Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Prvním omylem marxismu už bylo, že bohatý továrník sponzoroval špatného filosofa. Vypsat všechny další omyly marxismu není na blog, ale na tři tlusté knihy. Předposledním, ne omylem, ale neštěstím bylo, že se o něho jako o "vědecký názor" opírali bolševici. A to nejhorší na konec jsou neomarxisti, kteří vyměnili "dělnickou třídu" za "utlačované menšiny" a jedou novou verzi, nyní 20_22, již brzy neomarxismus 20_23. PF

0 0
možnosti

Pan hrabě zvulgarizoval ekonomický vývoj vskutku „vědecky“. A tak bum, otrokářství, feudalizmus jsou fázemi kapitalizmu, neb kapitalizmus je tam, kde vzniká směna zboží, nadhodnota, zisk a kapitál. Co nějaké odlišné zdroje vytvářející bohatství, natož nějaké postavení člověka a jeho svobody. To je pod rozlišovací schopností našeho „vědce“. Ono to přece probíhalo pěkně pokojně, přechodem z pokoje do pokoje. Marx byl žebrák, jehož živil bohatý povaleč Engels, proto Kapitál nemůže mít nic společného s ekonomickou vědou. Podstata Kapitálu se na vš ekonomických směrů už nevyučuje, blbec Zeleniec vysvětloval začínajícím podnikatelům hnedle po r-89 v ČT co, zato publikace „vědce“ z hrabat „Zformovaná společnost“ oslnila ekonomy světa a je učebnicí na všech školách,, bo zaručuje blahobyt pro každého a odstraňuje státní násilí a nahrazuje ho rovnocenným partnerstvím mezi státem a občanem. Hraběcímu „vědci“ nevadí, že termíny jako pozemková renta, kapitál, nadhodnota, atd byla pojmenování jevů ex post, dlouho po jejich vzniku. No bodejť pan hrabě může prohlásit Karla IV za tyrana, porušujícího základní lidská práva. Bude to stejně vědecký výrok, jako jeho „objevy“ Že právě ta forma vlastnictví je dodnes předmětem vývoje vědy zvané ekonomie. Pan Lima netuší o výši koncentrace soukromého majetku? Neslyšel o strategických odvětvích ekonomiky v rukou státu, o právním pojmu veřejných statků? Nic o korporátních společnostech, tvořících ono 1% populace? On to potřebuje vysvětlit? Ekonomiku oba nevidí stejně „vědecky“ a tak neprahne s diskutujícími zde stát se zbožím, otroky v novém slova smyslu. O tom není válka na Ukrajině? Zelené náboženství jako prostředek, koloniální pravidla onoho 1% populace a kde je soustředěno? Jen proto, že jsou v informační temnotě z vůle toho 1% lidské populace a jejich zkorumpovaných sloužících Kenů a Barbien v rozhodujících médiích a prostřednictvím voleb?

0 0
možnosti

Jinak pane Limo, co si něco přečíst a nežádat, aby Vám někdo něco podrobně vysvětloval tady, v tom malém diskusním prostoru. Co se pročíst tím Michaelem Hudsonem. Tam to máte dopodrobna a blbovzdorně, ale je to holt hodně písmenek, slov, stránek a textů i knih. Co myslíte, uděláte to?

https://michael-hudson.com

články, přednášky, diskuse, knihy

0 0
možnosti
JL

Ty obrovske definice cesty spolecnosti lidstva, jsou zbytecnosti pane Jane Berwid-Buquoy a diskutujici. V dobe rane, co clovek vytvoril, take vse spotreboval. Nekdy i ukradl , ale to se ve vede nepocita. V okamziku, kdy vyroba vseho byla vetsi nez clovek mohl okamzite spotrebovat, nastalo smenne trzni hospodarstvi. Jmeno kapitalismus neni mozno pouzivat, nebot kapital (penize) neexistovaly.

Pri vymene pozdeji nastalo, ze cast pri predesle vymene se stala znovu vyznamnou casti dalsi vymeny. Mohlo to byt i zbozi, ktere nemelo zadny uzitek pro ty, co smenu provadeli. Tim zacal ve vymene se obevovat "kapital" a tim muzeme nazvat zacatek ery kapitalismu.

