Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ta především Československo jako Švýcarsko o kterém mluvil Masaryk, nezařízli Francouzi, ale samotní Češi, kteří nechtěli autonomii pro sudetské Němce. A těžko říci, že jestli by autonomie sudetským Němcům stačila.

0 0
možnosti

Na obratu Masarykova názoru by skutečně mohla mít vliv Francie, která měla snahu maximálně pokořit Německo ( a R-U ), které musí nést odpovědnost.

Střetly se dva konkurenční plány budoucího politického uspořádání světa – které byly později formulovány jako Čtrnáct bodů prezidenta Wilsona ( se kterými byl údajně Masaryk obecně seznámen ) a Clemenceaův kartaginský mír.

Francie prosadila svůj tvrdý přístup a Čeští politikové se tomuto přístupu rádi podřídili.

:-/:-/:-/

0 0
možnosti
Foto

Vezměme-li v úvahu demografické projekce vývoje obyvatelstva z doby před WWI do roku 2000 (500 milionů Rusů, 250 milionů Němců bez Rakušanů), které měl TGM k dispozici, a dnešní skutečnost, tak neměl tento pán a žádný český nacionalista bránit nástupu totalitních režimů a žádnému konfliktu mezi nimi do r. 1989. To spojení ruského medvěda s říšskou orlicí by nás zardousilo.

0 0
možnosti

Na úrovni mých znalostí „Teorie československého Švýcarska“ - "Théorie de la Suisse tchécoslovaque“ neexistuje. Jediným neověřeným zdrojem této informace je Jan Berwid-Buquoy.

„Francouzský protektorát“ - „Cordon sanitaire de la Tchécoslovaquie“ taky neexistuje. Možná vznikl záměnou z „cordon sanitaire le long de la Russie bolchévique“ , což ale má docela jiný význam. Týká se také Československa.

0 2
možnosti
Foto

Paní Janákova,

Vy jste nikdy s veřejností nepřístupnými materiály francouzských, rakouských a německých archivů vůbec nepracovala.

Takže Vaše argumentace má cenu "páry nad hrncem".

Avec mes salutations

Dr. et Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol.

Absolvent jedné z nejprestižnějších univerzit na světě "Freie Universität Berlin", Západní Berlín. [>-] EU

1 0
možnosti
Foto

To si nemyslím. Podle mne Hitlerovy ambice byly dané, pomoc Sovětů také a to šlo v podstatě mimo státní a národností uspořádání Evropy. Na tom by nic nezměnilo ani jiné uspořádání a už vůbec ne pomlčka.

Na dalším vývoji se podepsala především Francie s Anglií v bláhové víře v Hitlerovy sliby. Přitom jeho záměry byly evidentní, ve svém boji to jednoznačně nastínil. Byly zřetelné i záměry Sovětů ovládnout Evropu, které už v roce ́27 Stalin na nějakém sjezdu, či co to bylo, vyhlásil.

Tím byla nastavené základní parametry a další vývoj ovlivňovali západní "spojenci". Kdyby se "nepodělali" a postavili se Hitlerovi, nepodepsali Mnichov, tak k válce vůbec nemuselo dojít, protože Hitler nebyl ani zdaleka tak silný, jak se ho báli. Pak se můžeme bavit o vlivu archaismů ve vedení války Francií, netaktické plné spoléhání na Maginota, atd., atd.... Ale to už Hitler posiloval a systém se rozběhl.

3 1
možnosti

Máte to honě pomíchané - pletete dohromady fakty s báchorkami.

:-/

0 0
možnosti

Já nechápu logiku těhletěch sudetomilných plaček. Na jednu stranu podle nich jsme pouzí nicotní čecháčkové, kteří ve světovém kontextu nic neznamenají, pouhá veš v kožichu lidstva a na druhou stranu jsme tak mocní, že kvůli nám vypukla druhá světová válka. Ta by vypukla tak jako tak a myslíte, že by vytvoření toho vašeho spolku zabránilo Hitlerovi v pronásledování Židů?

2 2
možnosti

Blog není o židech - byť i oni se angažovali v politice.

