Vysouložila nám paní Hana Benešová Československou republiku?

31. 07. 2008 0:15:44
V učebnicích dějepisu by jste to marně hledali. Sex je často v dějinách utajován. V nejlepším případě podceňován. Světoznámí autor "Zvonokos", francouzský literát Gabriel Chevallier, kdysi prohlásil: "V celém lidském snažení jde pouze o dvě věci - o peníze a o mrdání. Ten zbytek je sebeklam. Je hrozné, když člověk nemá ani jedno, ani druhé. Potom mu nezbývá nic jiného než lhát a chodit krást." Před ním byl francouzský kardinal Richelieu ještě daleko konkrétnější. Prý prohlásil "Cherchez la femme." (Za vším hledej ženu). Jde o výrok cenzurovaný katolickou církví. Legendární kardinal totiž ve skutečnosti řekl: "La conne est le souverain absolu d'un pays!" (Kunda vládne světu!).

Barokní zámek v Táboře-Měšicích je přístupný veřejnosti. Prohlídky probíhají pod heslem "Život, bydlení a práce na zámku - Pohled do zákulisí vlastnictví historické památky dnes". Turisté zde mohou zhlédnout mobiliář z různých dějinných epoch. Nábytek patřil navíc známým, více či méně populárním osobnostem naších dějin. Jednou z nich byl Aristide Briand (1862-1932). Briand byl francouzským předsedou vlády a ministrem zahraničí. V roce 1926 obdržel dokonce Nobelovu cenu míru. V době I. světové války se zasazoval o vznik československé republiky a byl přítelem Dr. Edvarda Beneše, tak jako údajně důvěrným přítelem jeho ženy Hany.

V létě 1930 si pozval do Paříže Ing. Jana Bervidu (1893 - 1962). Tento rodák z Radkova u Tábora byl v letech 1929 - 1938 ministrem čs. civilního letectví. Kontakt s Briandem mu naaranžoval jeho dobrý přítel, vynikající čs. diplomat Hugo Vavrečka (dědeček Václava Havla) . Při příležitosti pařížské návštěvy byl Bervida vyznamenán čestným uznáním francouzské vlády za vynikající spolupráci mezi leteckými společnostmi ČSA a Air France.

Briand pozval Bervidu na své letovisko nedaleko Paříže, kde mu důvěrně sdělil: "Rozvědka naší vojenské mise v Praze mi nahlásila, že jste milencem paní Hany Benešové, je to tak?"

"Oui, monsieur. C'est vrai." Přiznal se šéf československého letectva bez zapírání.

"Můj přítel Edvard Beneš v tom nevidí žádnou překážku. Alespoň to tak hodnotí naše výzvědná služba. Je pouze nutné utajovat onen fakt před prezidentem Masarykem. Neměl by pro věc pochopení." Poté mu ukázal svou ložnici: "Zde je moje secesní ložnice z roku 1904. Také já jsem se v ní blíže seznámil s Madame Benešovou, drahý příteli. Naposled v roce 1919. Nechci přehánět a žádám Vás o obsolutní diskrétnost. Musím přesto důvěrně říci - lid Československa může vděčit za svou republiku paní Haně a této mé ložnici."

Hledíc do tváře dojatého ministra civilního letectví, pokračoval: "Drahý příteli věnuji Vám tuto mou ložnici jako důkaz diskrétního přátelství mezi Francii a Československem. Nechť toto přátelství mohutní a sílí i ve vládním baru 'Boccaccio' ve vaší překrásné Praze, kde se Vy pravidelně setkáváte s paní Haničkou (la petite fleur Madame Hana).

A tak se vzácný nábytek, kterému vděčí ČSR let 1918 - 1938 za svou existenci, dostal do služebního bytu Jana Bervidy v Praze-Dejvicích.