Pozdeji nezalezelo jak ten "kapital" byl ziskan. Zda jej vytvoril majitel, vyrobil otrok ci nevolnik a pod. Ta doba je zvana podle vedeni spolecnosti, vsak ne podle trhu. Ten zustal a del se stale pomoci kapitalu.

V zemich snazici se pomoci lidem v problemu se sami uzivit, nastava podstata Marxova dila, kdy tato pomoc je DIKTOVANA vladnouci silou. V konzervativni spolecnosti, tento jev pomoci byl provaden iniciativou bohatsich a to bez toho diktatu. Zde nastupuje i cirkev, spolky a organizace, ktere se zamerily na pomoc , ale zase be diktatu.

Rust populace se stal rustem sily, vynucujici vice a vice toho diktatu. Puda Marxovy vidiny se zvetsuje. Je to i vlivem lenivosti rostouci populace. Take dalsi neresti, kterymi je clovek obdarovan, se objevuji ve vetsi mire.

Tak si vysvetluji prubeh zivota litstva a mohu rici, ze mi vysvetluji vse, co se v dejinach vyskytovalo. To nazvoslovy epoch dane vedou ci osobnostmi, je jak cteni pohadek.

Dekuji za pozornost.

0 0
možnosti
Foto

zaujímavý článok aj diskusia pod ním.R^

0 0
možnosti
JK

J26a69n 71K67a53r84a98s74e65k

27. 12. 2022 16:29

rad bych podporil ty nazory diskutujicich, kteri upozornuji na tu skutecnost, ze kapitalismus je tu s nami od nepameti a je to neco prirozeneho.

Podle nejnovejsich archeologicko-ekonomickych vyzkumu se skutecne jiz prvni 'zive' organismy na teto zemekouli (tzv. sinice (Cyanobacteria)- vznikle pred 4 miliardy let) chovaly jiz tenkrat trzne.

At zije volny trh!

Necht vzkveta nerizeny kapitalismu!

Smrt dirigismu a jinym formam utlaku lidstvi!

0 0
možnosti
Foto

J25i68ř63í 29K44i58n52d42l

27. 12. 2022 13:01

Pane Buček, nějak nerozumím slovu vykořisťování. Pokud nastoupím do zaměstnání, tak jsem seznámen s tím, co budu dělat, za kolik budu dělat a třeba jaké budu mít benefity. Pokud nejsem s podmínkami spokojen odejdu a jdu jinam. Nikdo mně nenutí tyto podmínky pro mě nevyhovující přijmout. Pokud je přijmu, tak to znamená, že je to pro mě výhodné. Pak nechápu jak může jít o vykořisťování ???

3 0
možnosti
MB

Míněno obrazně, proto to v uvozovkách.Míním tím srandovní mzdy zaměstnanců ,viz Vodňanské kuře. Podobně zaměstnávání cizinců.bez problémů a předsudků. Jinak s Vámi souhlas- Člověk je zvláštním druhem zboží.Vstupuje na Trh (práce) a tam se uchází. Jako zboží, má vlastnosti, je poptáván, je nedostatkový.To vše odráží jeho příjem a postavení . ... :-)

0 0
možnosti
JZ

J54a37n 96Z79i39e36g97l15e43r

27. 12. 2022 12:34

Marxismus je nejen opiem, ale nejhorším zločinem na lidstvu. Rv

2 0
možnosti
Foto

Jednou výjimečně s vámi souhlasím :-)

0 0
možnosti

Tak ještě jinak, pane "doktore". Pokud smícháte termíny pro formu vlády a termíny pro formu podstaty ekonomických systémů, vznikne Vaše blábolná interpretace. A čeho vlastně? Víte ten Marxův Kapitál je fundamentem i dnešní ekonomiky jako vědecké disciplíny. Marxizmus je fundamentem pro komunizmus jako formu vlády. A ten defakto Marxův Kapitál popřel. Nejste sám, kdo na základě nikoli prestižního vzdělání, ale toho osobního "svobodného bádání" zmotá Marxe a marxizmus dokonale. Zdejší a nejen zdejší diskutující jsou toho takřka transparentním dokladem.

