Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ne vyzvědačkou nebyla, mohla spolupracovat s kdekým za Západě, ale za vyzvědače je možné označit pouze člověka, který pracuje pouze v souladu s příkazy svého chlebodárce. A Horáková ve svých dopisech formuluje požadavky toho či onoho politického charakteru na západní emigraci. Toto by si jako vyzvědačka nemohla nikdy dovolit.

A navíc důkaz pro to, že byla vyzvědačkou třeba pracujííc pro MI 5 nebyl dosud zveřejněn třeba v podobě hlášení nějakého jejího řídícího orgánu.

0 0
možnosti
Foto

Jirko,

nesmíte si plést pojmy.

   Britská MI-5 není výzvědnou službou, nýbrž kontra rozvědkou. Horáková neměla s MI-5 nic společného a ani by to technicky nešlo.

Úkoly od západních výzvědných služeb evidentně dostávala a ty plnila. To je zcela normální technologický postup. Jediné, co bych jim vyčetl je skutečnost, že na ní vyžadovaly příliš mnoho, aniž by jí poskytly alespoň základní školení a zaručily její bezpečnost.

   Dovedu si to vysvětlit pouze tím, že jí patrně považovaly za "doublera", to znamená za vyzvědačku pracující pro obě strany současně - Jak pro západ, tak pro SSSR.[>-]EU

0 5
možnosti
  • Počet článků 349
  • Celková karma 18,66
  • Průměrná čtenost 2454x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.