Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Takových konpiračních teorií je možné z fleku vyfiknout desítky, stovky...R^

1 0
možnosti
LF

L30u93k73a42s 75F38i86k56r

14. 2. 2021 4:27

Mohl - jedinym zpusobem - kdyby se z R-U stala v rijnu/listopadu 1918 konstitucni monarchice tvorena 4 kralovstvimi - Rakouskym, Uherskym, Ceskym a Chorvatsko-Slovinskym.

2 1
možnosti
Foto

To ale nebylo přijatelné pro Čechy, kteří požadovali samostatný stát bez Habsburků.

0 2
možnosti
Foto

Tak trochu spekulace. Myšlenka kantonů vznikla pro to, aby se získala podpora nezávislého státu. Čechoslovakismus proto, že se zdůrazňovalo, že Slováci jsou vlastně Češi a tudíž mají převahu. V tomto směru odmítl Beneš i Srbskou Lužici, protože by se zvýšil počet Němců.

2 0
možnosti
Foto

P80e35t46r 49O68m17e92l93k71a

13. 2. 2021 21:51

V roce 1936 získalo Německo zpět část Porýní a Sársko, na jaře 1938 proběhl Anšlus Rakouska. Hitler by nás sežral i s těmi Masarykovými kantony. Neubránila se Francie a Rusové jen tak tak, díky Ádově blbosti.

3 0
možnosti
PL

P80e29t52r 76L49o11r11e49n35c

13. 2. 2021 21:41

Musím se autora dnes trochu zastat.;-)

Není prvý, kdo uvádí, jak byla na vzniku ČSR v r. 1917-18 angažovaná Paříž.

Oslabení Německa a Rakouska. Jistota placení budoucích reparací. Vybudování sanitárního kordónu. Armáda a státního aparát podle francouzského vzoru se spoustou francouzských poradců (nepřipomíná vám to něco?)

Vzpomeňte i na frankofilii tehdejších čs. elit..., všechna ta francouzská lycea...

Trojští koně běhali po Evropě "odjakživa". 1848 Bakunin v Praze, 1917 Lenin v Petrohradě, pokus o vyhlášení Československé sovětské socialistické republiky na Kostelním náměstí v Praze 14.10.1918, francouzsky mluvící "animátoři" Na Příkopech 28.10.1918 ...

5 0
možnosti
PL

P84e75t17r 89L17o98r16e22n72c

13. 2. 2021 21:50

Dodatek:

20.8.1968 v proluce u Dětského domu - dva řečníci s megafony na bederním pásu (jaké tehdy nosili průvodci Inturistu na Rudém náměstí) horující s těžkým slovanským přízvukem pro vystoupení Československa z Varšavské smlouvy...;-)

0 0
možnosti
JF

R^ no to by pak velmi mnohé vysvětlovalo a to dokonce i nejen k minulosti ale hlavně i k současnosti!!...a to tu záhadu proč bylo ČSR vytvořeno tak špatně jak bylo a což vedlo i k další válce...zejména pak příčiny IIWW jako zřejmě nedořešené vztahy Německa a Francie a zde pak i skrze třetího (ČSR) ... asi to odpovídalo i přemrštěné nacionalitě Francouzů a pocitu vítězství nad Němci po IWW ... viz např. onen Němci nezapomenutý podpis míru ve vagónu apod. ... ale těch vlivů je jistě více a to zejména i pohledem Napoleon/Hitler a jejich shodný Drang nach Osten což by byl asi ten základ sporu mezi Němci a Francouzi...my jsme byli jen jedněmi v cestě a Francie si tu pak prosadila svou a to hlavně s motivem aby to bylo na úkor Němců...resp. tahali se o Rusko a celkově o východní vliv...škoda že to tu dopadlo jak dopadlo a nedošlo na ten Švajc - Rusko je na tom podobně - je tu holt prostor pro západní vliv s tím kocourkovem co si tady tak nějak pěstujeme a nyní právě zejména s naším tzv. demokratickým frontem a kteří jak se zdá skrze ne úplné pochopení toho co se tu po roce 1918 vlastně tzv. "demokraticky" odehrálo a jen se snaží na tuto jakoby "nejlepší" tradici navazovat i když je ve svém základu chybná...tj. tzv. na demokracii skrze vítěze ...viz. stále nějaké totéž prosazování té nějaké svaté a demokratické pravdy a to jen pravdou vítěze (viz. ono neustále jejich prohlašování a deklarování kdo je vlastně demokrat a kdo ne ;-) ... no něco mi to stále připomíná !!!

... Němci a Francouzi u nyní domluvili tak je aspoň EU a my se v tom tady dál plácáme s tím bojem za svobodu sami se sebou ... hol nám tu svobodu a demokracii asi někdo musí přinést a když ne z venku tak zevnitř ;-) R^

1 0
možnosti
SL

To se hodně nepovedlo.

0 0
možnosti
SB

Pane autore, vždyť přeci vůbec nešlo o to, jaké postavení v tehdejší republice, ať už by se jmenovala jakkoli, měli sudetští Němci. To všechno byla jenom záminka.

Němci měli midrák z prohrané války a byly v nich světovládné choutky.

I kdybychom připustili, že třeba jim šlo o sudetské Němce, když šli do našich zemí, už to nevysvětluje, proč vtrhli jižním směrem až do Řecka, severním směrem až do Dánska, východním směrem až do Sovětského svazu.

Postavením sudetských Němců by možná teoreticky bylo možno zdůvodnit, proč Němci zabrali Sudety. Ještě jakž takž by bylo možno zdůvodnit, proč zabrali i zbytek českých zemí (aby zlikvidovali případný zdroj dalších potíží v tomto smyslu). Tím neříkám, že by ten důvod byl oprávněný, ale říkám, že kdyby oprávněný byl, tak by to bylo možné takto pochopit.

Ale na jihu Řecko nebo na východě Volgograd, tehdy Stalingrad, jsou příliš daleko, než abychom si mohli myslet, že nějaké přijetí Masarykových myšlenek by to mohlo zastavit. Ta souvislost ta prostě nebyla. Ze strany Němců to byla pouze touha po světovládě.

7 0
možnosti
Foto

Slavomíre, myslím si, že věc je daleko složitější. I když Váš příspěvek nepodceňuji.

Když se Hitler rozhodl, že obsadí Švýcarsko, postavili se mu na odpor švýcarští Němci, že to je i jejich vlast a budou jí bránit. Aby bojovali Němci proti Němcům, bylo nepřijatelné.

Kdyby se nacisté rozhodli obsadit Středoevropskou federaci a sudetští Němci by prohlásili, že ji budou bránit s Čechy, Slováky a dalšími národnostmi dohromady, neboť je to i jejich republika, ubezpečuji Vás Slavomíre, že do tohoto svazku by noha nacistického vojáka nikdy nevstoupila. [>-] EU

2 0
možnosti
JZ

Koronavirus je opravdu pěkné svinstvo. Jak vidno, nemocný ztrácí nejen chuť, ale i soudnost.

2 5
možnosti
ZZ

A něco k věci by nebylo ?

:-P:-P:-P

0 0
možnosti
  • Počet článků 349
  • Celková karma 18,66
  • Průměrná čtenost 2454x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.