Dnes je možné spatřit Briandovu ložnici z roku 1904 na barokním zámku v Táboře-Měšicích. Ložnice je kompletní a skládá se ze dvou postelí, dvou nočních stolků, šatníku a prádelníku. Francouzská secese nepoužívala v ložnicích žádné stoly a žádné židle. Ostatně, ve které z obou postelí začala vznikat, za přispění Aristida Brianda a Hany Benešové, Československá republika, nelze již v dnešní době zjistit.

V době války prý měla první dáma republiky také krátký poměr s Anthony Edenem, ministrem zahraničí Velké Británie. Jeho lordstvo se tehdá nacházelo v rozvodovém řízení. Každopádně presidentova cesta lodí z Liverpoolu do USA se konala pouze ve třech: President Beneše, Hana Benešová a Anthony Eden. Existuje o tom dokonce fotodokumentace. Bylo zakázáno jí zveřejňovat. Do poměru Eden - Benešová údajně musel prý zasáhnout dokonce sám král: Dáma je cizinka, není šlechtičnou a tím je jeho lordstvu nepřiměřenou společnicí. To, že je vdaná a ženou presidenta, patrně vůbec nevadilo, protože o tom nepadlo ani slovo. V každém případě se Anthony Eden vehementně zasazoval o znovu obnovení ČSR.

Těžko budete hledat tak závažné kauzality v učebnicových osnovách dějepisu pro žáky a studenty naších škol. Když jsem ještě v roce 1967 studoval práva na KU v Praze, vznesl jsem dotaz k našemu učiteli ústavního práva, profesoru Rattingerovi: "Soudruhu profesore, podle mého prastrýce Ing. Jana Bervidy se postarala paní Hana Benešová o vznik ČSR dvakrát. Jednou po I. světové válce pohlavním poměrem s Briandem a podruhé v roce 1945, pohlavním poměrem s Edenem. Dalo by se něco podobného říci o soudružce Martě Gottwaldové a vzniku socialismu v naší zemi?"

"Naprosto jistě!", odpověděl universitní profesor Bedřich Rattinger bez váhání, "Za války v SSSR, kde pobývala s Klementem Gottwaldem, pravidelně souložila s Berijou a Molotovem."

Autor: Jan Berwid-Buquoy | čtvrtek 31.7.2008 0:15 | karma článku: 36.96 | přečteno: 16317x

Další články blogera

Jan Berwid-Buquoy

Kriminální iluze socialismu

Když bohatí zchudnou, chudí umřou hlady! Poučuje nás prastaré anglické heslo: „When the rich get poor, the poor starve ​to death.” Komunisté nerozumí hospodářství. Kdyby mu rozuměli, nebyli by komunisté!

29.2.2024 v 23:56 | Karma článku: 18.21 | Přečteno: 415 | Diskuse

Jan Berwid-Buquoy

Anatomie atentátníka

Atentáty existují od nepaměti a v západní hemisféře jsou takřka na denním pořádku. To, co se však přihodilo 21.12. 2023 na Filosofické fakultě KU, na Náměstí Jana Palacha, to nemá v dějinách českého národa obdoby:

25.1.2024 v 17:47 | Karma článku: 10.44 | Přečteno: 355 | Diskuse

Jan Berwid-Buquoy

Historické kotrmelce diktátora Putina

Poradci ruského prezidenta, Vladimíra Putina, jsou Ivan 4 „Hrozný“,Petr1 “Veliký“ a Kateřina 1 „Veliká“. Navíc ještě začal rehabilitovat a oprašovat Stalina... Putin na každém kroku zapomíná, že žije v 21. století.

1.1.2024 v 13:39 | Karma článku: 21.49 | Přečteno: 455 | Diskuse

Jan Berwid-Buquoy

Kdo vraždí ženy?

Kriminalita má sice mnoho tváří, ale nad některými druhy kriminality zůstává lidský mozek beznadějně stát. Lidská moudrost má silně ohraničené meze působnosti, ale lidská blbost je naprosto bez hranic...

12.12.2023 v 0:14 | Karma článku: 17.04 | Přečteno: 518 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 6.23 | Přečteno: 105 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.08 | Přečteno: 185 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.44 | Přečteno: 593 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 525 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 349 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2441

Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...