Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mohl T.G. Masaryk zabránit 2. světové válce ?

Všichni známe onu tragickou posloupnost: Mnichovská smlouva (1938), vypuknutí 2. světové války (1939) a porážka nacistického Německa (1945). Následky? Zničené země kontinentální Evropy, nefungující hospodářství...

To vše se nemuselo stát, kdyby tehdejší velmoci po 1. světové válce přijaly koncepci vynikajícího filosofa, humanisty a prezidenta ČSR Tomáše G. Masaryka, nazvanou Teorie československého Švýcarska, kterou v roce 1919, přednesl tehdejší ministr zahraničí ČSR, Edvard Beneš na mírové konferenci v Saint-Germain-en-Laye.

Geniální představa našeho prvního prezidenta byla federalizace nově vzniklého státu na bázi švýcarských kantonů. Odmítal tendence francouzských vládních kruhů, vybudovat ČSR jako jednotný stát, ačkoliv se jednoznačně jednalo o stát národnostní.

Hlavní seskupení vypadalo takto: cca. 7 milionů Čechů, 3,4 milionů sudetských Němců a cca. 2,1 milion Slováků. Ačkoli počet sudetských Němců byl o více jak 1 milion početnější než tehdejších Slováků, trvala francouzská vláda na názvu Československo“ a nehodlala nám povolit ani pomlčku „Česko-Slovensko“.

Podle představ Francouzů měl existovat pouze jediný národ „československý“. Vznikly doslova dosud neznámé absurdní, národnostní kotrmelce: „českoslovenští Němci“ ,„českoslovenští Maďaři“„českoslovenští  Poláci“, přičemž Češi a Slováci neexistovali vůbec a stali se „Čechoslováky“. Zdálo se, jakoby francouzští špičkoví politici, např. Georges Clemenceau a Aristide Briand náhle zešíleli. Takováto patologická rozhodnutí musela, zcela zákonitě, vést k Mnichovské smlouvě a tím pádem i ke 2. světové válce.

Protože jsme byli v letech 1919 – 1938 francouzským protektorátem (Cordon sanitaire de la Tchécoslovaquie) museli jsme se podřídit. Naše suverenita byla značně omezená, pakliže vůbec existovala. T.G. Masaryk, ale i Edvard Beneš viděli v této tendenci a extrémní naivitě francouzské vlády vytvoření státu, který se stal „tikající náloží v sudu střelného prachu“. To nemohlo skončit šťastně a také to skončilo v roce 1938 potupným a ponižujícím rozpadem Československa následkem Mnichovské smlouvy.

Protože jsme suverením státem nebyli, rozhodli o nás, při příležitosti Mnichovské smlouvy, Francouzi a naše přítomnost nám byla zakázaná. Francouzská vláda nám nedovolila ani statut pozorovatelů. Pouze nám rozkázala, abychom se nacistickému Německu podřídili.

Původní představa T.G. Masaryka, zmíněná na mírové konferenci Saint-Germain-en-Laye v roce

1919 byla, vytvoření tří velkých kantonůČeský kantonSudetoněmecký kanton Slovenský kanton. Národnostní menšiny, jako byli Maďaři, Poláci a Rusíni měli mít své autonomie uvnitř uvedených kantonů. Název Československo měl být změněn na Federace středoevropských svobodných národů(FSSN).

Kdyby nám francouzské vládní kruhy toto uspořádání v roce 1919 povolili, ubírala by se světová politika úplně jiným směrem.

K Mnichovské smlouvě by nikdy nedošlo, neboť by pro ní neexistovali žádné předpoklady.

Kdyby Hitler a jeho nacistické Německo napadlo někoho ze svých východních sousedů (Rakousko, Federace středoevropských svobodných národů a Polsko), okamžitě by vstoupili do války Velká Británie, Francie, Srbské království, Maďarsko, Rumunsko a Sovětský svaz. Vypukla by celoevropská válka všech zúčastněných národů, kteří by během několika týdnů Německo doslova zardousili, pakliže by se nevzdalo. Síla takového kolektivu bz byla doslova neporazitelná.

Dovolím si tedy s klidným svědomím tvrdit, že kdyby v roce 1919 byly přijaty Masarykovy představy„ Československého Švýcarska, svět by si ušetřil naprosto devastující válku s desítkami milionů mrtvých a těžce raněných, zničené hospodářství a katastrofální inflaci...

Autor: Jan Berwid-Buquoy | sobota 13.2.2021 19:57 | karma článku: 22,39 | přečteno: 1019x
  • Další články autora

Jan Berwid-Buquoy

Kriminální iluze socialismu

Když bohatí zchudnou, chudí umřou hlady! Poučuje nás prastaré anglické heslo: „When the rich get poor, the poor starve ?to death.” Komunisté nerozumí hospodářství. Kdyby mu rozuměli, nebyli by komunisté!

29.2.2024 v 23:56 | Karma: 18,66 | Přečteno: 434x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Anatomie atentátníka

Atentáty existují od nepaměti a v západní hemisféře jsou takřka na denním pořádku. To, co se však přihodilo 21.12. 2023 na Filosofické fakultě KU, na Náměstí Jana Palacha, to nemá v dějinách českého národa obdoby:

25.1.2024 v 17:47 | Karma: 10,78 | Přečteno: 368x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Historické kotrmelce diktátora Putina

Poradci ruského prezidenta, Vladimíra Putina, jsou Ivan 4 „Hrozný“,Petr1 “Veliký“ a Kateřina 1 „Veliká“. Navíc ještě začal rehabilitovat a oprašovat Stalina... Putin na každém kroku zapomíná, že žije v 21. století.

1.1.2024 v 13:39 | Karma: 21,67 | Přečteno: 466x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Kdo vraždí ženy?

Kriminalita má sice mnoho tváří, ale nad některými druhy kriminality zůstává lidský mozek beznadějně stát. Lidská moudrost má silně ohraničené meze působnosti, ale lidská blbost je naprosto bez hranic...

12.12.2023 v 0:14 | Karma: 17,50 | Přečteno: 521x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Nešťastná země zvaná Rusko

Rusko je, bylo a patrně zůstane chudobincem Evropy. S obrovským úspěchem se vyhýbá evropské civilizaci a ve své vnitřní perverzitě to povařuje za vítězství. Vzdálíte-li se od ruských metropolí a zabloudíte na venkov

27.11.2023 v 18:47 | Karma: 28,28 | Přečteno: 753x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 349
  • Celková karma 18,66
  • Průměrná čtenost 2454x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.