Jan Berwid-Buquoy

Bohuslav Sobotka aneb Od premiéra k politické nule

10. 07. 2017 12:07:36
Před časem prohlásil prezident Zeman o Sobotkovi, že předseda vlády je „svině“. Nejsem příznivcem Zemanových vulgárních výroku, ale tady se trefila hlava státu opravdu do černého. Výstižněji to již nelze říci.

Zemanovi lze vyčíst ledascos, ale faktem zůstává, že se nebojí pojmenovávat věci odvážnými a hlavně pravdivými výrazy.

Bohuslav Sobotka je od „převratu“ jediným premiérem, který ať udělá co chce, vždy se rozhodne sám proti sobě. Podařilo se mu dokonce přivést ČSSD na hranici zániku a její preference klesly pod 10%. Vypadá to na to, že ČSSD půjde cestou ODS, která rovněž svého času zkazila všechno, co se dalo.

Sobotka předal ony stranické „ruiny“ svým nástupcům a touto, dalo by se říci „politickou sebevraždou“, se zbavil vlastní odpovědnosti za způsobený vládní zmatek. Vyloučení ministra financí Babiše a ministrině školství Valachové z vládních pozic pět měsíců před volbami, nazval prezident republiky „politickým idiotstvím“ a tak jako v případě výrazu „svině“ se vůbec nemýlil.

Miloš Zeman je jakýmsi politickým rentgenem stranických předáků ČSSD. Dobře je zná a „vidí jim až do žaludku“. Těžko se jim podaří pověsit mu na nos „bulíka“. On sám byl jistý čas předsedou ČSSD (1993 – 2001) a tak ideologický zmatek této strany zná víc než dobře. Když on i bývalý předseda ČSSD Paroubek (2006 - 2010), ze strany vystoupili, založili si své politické alternativní organizace, což nebylo sice špatné řešení, ale z hlediska voličské podpory se neosvědčily. Prostě propadák!

Nynější sociálně demokratický chaos budou „řídit“ ministr vnitra Milan Chovanec a Lubomír Zaorálek. Sobotka zůstává v agonii předsedou vlády až do příštích voleb.

Bohuslav Sobotka končí v čele ČSSD, stranu povede ministr vnitra Milan Chovanec, volebním lídrem bude ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Sobotka zůstane tedy premiérem do příštích voleb voleb, ale potom končí, coby politická „nula“. Zakládat nějakou stranickou alternativu, tak jako to učinili Zeman a Paroubek, v žádném případě prý nehodlá.

Nynější nepopsatelný zmatek v ČSSD připomíná jakési tajůplné „trojvládí“, kde levá ruka neví, co dělá ta pravá. Proč je Chovanec předsedou strany, ale nikoli volebním lídrem? Proč je volebním lídrem Zaorálek a nikoli předseda strany? Proč zůstává i nadále neúspěšný premiér Sobotka na svém místě? Je to přeci právě on, který všechno zpackal a několikrát podával demisi avšak nikdy jí neuskutečnil?

Je tato strana, za daných okolností, vůbec důvěryhodná a vlády schopná?

Toť hamletovská otázka!

Bývalý premier Paroubek se rozhodl do ČSSD opět vstoupit a tím se pokusit vnésti do současného „čurbesu“ snesitelný řád, aby bylo možno získat jakýž takýž přehled, co se vlastně děje a kdo je k čemu kompetentní.

Vedení ČSSD ovšem Paroubka opět ve straně nechce a trvá na nynějším nepřehledném zmatku...

Podle některých průzkumů se ČSSD propadla až na 8%. O nějakém „vítězství“ ve volbách tím nemůže být ani řeči. Sobotka to komentoval takto: „Podpora veřejnosti neodpovídá práci, kterou sociální demokracie odvedla ve prospěch občanů.“ Jaká to byla konkrétní „práce“, to premiér taktně neuvádí a obratně zatajuje...

Je přesto nutné si připomenout, že chaos, zmatek, vyhazování úspěšných ministrů ze svých pozic pět měsíců před volbami, tak jako soustavné podávání neexistujících demisí, je také práce a může být dokonce spojena i s nadměrným stresem a velikým úsilím. To vůbec nepopírám. Jedná se však o politiku, jenž by měla veřejnost „podpořit“, jak žádá Sobotka ve svém projevu? Jaká to naivita!

Pakliže programem chátrající sociální demokracie zůstanou vyhazovy, křiváctví, pomluvy a neplnění slibů, nemůže budoucí „politická nula“ žádnou podporu veřejnosti docílit. Naopak! Tato strana se stane odsouzencem k zániku, podobně jako nepotopitelný „Titanic“ klesající ke dnu své vlastní existence...

Autor: Jan Berwid-Buquoy | karma: 37.61 | přečteno: 2453 ×
Poslední články autora