Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč afghánská armáda selhala?

Spojené státy financovaly přes 20 let afghánskou armádu desítkami miliard dolarů, aby nakonec zjistily, že tato armáda není vůbec bojeschopná. V čem spočívala nepoužitelnost vládních afghánských ozbrojených sil?

Afghánští vojáci nebyli sice motivovaní v boji proti Tálibánu, ale to nebylo tou hlavní překážkou. Ukázalo se totiž, že USA učinila celou řadu závažných chyb, které afghánským ozbrojeným silám prakticky znemožňovaly jakoukoli účinnou akci proti teroristům Tálibánu.

USA vydaly v minulých 20 letech celkem 83 miliard dolarů na výzbroj afghánské armády, aniž by si uvědomily, že tyto zbraně jsou v afghánských podmínkách nepoužitelné: Nasazení High-Tech- zbraní bylo takřka nemožné, protože, pouze 30% obyvatelstva této země disponuje elektrickým proudem.

Letadla, helikoptéry, drohny, pancéřovaná vozidla a optickou techniku pro boj v noci, to vše Američané dodali ve vrchovaté míře. Dokonce disponovala afghánská armáda nejnovějšími bojovými vrtulníky Black Hawk. Ovšem americké vládní kruhy si neuvědomily, že 80% vládních ozbrojených sil jsou mladí negramoti. Nejenže neuměly použít vynikající techniku proti špatně vyzbrojenému Talibánu, nýbrž ani neměly nejmenší ponětí jak se s tím zachází.

Je to asi tak, jako byste neandrtálci, jenž pobíhá s kyjem za mamutem, svěřili kombajn, aby si zvýšil životní úroveň, aniž by onen nešťastník měl ponětí jak se s tou „obludou“ zachází a i kdyby to věděl tak by stejně nebylo, co zklízet...

V tomto smyslu se vyjádřil vůči kongresu i US generálinspektor John Sopko, kompetentní osobnost vůči znovuvybudování Afghánistánu: „Všichni jste věděli v jakém zuboženém stavu se tato zem nachází, přesto jste tam dodali vysoce vvýkonnné zbrojní systémy a logistiku západních armád, bez ohledu nato abyste se přesvědčili, zdali s tím tamní analfabeti umějí zacházet...“  

Celé měsíce ubezpečoval Pentagon americkou vládu o jasné převaze vojsk afghánské vlády (300.000) ve srovnání s Talibánem (70.000). Co je to však platné, když bojová morálka vládních vojsk se rovnala nule a vyspělá technika v rukách analfabetů, byla takřka nepoužitelná.  Problém byl dokonce i z dizercí. Zběhové čítali až 25% stavu armády každým rokem. Místo toho, aby bojovali, se sebrali a odešli do chatrří ke svým rodinám...

Mnoho jednotek nedostávalo celé měsíce žádný žold, ačkoli byly pravidelně placeny americkou vládou. Peníze však byly vypláceny afghánské vládě a ta je měla přerozdělovat. Patrně většina financí končila v kapsách korupčních úředníků a na vojenské žoldáky nic už nezbylo.

Některé jednotky si nemohly platit ani jídlo ani munici. Tento žalostný stav vládních vojsk využíval v hojné míře Talibán a tak většinu území Afghanistánu získali teroristé Talibánu takřka bez boje.

Korunu všemu nasadil afghánský prezident, Ašraf Ghaní, když vyzval vládní vojska, aby nekladly odpor, neboť on si nepřeje žádné další krveprolití.

NATO jednotkám nezbývalo nic jiného než opustit zemi. Neměly jinou možnost. Co dělat v Afghánistánu, když vláda zákázala obranu státu? USA a spojenci tamní válku neprohráli. Rozhodnutím místní vlády musely svá bojová stanoviště opustit - a tak se pokojně vrátily domů...

 

 

Autor: Jan Berwid-Buquoy | pondělí 23.8.2021 14:37 | karma článku: 23,69 | přečteno: 1026x
  • Další články autora

Jan Berwid-Buquoy

Kriminální iluze socialismu

Když bohatí zchudnou, chudí umřou hlady! Poučuje nás prastaré anglické heslo: „When the rich get poor, the poor starve ?to death.” Komunisté nerozumí hospodářství. Kdyby mu rozuměli, nebyli by komunisté!

29.2.2024 v 23:56 | Karma: 18,66 | Přečteno: 433x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Anatomie atentátníka

Atentáty existují od nepaměti a v západní hemisféře jsou takřka na denním pořádku. To, co se však přihodilo 21.12. 2023 na Filosofické fakultě KU, na Náměstí Jana Palacha, to nemá v dějinách českého národa obdoby:

25.1.2024 v 17:47 | Karma: 10,78 | Přečteno: 367x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Historické kotrmelce diktátora Putina

Poradci ruského prezidenta, Vladimíra Putina, jsou Ivan 4 „Hrozný“,Petr1 “Veliký“ a Kateřina 1 „Veliká“. Navíc ještě začal rehabilitovat a oprašovat Stalina... Putin na každém kroku zapomíná, že žije v 21. století.

1.1.2024 v 13:39 | Karma: 21,67 | Přečteno: 465x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Kdo vraždí ženy?

Kriminalita má sice mnoho tváří, ale nad některými druhy kriminality zůstává lidský mozek beznadějně stát. Lidská moudrost má silně ohraničené meze působnosti, ale lidská blbost je naprosto bez hranic...

12.12.2023 v 0:14 | Karma: 17,50 | Přečteno: 521x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Nešťastná země zvaná Rusko

Rusko je, bylo a patrně zůstane chudobincem Evropy. S obrovským úspěchem se vyhýbá evropské civilizaci a ve své vnitřní perverzitě to povařuje za vítězství. Vzdálíte-li se od ruských metropolí a zabloudíte na venkov

27.11.2023 v 18:47 | Karma: 28,28 | Přečteno: 753x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 349
  • Celková karma 18,66
  • Průměrná čtenost 2454x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.