0 1
možnosti
Foto

J44i21ř87í 71K82i88n17d59l

27. 12. 2022 12:36

Marx z kapitálu napsal pouze první díl. Pak jej dopisoval Engels a poslední díl Kautský. Marxův Kapitál byl a nositeli Nobelovy ceny za ekonomii strhán jako totální blábol. Namátkou August Hayek. Marxismus vychází z učení Karla Marxe a Friedricha Engelse . Marx své učení sám nazval vědecké a přitom na tom není nic vědeckého.

1 0
možnosti
MB

1)Kapitalismus, je nejpřirozenější formací lidstva. Vzniká trhem před jeskyní. Směnou sekyrky za cokoliv.Následuje specializace, objevuje se ekvivalent-peníze. Systém je pružně reformovatelný> Nic jeho pozdějšímu rozvoji nepomohlo tak - jako nereálný socialismus. Objevily se podstatně rozdílné pojmy- Sociálno a socialistický. Nadneseno-Někde si doslova vydřeli sociální společnost k žití - na bázi demokratických principů.Jinde zase BUDOVÁN socialismus v totalitních poměrech. Obrovský rozdíl ... ! Total zmatení.

2) Pořád bude zájem o moc. Nějaká idea se najde vždy.Pak z principu, mezi fašismem a komunismem,žádný rozdíl není. V rámci korektnosti, totéž se týká náboženství. Smyslem je uchopit moc a vliv. Jsem přesvědčen, jinak to ani nejde. Politika je propojena s ekonomikou. Kdo má kapitálovou sílu- Získá tu politickou. Pokud o ni přijde? Nic se neděje. Svým bohatstvím usiluje o znovu navrácení vlivu politického. Klasika nomenklatury komunistů, po r.1989. Dnes, hezký příklad čilého AB... Rarita dějin! ČSSD a KSČm podporuje Oligarchu ...

3)Režim se dá nastolovat jakýkoliv. Pořád je to ovšem o FUNKČNÍ ekonomice. Zde, naprosto směšné úsilí - neumětělných komunistů. "Stará zla" napravují produkcí zel nových. Nějakou dobu žijí z ukradených majetků. Nová nevytvářejí. Socialistická ekonomika, prostě není schopna sanovat - i nesporné sociální výhody. Vlastní režim se dříve, či později zhroutí. Jde o firmu v úpadku. Sranda vyznávání K. Marxe a jeho AKUMULACI kapitálu. Přesně to se neděje-projí a propije. Nadhodnotu sebrat. Rozumný kapitalist ji ovšem re - investuje !...

4) Vážně komické, kdy L. Štrougal ještě v r.1988 burcuje! Otočit tu osu od extenzivity k intenzivitě. Věda, pokrok. Nikdy se to za 41 let nepodařilo! Jako Marxova matka- "Kárl. Co to zase sepisuješ? Kapitál. Probůh synu, běž jej již konečně tvořit"! Karel by pomyslně sdělil- "Ale matko- Sovětský slon, náš vzor". Dodávám, skutečně přesvědčen - Evoluce je silnější, jako celé revoluce.

2 0
možnosti
Foto

Těch co mají bohatství je ve společnosti málo a nemohou nic ovlinit. Změnu politického systému ovlivňuje většina, co nemá žádný majetek. Každý diktátor se snaží tyto lidi získat na svou stranu. U nás je ukázkou Babiš. V prvém případě využil rozladěnosti lidi se současnou politickou situací. K rozladěnosti společnosti přispěli velkým dílem novináři nafukující trestné kauzy. Babiš získal i na svoji stranu i některé voliče ODS a k tomu si koupil media a získal na svou stranu novináře. Ve druhém případě, když už bylo známo co je zač podchytil lidi, který je demokracie a svoboda cizí pojem.

0 0
možnosti
JM

J80a27n 63M47a98r85e37k

27. 12. 2022 5:28

Anglický výraz 'anything' neznamená 'všechno' ale 'cokoliv'

0 0
možnosti
  • Počet článků 349
  • Celková karma 18,66
  • Průměrná čtenost 2454x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.