:-P

0 0
možnosti

Do značné míry máte pravdu, ale je na místě si položit otázku, zda na 2. světovou válku nebylo zaděláno už samotným rozdělením Rakouska Uherska na jednotlivé národnostní státy, které nebyly spokojeny se svým nově vymezeným územím. Ostatně i Německo či Polsko, nebo obyvatelé severní části Itálie neskrývali svoji rozladěnost z nově vymezených hranic.

;-(;-(;-(

3 0
možnosti
Foto

Ony tyhle francouzské manýry je třeba chápat v souvislosti s francouzským "le chauvinisme". Pro připomínku, jak byly pronásledovány děti, mluvící ve škole occitánsky (nosily nápis o "le patois"). Tvrdý nacionalismus dovršila neblahá Francouzská revoluce, když od roku 1793 se musel všude, tedy i ve škole používat francouzský jazyk. No, a co zbylo dnes z alsaštiny, že?

1 0
možnosti
Foto

je zajímavé, že samotní Frantíci naopak poukazovali na vypjatý německý nacionalismus.

0 0
možnosti
Foto

Mohl, kdyby po potlačení nepokojů v pohraničí s mrtvými prosazoval a prosazoval odstoupení území se souvislým osídlením českých Němců Rakousku a Německu na základě regionálních referend. Stejně tak se mělo postupovat v celé Evropě, tam kde byly německé menšiny.

Pište si, že tehdy by českým Němcům do toho moc nechtělo

Ale pro Francouze toto řešení by bylo nepřijatelné.

Žádný stát si nesmí dovolit zabíjet své spoluobčany. Ti mrtví se stávají pro další generace svědectvím, že souhlas s jeho existencí není jednomyslný. Stát ztrácí svou legitimitu.

1 1
možnosti

R^ ... ano a vše ostatní je jen pokrytectví ... ne náhodou mají Němci (Rakousko/Švýcarsko) spolkové uspořádání, protože vždy respektují přirozený stav věcí ... stejně tak je nutné si uvědomit, že hranice není nic pevného (a ani být nemůže jinak byt to podtrhlo přirozený rozvoj v rámci konkurence) a nejpřirozenější cestou a mírovou cestou je získání území a to skrze postel ;-) ... což probíhá i na té spolkové úrovni ... že teď mají spolkové země nějak ... tak neví jak je budou mít za 500 let ...

Dědictví tohoto co tu proběhlo po 1918 je ostatně ten stálý náš (či zejména některých) pohled na politiku jako že to je něco shora ... nikoliv je to od spodu a k tomu pak i vzájemný respekt !!! ... tj. princip spolkového uspořádání a to lze pak promítnout i do parlamentní a vládní spolupráce ... nikoliv pseudoboj o lepší zítřky s nějakými stálými vzdušnými zámky ... buď že všichni jsme třeba Čechoslováci nebo teď všichni demokrati a někdo vždy bude kdo to bude jako garanovat jako třeba ten tatíček toho či onoho na zemi ... to není totiž v základu dobrý přístup ... je to zas jen náhrada reality za uctívání nějakého falešného kultu a to poněkud odvádí pozornost od řešení reality a nahrazuje to řešení problémů ... to mají společné ostatně všechny tzv. "dokonalé" systémy ... kdy realitu vlastně nahrazují jen iluzí ... a pak se jen diví jak to dopadá ... a kdo za to zas může ... atd. ;-)

1 0
možnosti

nesmysl ... na druhou světovou válku zadělala hlavně francie svojí nenažraností a GB s USA tím, že spolupodepsali versailleskou smlouvu či spíše diktát

4 0
možnosti

P39a16v23e48l 84V59é59b75r

14. 2. 2021 6:49

A chudáci Němci se v tom plácali, marně se dovolávajíc svých práv (hlavně na východní prostor).

4 1
možnosti

J81a73n 36M82a11r73e32k

14. 2. 2021 6:04

Kdyby, kdyby, kdyby, kdyby........

5 0
možnosti

Souhlas, historii nejde posuzovat s žádným "kdyby".

0 0
možnosti
  • Počet článků 349
  • Celková karma 18,66
  • Průměrná čtenost 2454x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.