Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J23a63n 91K98a89r66a16s89e31k

5. 12. 2022 13:44

studenti architektury zejmena v Evrope, kdyz se bavi o urbanismu tak automaticky padne jmeno Karla IV a stavba Noveho Mesta.

Vilem Lorenc napsal ....

'zde vznikl největší urbanistický projekt středověku, který v té době neměl v Evropě obdoby. V Evropě neexistuje žádné jiné město z poloviny 14. století, kde by byl organizován a realizován uzavřený stavební projekt na ploše větší než dva kilometry čtvereční. Neexistuje žádné jiné město, kde by byly ulice široké 18 až 27 metrů, kde by hlavní silnice byla tři čtvrtě kilometru dlouhá a přes 60 metrů široká a kde by se jen centrální tržiště rozkládalo na ploše větší než celé tehdejší město včetně hradeb. Zde bylo naplánováno a vybudováno skutečné správní, kulturní a hospodářské centrum střední Evropy.'

Karel IV byl nejen vizionar, (takovy Elon Musk stredoveku) byl to take vyborny politik. Kbyby byl Putin jen z jedne setiny tak schopny politik jako Karel IV, tak uz si davno vzala jeho dcera Zelenskeho a ta cela ukrajinska problematiky by byla davno vyresena.

0 0
možnosti

Kromě výtek níže musím poznamenat, že v lidovém plebiscitu o největšího Čecha ve skutečnosti zvítězil Jára Cimrman, kterého však komise nespravedlivě vyřadila. Takže pak na oko vyhrál až druhý Karel IV. No, a Jára byl Vídeňák...

2 0
možnosti

Karel IV. byl císař římský. Německo žádného císaře nemělo. Dobré ráno, není zač.

3 0
možnosti

J97a47n 76K88a20r54a58s34e89k

5. 12. 2022 13:08

vasi namitku povazuji za validni z toho duvodu, ze autor pouzil (zamerne ??) oznaceni 'nemecky cisar' - v literature se toiz bezne pouziva oznaceni 'rimsko-nemecky' cisar.

Autor asi zamerne zduraznil to 'nemectvi', vy zase to 'romanstvi'. Proc? Musime se neustale nacionalne vymezovat?

0 0
možnosti

Mám dvě výhrady:

1) Karel IV. nebyl vynikající ekonom.

2) Hladová zeď nebyla žádným sociálním opatřením.

Oba body spolu souvisí a podle mých znalostí se věci odehrály takto:

V době ekonomické prosperity chtěl Karel IV. rozšířit Prahu, která měla tehdy asi 40000 obyvatel. Když dnes rozšiřujeme města či obce, tak jako první věc budujeme sítě. V tehdejší době se jako první věc stavěly hradby, aby byla zajištěna bezpečnost. Tuto funkci měla plnit stavba, kterou dnes nazýváme Hladovou zdí.

Protože však Karel IV. nebyl zase až tak dobrý ekonom, prosperitu vystřídala ekonomická recese, která znemožnila pokračování tohoto plánu. Na rozšíření města prostě nebylo tehdy dost peněz a došlo k němu až někdy začátkem 17.století a úplně jinak. Hladová zeď je dnes jedinou viditelnou památkou tohoto nedokončeného projektu.

0 0
možnosti

Jane, tak přece dvojitý doktor a docent nemůže diskutovat.K čemu je to dobré? Nespornou oblíbenost Karla IV si vysvětluji - Jeho nesporným přínosem a záchytným bodem národovců. Jedni hledali kořen u Karla, další vsadili na Jana Husa. Ojedinělost, kdy Čechy byly císařstvím s vlastním králem v Praze. Model, který se vlastně již nikdy neopakoval. Následoval model, stále nějakého područí- což (se domnívám),prostoupilo až do národní povahy. Genialita obsahu Švejka ...

Kdysi jsem podal dotaz spisovateli Vondruškovi- "A kdo to vlastně byl,tkz. obyvatel, ryzí Čech"? Reakce na časté heslo-"Holých lebek!- "Čechy Čechům"! V zásadě odpověděl, že panovník to absolutně neřešil.Proč taky? Jej zajímaly daně, výnosy. Nechme bokem, zda jsme Slované, kolika % jsou v dnešní populaci vlastně zastoupeni? V podstatě to nemělo a nemá žádný význam, k čemu...?

Karel, po matce poloviční Přemyslovec, pak úřaduje. Vychován na dvoře francouzském. Češtinu pochopitelně zapomíná. Prameny odporují Vašemu tvrzení, budiž. Podstatné je, že on se na svou správu dívá dobově-evropsky. Hlavně pak jako silně věřící. Pragmatický hospodář, účelně a promyšleně koná. Logicky respektoval silný německý vliv, jako samozřejmost. Vůbec si nemyslím, že se pokládal za zakladatele nějaké družby! Dobově zcela normální ...

Celé naše dějiny byly následně "srandovní"Karla si ponechat a německý vliv odpárat. Za vůbec nejlepší objev pak lze pokládat-"Sovětský slon- náš vzor". Totální ptákovina, no 41let jsme v tom žili. Ano, Karel IV, je otec naší vlasti. Ideální by bylo? Kdyby se narodil někde pod Moskvou ... :-)

2 0
možnosti

Tak Karel IV byl jenom ctvrtecni Premyslovec, protoze Eliska Premyslovna byla Premyslovnou jenom polovicni. Jak konverzovala se svym manzelem dobre nevime, ale jelikoz lingua franca tehdy byla latina a ve stredni Evrope (a taky severni Dansko a Svedsko) byla taky lingua franca nemcina, a navic prvni materstina Elisky byla po matce nemcina, da se predpokladat, ze s Janem Lucemburskym mluvila nemecky. O tom, ze Karel IV s vyjimkou nekolik jednoduchych vet hovoril plynne cesky vyjadrilo pochybnosti nekolik historiku, protoze o jeho jazykovych znalostech neexistuji zadne spolehlive dobove prameny. Takze bez neprustrelnych dukazu muzeme tvrdit, ze Karel IV hovoril plynne 5 jazyky v to zahrnujice i cestinu a zrovna tak tvrdit, ze Karel IV komunikoval jenom ve francouzstine a latine.

0 0
možnosti

Nepravdy jako obvykle.

Vita Caroli (vlastní životopis Karla IV.): "...když jsme přišli do Čech....také řeč českou jsme úplně zapomněli, ale později jsme se jí opět naučili, takže jsme mluvili a rozuměli jako každý jiný Čech. Z Boží milosti pak jsme dovedli tak mluvit, psát a číst nejen česky, francouzsky, italsky, německy a latinsky, že jsme byli mocni oněch jazyků stejně jednoho jako druhého."

8 0
možnosti
Foto

Co je to za legendu? Bádala jste v německých, francouzských nebo rakouských archívech? To, co citujete je patrně úroveň Palackého nebo Jiráska... Něco jste si patrně někde přečetla. Chcete poučovat dvojitého doktora a docenta jedné z nejprestižnějších univerzit na světě Freie Universität Berlin (Západní Berlín)? Jaké máte vzdělání a odkud? [>-] EU [UA]

1 10
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS