

Malostranský zápisník: Když nevíš, kudy kam, majzni soka Putinem!

5. května 2024

Premium Jak odvrátit pozornost od kočkopsího tandemu Vondra-Niedermayer? Kdo zase znásilnil českého...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  12:56

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

VIDEA TÝDNE: Nehoda ve Vysočanech, nahá umělkyně i útok mečem v Londýně

5. května 2024  12:55

V pražských Vysočanech sjel řidič Porsche ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Žena utrpěla vážná...

  • Počet článků 349
  • Celková karma 18,66
  • Průměrná čtenost 2454x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.