Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ježíšmarjá, to jsou bláboly. Pletete si pojmy, jedna věta odporuje druhé. Škoda času, který jste strávil psaním a času který jsem strávil čtením.

0 0
možnosti
Foto

Vzal jste to hopem. Zajímavé pojednání o marxismu je třeba v knize A. Camuse "Člověk revoltující". Marx si povšiml, že člověka mimo jiné formují vnější podmínky, v kterých vyrůstá a žije.

3 1
možnosti

Pane doktore, pane doktore, tohle je text a interpretace někoho naprosto neinformovaného, zůstavšího navíc myšlenkově v období někde před padesáti lety. S těmi svými charakteristikami budete asi hodně vedle, když už dost ekonomů konstatovalo, že regulace chcete-li pro globální kapitalizmus jsou zkonstruovány dnes tak, aby veškeré bohatství směřovalo pouze k 1% lidské populace a zejména směrem k tomu v USA a nic si nezadají s tím, co vidíte v omylech marxizmu. Těžko mohou nastat Vaše vize, když chamtivost toho 1 % likviduje západní střední třídu. Zjevně nemáte představu jaké regulace to 1% lidské populace stvořilo. A protože zjevně netušíte, co to je finanční kapitalizmus, nemáte nejmenší představu, co způsobuje ani o reakci na tuto skutečnost. V ekonomice plavete ale hodně. Vaše vědomí tu končí u Marxova Kapitálu, a dokonce si toho možná ani nejste vědom. Tenhle článek se Vám ale hodně nepovedl.

0 0
možnosti
JL

Pane Spato. Vas prispevek ukazuje na kumulaci bohatsvi v rukou 1% populace. Tato definice potrebuje vase vysvetleni. Presne, aby ctenari mohli presne vedet, co tim myslite.

U mne je to propaganda, presne podle Marx/leninysmu. Tak se ukazte, zda moje vedomi se zmeni.

0 0
možnosti
Foto

J19i90ř57í 52K82i17n47d41l

26. 12. 2022 21:27

Slovo kapitalismus se do evropských jazyků dostalo prostřednictvím francouského utopistického filosofa Sainta Simona v 19 století. Marx si je vybral k označené institucionalizovaného soukromého vlastnictví výrobních prostředků a tržního hospodářství. Kapitalismus použil z důvodu, aby jej mohl postavit proti otrokářství, feudalismu. Podle Marxe kapitalismus odumře anebo bude svržen násilnou revolucí a bude nahrazen socialismem, který přejde v komunismus. Kapitalismus existuje od samotného začátku lidských dějin. Není to nic jiného než trh. Směna zaboží. Je založen na samotném jádru lidské přirozenosti. Lidé se vždy chovají podle pravidel trhu, kapitalistické racionality. Výhodně koupit, výhodně prodat. Výhodně vyrábět, zvyšovat produktivitu práce a být lepší, levnější než konkurence.

5 0
možnosti
Foto

Pane Kindl,

to je pravda, co píšete. Je mi však záhadou, jak se marxistická doktrína mohla stát "modlibou" pro stovky milionů lidí... [>-] EU [UA]

1 0
možnosti
  • Počet článků 349
  • Celková karma 18,66
  • Průměrná čtenost 2454x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.